Ştiri

Țările UE au ajuns la un acord privind interzicerea centralelor pe gaze: din 2040 toate locuințele europene trebuie să fie încălzite cu electricitate

Țările UE au ajuns la un acord privind interzicerea centralelor pe gaze sau combustibili poluanți. Toate clădirile nou construite din 2030 vor avea un nivel net zero de emisii, iar din 2040 ar urma ca toate locuințele europene să fie încălzite cu electricitate. Toate subvențiile pentru centralele pe combustibili fosili vor fi eliminate din 2025, scrie biziday.ro.

Normele, agreate de deputații europeni și reprezentanții țărilor membre UE, stabilesc o serie de obiective astfel încât să fie stimulată construirea de clădiri cu încălzire electrică. Subvențiile pentru centralele pe bază de gaze și petrol vor înceta până în 2025, iar din 2030 nu vor mai fi acordate autorizațiii pentru construcția de clădiri noi care folosesc astfel combustibili. În același timp, noua legislație cuprinde și norme care ar urma să facă clădirile mai eficiente energetic: “Energia irosită înseamnă bani aruncaí. Trebuie să-i ajutăm pe cetățeni să economisească bani și să-i protejăm de prețurile volatile ale energiei”, a declarat CIaran Cuffe, europarlamentar din partea Partidului Verzilor din Germania. 

Publicitate

Pompele electrice de căldură, dacă sunt bazate pe energie regenerabilă, care încălzesc clădirile în mod eficient și fără emisii poluante, sunt însă costisitoare și reprezintă principalul instrument de decarbonizare, conform unui plan elaborat de Agenția Internațională pentru Energie. La începutul anului 2024, Comisia Europeană va publica un plan de acțiune privind construirea și instalarea cât mai multor astfel de pompe.

Statele membre UE au agreat implementarea normelor europene în legislația națională, ceea ce ar urma să faciliteze montarea de instalații solare pe cât mai multe clădiri, începând cu instituțiile publice și cu cele de birouri, iar, până în 2030, să fie instalate și pe clădirile noi de locuințe. Sunt exceptate clădirile cu caracter agricol și cele de patrimoniu, precum și bisericile și lăcașurile de cult.

Publicitate
Publicitate
banner we radio