Ştiri locale

Târgul meșterilor populari, expoziții de păsări și animale, concursuri și premii, în weekend, la Zilele Fermierului Sitean

La Sita Buzăului are loc în weekend a doua ediție a Zilelor Fermierului Sitean, organizate cu scopul de promova tradițiile, agricultura și zona. Programul cuprinde, printre altele, un târg al meșterilor populari, expoziții de bovine, ovine și păsări, o expoziție cu obiecte de odinioară, adunate din fermele și casele din bătrâni, dar și activități pentru copii și concursuri cu premii.

Evenimentul, care va avea loc la sediul Asociației Crescătorilor de Bovine Sita Buzăului, nr. 402, va începe sâmbătă, de la ora 08:30, și se va încheia duminică. Participarea este gratuită iar organizatorii transmit că așteaptă vizitatori în număr cât mai mare.

Publicitate

„Sâmbătă va fi un târg al meșterilor populari, vor fi și niște activități pentru copii, iar duminică vom avea expoziția de bovine în jurul căreia se organizează Zilele Fermierului, precum și o expoziție de ovine și păsări de prin ferme. Va fi amenajată și o cameră tip muzeu – Odaia cu povești ­- cu poze și lucruri vechi de prin ferme și case”, ne-a spus Ștefan Papară, președintele Asociației Crescătorilor de Bovine din Sita Buzăului.

Potrivit acestuia, la expoziția de bovine, ovine și păsări și-au anunțat participarea aproximativ 25 de fermieri, iar printre animalele care vor putea fi admirate se numără vaci, oi, porumbei, papagali sau pui de struți.

Programul va cuprinde și un concurs gastronomic, la care vor lua parte, cel mai probabil, asociațiile de crescători de bovine din zona Barcani, Întorsura și Sita Buzăului, iar organizatorii și-au propus ca ingredientele care vor fi utilizate în prepararea bucatelor să fie păstrate secret. La final, un juriu va decide echipa câștigătoare.

„Târgul cu meșteri populari va începe sâmbătă de la ora 08:30, am primit promisiunea că va veni și un olar cu o roată să ne demonstreze câte ceva, iar expoziția de ovine, bovine și păsări va fi deschisă de duminică, de la ora 11:00. Vom avea și un concurs gastronomic, l-am pornit acum doi ani, am vrut să îl facem între asociațiile de crescători de bovine din zonă. Până la urmă au fost participanți din zona localităților Barcani, Întorsura Buzăului și Sita Buzăului, și a mai fost o echipă a Direcției Agricole. Anul acesta încă nu am definitivat înscrierile, dar probabil va fi tot între cele 3 localități. De data acesta ne-am gândit să fie o surpriză, pentru că la prima ediție s-a știut că se va folosi carne de vită, dar o să vorbim cu juriul și ingredientele vor fi surpriză”, ne-a mai spus Ștefan Papară.

Potrivit organizatorilor, la Târgul Meșterilor Populari și-au anunțat participarea meșteri din toate colțurile țării, care vor uimi vizitatorii cu creațiile unice și tradiționale, iar cei care vor vizita expozițiile de ovine, bovine și păsări din fermele locale vor avea ocazia să învețe cum trebuie crescute aceste animale într-un mod responsabil. Fermierii care doresc să se înscrie la expozițiile de animale pot face acest lucru la numărul de telefon: 0765 812 012.

Organizatorii pregătesc și o gama variată de preparate și mâncăruri „care vor satisface toate gusturile și preferințele”, dar și concursuri și premii, iar printre invitații speciali se numără agricultori și fermieri care își vor împărtăși poveștile și experiența acumulată de-a lungul anilor.

Zilele Fermierului Sitean sunt organizate de Asociația Crescătorilor de Bovine și a Producătorilor de lapte Sita Buzăului, în parteneriat cu Primăria Sita Buzăului, și cu sprijinul AGROSIC Sfântu Gheorghe și al Asociațiilor Județene a Crescătorilor de Bovine Covasna, Barcani și Întorsura Buzăului. Prima ediție a evenimentului a fost organizată în 2021.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
Publicitate
banner we radio