
Târgu Secuiesc și Băcel, printre primele localităţi din țară care primesc bani pentru consolidarea unor clădiri cu risc seismic ridicat
Ministerul Dezvoltării a publicat lista primelor 50 de proiecte aprobate pentru finanțare în cadrul Programului naţional de consolidare a clădirilor cu risc seismic ridicat, printre acestea numărându-se și două proiecte depuse de autoritățile locale din municipiul Târgu Secuiesc și comuna Chichiș.
Cele două proiecte selectate vizează consolidarea seismică și reabilitarea energetică a clădirii în care funcționează Grădinița și Căminul Cultural Băcel, respectiv lucrări de intervenție la construcția situată în Curtea 10 nr. 2 din Târgu Secuiesc, potrivit listei-sinteză publicată pe site-ul Ministerului (AICI).
Apelul de proiecte a fost deschis în perioada 3 ianuarie – 20 februarie, perioadă în care ai fost depuse cereri de finanțare pentru consolidarea seismică a 366 de clădiri la nivel național.
Astfel, pe lângă cele 50 de proiecte aprobate în această etapă, alte 316 proiecte au primit solicitări de clarificare și se află în etapa de evaluare.
În total, 19 instituții de învățământ, 13 edificii socio-culturale, 11 blocuri de locuințe, 4 clădiri administrative și 3 unități de sănătate din țară au fost aprobate pentru finanțare în această primă etapă, urmând ca autoritățile locale să depună documentele suplimentare necesare. Suma totală solicitată pentru consolidarea acestor clădiri este de 738 milioane de lei, potrivirt unui comunicat al Ministerului Dezvoltării.
„În urma includerii pe Ordinul de ministru, beneficiarii trebuie să depună documentația necesară în vederea încheierii contractelor de finanțare. Odată încheiate aceste contracte, având în vedere că finanțarea este asigurată din bani publici, se va derula procedura de achiziție publică, iar după aceea pot începe lucrările de consolidare”, a transmis Ministerul Dezvoltării.
Aceeași sursă precizează că pe lângă clădirile consolidate prin acest program național, alte 251 de clădiri vor fi consolidate prin Planul Național de Redresare și Reziliență, iar 57 prin Compania Națională de Investiții.
Bugetul alocat în acest an pentru programul național de consolidare a clădirilor cu risc seismic ridicat se ridică la 200 de milioane de lei credite bugetare şi 500 milioane de lei credite de angajament, iar finanţarea este de 100%. Locatarii clădirilor consolidate şi autorităţile locale nu vor fi nevoiţi să restituie banii.
Consolidarea seismică va fi urgentată
Miercuri, la propunerea Ministerului Dezvoltării, Guvernul a aprobat noi reglementări pentru reducerea riscului seismic, modificând, astfel, legea în vigoare care prevedea consolidarea clădirilor cu acordul majorității proprietarilor.
„Aceeași prevedere se aplică și proprietarilor care nu sunt constituiți în asociații de proprietari. Până acum a fost nevoie de acordul unanim al tuturor proprietarilor, fapt care a împiedicat consolidarea unor clădiri”, a transmis ministrul Dezvoltării, Cseke Attila.
Spitalele, școlile, grădinițele, liceele, creșele și toate clădirile publice vor fi evaluate vizual urgent, iar procedura trebuie să începută până cel târziu la 1 ianuarie 2024 și să fie finalizată până cel târziu pe 1 iunie anul viitor, potrivit Ministerului. În cazul blocurilor de locuințe, termenul de începere a evaluării rapide este de 1 ianuarie 2025, iar până la 1 iunie 2026 trebuie finalizat.
(Ioana Ardeleanu)