Ştiri locale

Tánczos Barna (UDMR): „La nivelul societăţii româneşti există un sentiment antimaghiar visceral”

Senatorul UDMR Tánczos Barna a susţinut vineri, la lucrările Universităţii de Vară de la Băile Tuşnad, că la nivelul societăţii româneşti există un „sentiment antimaghiar visceral” şi că problema este una majoră.

„Am văzut şi evenimentele din Valea Uzului şi este foarte clar că avem multe de făcut la nivelul societăţii şi nu la nivelul societăţii, deşi şi acolo avem multe de făcut, la nivelul societăţii noastre maghiare minoritare, dar avem multe de făcut la nivelul societăţii majoritare, pentru că există această ură viscerală, acest sentiment, mai degrabă, antimaghiar visceral. Şi, uite, am ajuns în situaţia în care problema maghiarilor este o problemă naţională, e o problemă ce priveşte siguranţa naţională a statului român, uitaţi unde am ajuns. E o problemă majoră”, a declarat Tánczos Barna, potrivit traducerii asigurate de organizatori.

Publicitate

Parlamentarul UDMR a mai susţinut că s-a ajuns la situaţia în care sentimentele antimaghiare se manifestă inclusiv în rândul părinţilor români ai căror copii joacă fotbal cu copiii de etnie maghiară.

„Nu mai este vorba de sentimente antimaghiare de care ne lovim la ştiri sau din partea autorităţilor, e vorba de acest sentiment antimaghiar care există în rândul majorităţii. Deci, este o problemă majoră pe care trebuie să o gestionăm, pentru care trebuie să găsim o soluţie. Pentru că este foarte dureros să te aşezi, să stai la o bere cu părinţii copiilor cu care ai tăi joacă fotbal şi te loveşti de aceste sentimente. Din partea oficialităţilor dacă vin aceste sentimente, dacă vin aceste acţiuni care pornesc din acest sentiment antimaghiar e un lucru, pentru că ne-am obişnuit, ca să zic aşa, cu aceste probleme şi evident că va trebui să gestionăm această problemă, atât la nivelul oficialităţilor cât şi la nivelul comunităţii majoritate, a societăţii româneşti”, a mai spus Tánczos Barna.

Acesta a mai amintit şi despre Tratatul de la Trianon, precizând că este „o moştenire grea”, despre care trebuie să se discute „deschis, onest şi cinstit”.

Tánczos a vorbit şi despre perspectiva alegerilor locale şi de importanţa existenţei unei liste unice a partidelor maghiare din România pentru alegerile parlamentare.

„Avem nevoie de acea înţelepciune care poate rezolva problemele la un nivel care să ajute să avem solidaritate şi să putem continua dialogul cu societatea majoritară şi să avem o reprezentare politică puternică în Parlament şi în consiliile locale”, a mai spus senatorul UDMR.

În timpul prelegerii sale, Tánczos Barna a apreciat sprijinul acordat maghiarilor din Transilvania de către guvernul de la Budapesta, susţinând că fără ajutorul acestuia nu s-ar fi putut rezolva multe dintre problemele cu care aceştia se confruntă.

La dezbaterea de vineri dimineaţă de la Universitatea de Vară de la Băile Tuşnad s-a discutat despre problemele cu care se confruntă maghiarii din Bazinul Carpatic şi despre strategia guvernului de la Budapesta pentru sprijinirea acestora.

(Agerpres)

Publicitate
Publicitate
banner we radio