Ştiri locale

Tabel. Rata de incidenţă în toate localităţile judeţului. Prefectura Covasna caută soluţii pentru ca „lucrurile să fie cât mai clare şi cât mai puţin interpretabile”

Localitățile din judeţul Covasna unde incidenţa cazurilor de COVID-19 va coborî sub 3,5 la mia de locuitori vor ieşi automat de sub restricţii fără a mai fi necesar ca Prefectura să emită o hotărâre în acest sens. De asemenea, în localităţile unde rata de incidenţă este egală sau mai mică de 7 cazuri la mia de locuitori, restricţiile de circulaţie se vor aplica doar în weekend, urmând ca acestea să fie ridicate automat odată cu scăderea ratei sub 3,5 cazuri la mia de locuitori.  

În cazul în care rata de incidenţă dintr-o localitate înregistrează o scădere semnificativă, nu va mai fi obligatoriu ca restricţiile să fie menţinute timp de 14 zile, iar Prefectura va emite hotărâri privind restricţiile aplicabile doar în situaţia în care rata de incidenţă va depăşi pragul de 3,5 la mie, respectiv de 7 la mie, după caz.

Publicitate

Prefectul judeţului Covasna, Ráduly István, ne-a declarat că măsurile se aplică începând cu data de 24 aprilie, precizând că se caută soluţii pentru ca „lucrurile să fie cât mai clare şi cât mai puţin interpretabile”.

„Vineri am emis o hotărâre prin care orice UAT are posibilitatea, în urma analizării ratei de incidenţă transmisă de către DSP, de a ieşi de sub restricţii, dacă incidenţa scade sub 3,5 la mie (…) Până acum Prefectura emitea hotărâri şi în zilele de sâmbătă şi duminică, dar pe baza acestei hotărâri fiecare UAT va lua decizia în funcţie de rata de incidenţă. Dacă localitatea va avea sub 3,5 la mie, atunci automat va ieşi de sub acele interdicţii stabilite prin hotărâre. În momentul în care localitatea depăşeşte 3,5 la mie atunci automat vom emite o nouă hotărâre prin care localitatea intră din nou sub restricţii. Sfântu Gheorghe este la 3,75 la mie, deci deocamdată râmân în vigoare restricţiile din weekend. (…) În cursul zilei de marţi vom purta discuţii mai ample pe acest subiect. Fiecare cetăţean ar trebui să poată să urmărească pe pagina DSP Covasna rata de incidenţă din fiecare localitate pentru a afla dacă sunt sau nu în vigoare restricţii. Încercăm să găsim o soluţie ca lucrurile să fie cât mai clare şi cât mai puţin interpretabile, să nu derutăm oamenii”, ne-a explicat prefectul judeţului Covasna, Ráduly István.

Conform Prefecturii Covasna, luni nicio localitate din judeţ nu se situează deasupra pragului de incidență de 7,5/1000 de locuitori, iar localitățile Comandău, Ghidfalău, Reci, Micfalău, Arcuș se află în intervalul 4-7,5/1000 locuitori.

Lista cu rata de incidenţă în toate localităţile judeţului în ultimele 7 zile:

Redăm mai jos textul hotărârii Comitetului Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) Covasna din data de 23 aprilie:

HOTĂRÂRE:

Art. 1 La data de 23.04.2021 se constată incidența cumulată la 14 zile a cazurilor de infectare cu virusul SARS-CoV-2 în unităţile administrativ-teritoriale din judetul Covasna, potrivit anexei care face parte integrantă din prezenta hotărâre.

Art. 2 (1) Începând cu data de 24.04.2021, pentru o perioadă de 14 zile în unitățile administrativ-teritoriale din judetul Covasna din anexă se vor aplica măsurile corespunzătoare ratei de incidență înregistrate, stabilite conform H.G. nr.432/08.04.2021 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României începând cu data de 13 aprilie 2021, precum şi stabilirea măsurilor care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiel de COVID 19, transpusă in H.C.J.S.U. nr. 54/2021.

Art. 3 În situația creşterii/scăderii substanţiale a ratelor de incidență, în localitățile din judetul Covasna şi încadrarea în alte limite, măsurile vor fi reevaluate în cadrul Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgență, urmând a fi aplicate corespunzător ratei de incidență înregistrate, stabilite conform H.G. nr.432/08.04.2021 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României începând cu data de 13 aprilie 2021, precum şi stabilirea măsurilor care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, transpusă în H.C.J.S.U. nr. 54/2021,

Art. 4 În situaţia în care în intervalul de 14 zile în localităţile prevăzute în anexă la pct. a), incidenţa cumulată constatată este mai mică sau egală cu 7/1000 de locuitori, măsurile instituite conform art. 2, alin.(1), pct.4 şi art.7, alin. (4) din anexa 3 la H.G. nr. 432/2021 şi transpuse în H.C.J.S.U. nr. 54/2021, nu se mai aplică.

Art. 5. În situaţia în care în intervalul de 14 zile în localităţile prevăzute la pct. b), incidenţa cumulată constatată este mai mică sau egală cu 3,5/1.000 de locuitori, măsurile instituite, conform art. 2, alin.(1), pct.3 şi art. 7, alin. (3) si art. 10, pct. 2 din anexa 3 din H.G. nr. 432/2021 şi transpuse în H.C.J.S.U. nr. 54/2021 nu se mai aplică.

Art. 6. În unităţile administrativ-teritoriale care au rata de incidență mai mare de 3 la mie, este interzisă activitatea cu publicul a operatorilor economici din domeniul jocurilor de noroc, fiind permisă doar activitatea de comercializare a biletelor de tip Loto, pariuri şi lozuri, doar în situaţia desfăşurării acestei activități în încăperi individuale, cu respectarea măsurilor de protecție sanitară şi a normelor din domeniul de organizare şi exploatare a jocurilor de noroc.

Art. 7 Direcţia de Sănătate Publică Covasna, va transmite zilnic, pentru fiecare unitate administrativ-teritorială din zona de competență, incidența cumulată a cazurilor pentru ultimele 14 zile şi prezintă Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgență, analiza rezultată în cel mult 24 de ore de la data constatării atingerii limitelor stabilite conform precizărilor legale.

Art. 8 Dacă numărul cazurilor continuă pe un trend crescător, se va reanaliza situaţia şi se vor impune măsuri suplimentare în contextul prevederilor Legii nr. 136/2020 privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătății publice în situaţii de risc epidemiologic şi biologic, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.

Art. 9 Prin grija Secretariatului Tehnic Permanent, prezenta Hotărâre va fi comunicată membrilor Comitetului şi va fi postată pe site-ul Instituţiei Prefectului Judetul Covasna la adresa www.cv.prefectura.mai.gov.ro -Activități/Situații de urgență.

Publicitate
banner we radio