Ştiri locale

Tabără online pentru tineri cu dizabilităţi, la Micfalău

Ediţia din acest an a Taberei pentru tineri cu dizabilităţi, organizată de Serviciul de Ajutor Maltez în judeţul Covasna, va fi una specială în contextul pandemiei COVID-19.

Secretarul general al organizaţiei, Tischler Ferenc, ne-a explicat că tabăra, ajunsă la a 19-a ediţie, va avea loc la Micfalău, şi se va desfăşura online, prin intermediul diferitelor aplicaţii care permit transmisiunea live.

Potrivit acestuia, timp de o săptămână, 56 de persoane cu diferite probleme locomotorii vor participa la diverse programe recreative şi educative, precum show-uri culinare în cadrul cărora participanţii vor primi reţete, pe care mai apoi le vor prepara în direct, focuri de tabără, gimnastică de dimineață, dar şi plimbări cu motociclete și ATV-uri, cu sprijinul Clubului Sepsi Medvek ATV.

„Fiind un program foarte apreciat de către persoanele cu deficiențe care au participat la taberele anterioare, nu am vrut nici anul acesta să îl ratăm. S-au înscris 56 de tineri, persoane cu deficiențe, au trimis câte o poză de calitate, iar pozele lor vor fi printate și lipite pe filigoria din Micfalău. Încercăm să creăm o atmosferă, astfel încât să pară că și ei sunt acolo. Vom transmite live și focuri de tabără, gimnastica de dimineață, practic încercăm să transmitem online toate programele apreciate de ei, să le creăm acea atmosferă care le-a plăcut”, ne-a declarat Tischler Ferenc.

La fel ca în ediţiile anterioare, mai mulți membri ai Clubului Sepsi Medvek ATV le vor face o surpriză participanților la tabără, pe care îi vor „plimba” pe motociclete și ATV-uri, de această dată virtual.

Aceștia vor porni spre Tabăra Malteză luni, 3 august, de la ora 16:50, întâlnirea având loc cu 20 de minute înainte, la Hanul Micfalău.

„Vor fi mai mulți voluntari de la Serviciul de Ajutor Maltez, dar și membrii Clubului Sepsi Medvek ATV din Sfântu Gheorghe (…) În total, vom fi undeva la 10-15 persoane permanent în tabără și, practic, toată tabăra se va desfășura online. Cei de la Sepsi Medvek vin în data de 3 august, vom realiza niște interviuri cu ei, vom filma imagini cu ajutorul lor, în pădure, mergând pe ATV-uri și motociclete, iar în zilele următoare vom derula aceste imagini pentru persoanele cu deficiențe. Am dorit să facem un grup închis, vom lucra pe Facebook, pe Zoom și pe Skype, fiind mai multe grupe și simultan mai multe programe”, a mai explicat Secretarul general al organizaţiei.

Vacanţă” şi pentru aparţinătorii persoanelor cu dizabilităţi

În spatele dizabilităţilor, fiecare tânăr înscris în programul organizaţiei are o poveste. Sunt persoane care se tem să nu fie judecate, dar care speră şi visează la o viaţă normală. Din păcate, mulţi se simt excluşi, asta şi datorită faptului că depind în permanenţă de alte persoane.

Unul dintre rolurile taberei este acela de a le reda speranţa şi încrederea, dar şi de a le oferi aparţinătorilor o „vacanţă” de la „job-ul” care presupune îngrijirea lor 24 de ore din 24.

„Sunt sigur că îi ajută această tabără și avem cazuri, mărturiile lor și ale părinților (…) Noi susținem ca tinerii, copiii, să vină cu prieteni, cu vecini, și mai puțin cu mama, tatăl, fratele sau sora, fiindcă aceste persoane se ocupă 365 de zile de tinerii cu dizabilităţi, și vrem să aibă și ele o săptămână liberă”, ne-a mai spus Tischler Ferenc.

Tabăra Malteză găzduiește în fiecare an sute de tineri înscriși în programele organizaţiei. Cel mai vârstnic beneficiar este o femeie de 49 de ani din Cluj, iar cel mai tânăr este are doar 15 ani, şi locuieşte într-un sat de lângă Târgu Mureș.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio