Tabără interetnică de teatru la Sfântu Gheorghe
Teatrul Independent Osonó şi Şcoala Populară de Arte şi Meserii din Sfântu Gheorghe organizează, în această săptămână, o tabără interetnică de teatru, ce are ca scop crearea unui spaţiu de întâlnire şi de cunoaştere între tinerii români şi maghiari.
Tabăra, la care participă 14 tineri pasionaţi de teatru din judeţele Sibiu, Harghita, Covasna, Timiş şi Mureş, se desfăşoară între 7 şi 11 august la Liceul de Arte din Sfântu Gheorghe.
„Scopul taberei este de a crea un spaţiu de întâlnire şi de cunoaştere pentru tinerii români şi maghiari, prin jocuri teatrale şi de echipă, exerciţii de autocunoaştere şi de dezvoltare a personalităţii. Este a treia ediţie pe care o organizăm şi observ că în fiecare an vin tot mai mulţi tineri români şi maghiari pasionaţi de teatru. Vreau să subliniez fapul că este o tabără interetnică, pentru că asta consider eu că este foarte important. (…) Tinerii se întâlnesc aici şi, dincolo de pasiunea pentru teatru care îi uneşte, pot interacţiona, se pot cunoaşte, pot cunoaşte o nouă cultură, alte mentalităţi. Pot să vă spun, din experienţa anilor anteriori, că după cinci zile de tabără tinerii reuşesc, prin exerciţii teatrale, jocuri, să observe că nu e nicio diferenţă între ei, au aceleaşi bucurii, motive de tristeţe şi aspiraţii de viitor”, a declarat managerul teatrului Osonó, Fazakas Misi.
Printre traineri se numără Iustinian Turcu, actor la Teatrul Naţional „Radu Stanca” din Sibiu, câştigătorul premiului pentru debut la Gala UNITER din acest an.
„Este al treilea an în care ţin workshop-uri pentru tineri în această tabără şi simt că mă dezvolt în acelaşi timp cu ei. (…) Deja am patru ani de experienţă profesională în arta actorului, mi s-au întâmplat şi mie nişte lucruri frumoase în ultima perioadă, am acumulat multe experienţe şi informaţii pe care aş dori să le dau mai departe şi îmi face plăcere să vin aici, să îi întâlnesc pe ei, tineri români şi maghiari, să le arăt ce am învăţat şi eu de la alţii. (…) Aşa cum spunea Grotowski, teatrul înseamnă întâlnire, iar ei se întâlnesc prin prisma teatrului, prin prisma exerciţiilor teatrale şi prin cele de autocunoaştere şi vor realiza, la final, că aceste aparente bariere de cultură şi limbă nu ar trebui să existe”, a spus Iustinian Turcu.
Teatrul Osonó a aniversat în 2013 două decenii de existenţă, fiind una dintre cele mai longevive formaţii teatrale de amatori din ţară. Şi-a început activitatea ca trupă şcolară de teatru la Liceul Mikes Kelemen din Sfântu Gheorghe, iar ulterior s-a transformat în teatru independent, fiind formată dintr-un nucleu de tineri care i-au asigurat continuitatea.
De-a lungul timpului, Osonó a participat la numeroase festivaluri de teatru şi a susţinut workshop-uri în ţară şi străinătate, obţinând diverse premii, printre care şi „Premiul Charlemagne pentru tinerii europeni”, conferit de Parlamentul European.