Ştiri locale

Tabără de design pentru tineri şi simpozion de arhitectură în fosta Fabrică de Ţigarete din Sfântu Gheorghe

O tabără de design pentru tineri şi un simpozion de arhitectură vor avea loc luna viitoare în fosta hală de compresoare a Fabricii de Ţigarete din Sfântu Gheorghe, achiziţionată de către autorităţile locale.

Potrivit reprezentanţilor Biroului pentru Tineret din cadrul Primăriei Sfântu Gheorghe, tabăra de design Kompresor şi simpozionul se vor desfăşura în perioada 18-28 aprilie, iar în cadrul acestora participanţii se vor putea familiariza, printre altele, cu partea practică a arhitecturii, respectiv cu bazele prelucrării lemnului şi reciclarea mobilei.

„Aşteptăm înscrieri din partea studenţilor la arhitectură, a tinerilor cu vârste între 18 şi 25 de ani interesaţi de construire DIY, proiectarea şi realizarea ideilor în grup, care doresc să încerce partea practică a arhitecturii, să înveţe bazele prelucrării lemnului şi să îşi pună în valoare experienţa într-un mediu neobişnuit. În timpul taberei vor fi create instalaţii spaţiale în interiorul şi în jurul halei compresoarelor, care vor servi drept fundal pentru simpozionul care va urma, între 26-28 aprilie. În timpul simpozionului vor avea loc ateliere deschise, proiecţii de filme şi alte activităţi artistice variate, cu participarea unor arhitecţi invitaţi din România şi Ungaria. Programul va coincide cu cea mai mare sărbătoare a oraşului, Zilele Sfântu Gheorghe 2024, care va include concerte, spectacole de dans şi alte programe culturale”, au menţionat organizatorii pe pagina de Facebook a evenimentului.

Tinerii interesaţi se pot înscrie până pe 15 martie AICI.

Organizatorii au lansat, totodată, o invitaţie deschisă de participare şi către arhitecţii care doresc să se prezinte în cadrul acestui eveniment.

Fabrica de Ţigarete din Sfântu Gheorghe, unde s-au făcut ani de zile “legendarele” ţigarete Carpaţi, Snagov şi Mărăşeşti, şi-a încetat activitatea în anul 2011 ca urmare a suspendării autorizaţiei de producţie şi comercializare. Câţiva ani mai târziu, compania a intrat în insolvenţă din cauza datoriilor acumulate către bugetul de stat.

Primăria Sfântu Gheorghe şi-a exercitat dreptul de preempţiune asupra terenurilor şi clădirilor scoase la licitaţie de lichidatorul judiciar, iar anul trecut le-a cumpărat cu suma de 4,9 milioane de euro.

Intenţia autorităţilor locale este de a reabilita clădirile şi de a le introduce în circuitul public, dorind, printre altele, să înfiinţeze aici un centru interactiv de ştiinţă şi divertisment, respectiv spaţii destinate copiilor şi tinerilor pentru organizarea de evenimente, cursuri şi activităţi de petrecere a timpului liber, precum şi un muzeu al comunismului.

Deşi clădirile nu sunt încă reabilitate, în incinta fostei fabrici de ţigarete au fost organizate anul trecut mai multe evenimente, printre care Festivalul SepsiTabako şi Săptămâna Designului.

(Agerpres)

Publicitate
banner we radio