Ştiri locale

Suspiciune de poluare pe Olt în judeţul Covasna. Patronul unei firme, amendat cu 60.000 de lei

O firmă din județul Covasna, care are ca obiect de activitate tăierea pietrei de andezit, s-a ales cu o amendă în valoare de 60.000 de lei din partea Gărzii de Mediu, în urma unei sesizări a reprezentanților Sistemului de Gospodărire a Apelor (SGA), care suspectau că apele Râului Olt au fost poluate accidental prin activitatea muncitorilor.

În cursul zilei de marți, o echipă de comisari din cadrul Gărzii de Mediu a mers în control pe terenul pe care firma își desfășoară activitatea, iar în urma verificărilor s-a constatat că de pe amplasamentul respectiv apa tehnologică rezultată din tăierea andezitului se scurgea direct în Râul Olt.

Publicitate

Comisarul-șef al Gărzii de Mediu Covasna, Lucian Cândea, ne-a precizat că SGA Covasna a prelevat probe de apă pentru analize, urmând ca la începutul săptămânii viitoare, în urma rezultatelor să stabilească dacă apele Râului Olt au fost sau nu poluate accidental în timpul  activității derulate de agentul economic. Cu toate acestea, cantitatea revărsată în apele Oltului nu a fost una mare și nu a cauzat mortalitate piscicolă.

„Cei de la SGA ne-au anunțat că ar fi vorba despre o posibilă poluare pe Râul Olt, dar a fost vorba despre un incident. Rămâne de văzut ce rezultate vor ieși în urma analizei probelor de apă prelevate. Nu a curs o cantitate mare, am înțeles că s-a stopat destul de repede și nu a fost mortalitate piscicolă, ceea ce e un lucru foarte bun. Urmează să vedem rezultatele analizelor, nu știm cât durează exact, dar probabil că luni vom afla concluziile. Incidentul s-a întâmplat în zona carierelor, acolo sunt mai multe persoane juridice care se ocupă cu tăierea andezitului și din ce am înțeles a fost înghețată apa, iar în loc să o vidanjeze i-au dat drumul. Cu toate astea, sancțiunea a fost aplicată pentru că persoana respectivă nu avea, din păcate, autorizație de mediu”, ne-a explicat comisarul-șef Lucian Cândea.

Acesta a mai precizat că în județul Covasna nu au existat în ultimii ani cazuri grave de poluare a apelor.

„Nu am avut cazuri grave în județ, am avut în urmă cu mai mulți ani cazuri cu mortalitate piscicolă, în zona Baraolt, în zona Întorsurii Buzăului, dar s-a constatat până la urmă că lipsa de oxigen a fost cauza. Nu am avut mari probleme, au mai fost mici deversări la canalizări, fără mortalitate piscicolă”, a mai explicat șeful Gărzii de Mediu Covasna.

Pe lângă amenda în valoare de 60.000 de lei aplicată pentru lipsa autorizaţiei de mediu, comisarii de Mediu au dispus și suspendarea activității firmei până la obținerea autorizației.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio