Sport

Succes uriaş pentru România: Eduard Căsăneanu, campion olimpic de tineret la hochei pe gheaţă

Aproape ireal, România are un campion olimpic la sporturile de iarnă. Aproape ireal pentru că nu am dus niciodată lipsă de talente, ci dar de infrastructură şi de interes. La Jocurile Olimpice de Tineret de iarnă, competiţie găzduită de oraşul norvegian Lillehammer, românul Eduard Căsăneanu s-a clasat pe primul loc la hochei pe gheaţă – îndemânare, cu 14 puncte după şase runde, devansându-i  pe slovacul Sebastian Cederle (12 puncte),  al doilea clasat, şi pe germanul Erik Betzold  (11 puncte), ocupantul locului al treilea. Jocurile Olimpice de Tineret au apărut în 1998 şi se desfăşoară pe tipicul competiţiei-mamă, JO de iarnă, cu participarea sportivilor de pe toate meridianele.

\"casaneanu-hochei2\"

Originar din Miercurea Ciuc, oraşul care se învârte în jurul hocheiului pe gheaţă şi unde există un patinoar care produce permanent (în comparaţie cu Bucureştiul, unde nu mai există o astfel de arenă), Căsăneanu s-a înscris în lupta pentru titlu încă din primele runde, la viteză terminând al doilea, iar la şut, al treilea. În runda a treia, la abilitate, a încheiat al şaptelea, dar a revenit în forţă după proba de cel mai rapid şut, unde s-a clasat pe primul loc, la egalitate de puncte cu ungurul Natan Vertes. De altfel, după cea de-a patra probă, Eduard Căsăneanu s-a menşinut pe prima poziţie până la finalul competiţiei, în pofida locului 7 de la  precizia paselor şi poziţiei a 2-a de la control puc. ”Este incredibil! Este cel mai frumos moment al carierei mele”, a declarat tânărul campion.

Alin Petrache, preşedintele COSR, a salutat succesul: „Ieri vă anunţam că vor mai fi surprize. Cea mai mare s-a întâmplat deja astăzi. Pe lângă tot suportul oferit acestor sportivi, COSR a investit şi încredere. Mă bucură enorm această medalie. Este un vis devenit realitate. Este momentul zero în care autorităţile trebuie să îşi întoarcă privirea spre sporturile de iarnă. Am demonstrat astăzi şi ieri că se poate”.

(prosport.ro)

banner we radio