Ştiri

Studiu: Peste un miliard de oameni din toată lumea sunt obezi

Peste un miliard de oameni din toată lumea suferă de obezitate, iar incidența printre copii a crescut de patru ori de-a lungul unei perioade de 32 de ani, conform unui nou studiu citat de The Guardian.

Analiza greutății și înălțimii a peste 220 de milioane de oameni din peste 190 de țări arată cum indicele de masă corporală (BMI) a crescut în toată lumea între 1990 și 2022.

Publicitate

Aproximativ 1.500 de cercetători au contribuit la studiul realizat de Organizația Mondială a Sănătății. Publicat în jurnalul științific “Lancet”, studiul arată că, de-a lungul perioadei, rata obezității a crescut de patru ori la copii și s-a dublat la adulți.

La fetele din toată lumea, rata obezității a crescut de la 1,7% din populația lumii în 1990 la 6,9% în 2022. Pentru băieți, creșterea a fost de la 2,1% la 9,3% în aceeași perioadă.

Obezitatea este definită la adulți ca având un BMI mai mare sau egal cu 30kg/mp. La femei, obezitatea a crescut de la 8,8% la 18,5%, iar la bărbați de la 4,8% la 14%, de-a lungul perioadei.

În același timp, numărul celor subponderali a scăzut la copii și la adulți, ceea ce înseamnă că obezitatea a devenit cea mai răspândită formă de malnutriție din lume.

Numărul copiilor și adolescenților care sunt subponderali a scăzut cu în jur de o cincime la fete și cu mai mult de o treime la băieți, în timp ce proporția adulților afectați de o greutate mai mică decât cea normală s-a înjumătățit în aceeași perioadă.

De exemplu, în cazul unui bărbat cu o înălțime de 1,8 m și o greutate de 80 kg, indicele de masă corporală va fi de 24,7, corespunzător unei greutăți normale. Dacă aceeași persoană ar avea 90 de kilograme, în schimb, atunci indicele ar fi de 27,8, ceea ce ar încadra-o în categoria celor supraponderali. Mai departe, în cazul unei greutăți de 100 kg, bărbatul respectiv ar avea un IMC de peste 30, ceea ce l-ar încadra în gradul I de obezitate.

Autorul principal al studiului, Majid Ezzati, profesor în cadrul Universității Imperial College London, a declarat: “Este foarte îngrijorător faptul că epidemia de obezitate, care era evidentă în rândul adulților dintr-o mare parte a lumii în 1990, se reflectă acum la copii și adolescenți. În același timp, sute de milioane de oameni sunt încă afectați de subnutriție, în special în unele dintre cele mai sărace părți ale lumii. Pentru a combate cu succes ambele forme de malnutriție, este esențial să îmbunătățim în mod semnificativ disponibilitatea și accesibilitatea alimentelor sănătoase și nutritive”.

Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS, a declarat și el că cercetarea evidențiază “importanța prevenirii și gestionării obezității, de la începutul vieții până la maturitate, prin dietă, activitate fizică și îngrijire adecvată. Pentru a reveni pe drumul cel bun, va fi nevoie de munca guvernelor și comunităților, susținute de politici de sănătate din partea OMS și a agențiilor naționale de sănătate publică”.

În total, 880 de milioane de adult și 159 de milioane de copii erau obezi în toată lumea în 2022. Tonga, Samoa americană și Nauru sunt țările cu cea mai mare rată a obezității – peste 60%.

Publicitate
Publicitate
banner we radio