Ştiri locale

Structura haosului – tema celei de-a şasea ediţii a „Bienalei internaţionale de grafică a Ţinutului Secuiesc”

„Structura haosului” este tema celei de-a şasea ediţii a „Bienalei internaţionale de grafică a Ţinutului Secuiesc”, care va avea loc în acest an la Sfântu Gheorghe, au anunţat organizatorii, cu prilejul lansării înscrierilor pentru concurs.

Potrivit acestora, tema propusă oferă artiştilor o plajă largă de exprimare, aceştia putând aborda aspecte politice, culturale, ecologice, economice sau sociale, cum ar fi, spre exemplu, subiectul migraţiei.

„G6 în acest an aşteaptă răspunsuri de la artişti ai diferitelor naţiuni, provenind din culturi diferite, dorind să afle cum reacţionează ei la problemele mediului lor sau la problemele mondiale folosind limbajul artei contemporane, prin grafica contemporană. Ce fel de răspunsuri dau ei dacă este vorba de globalizare, probleme politice şi economice sau alte problematici sociale. Cum se manifestă problemele mediului lor înconjurător sau problemele vieţii lor personale în arta lor, cum este posibilă reprezentarea tradiţiei sau a reînnoirii absolute cu ajutorul limbajului graficii contemporane”, a declarat Ferencz Apor, curatorul bienalei.

Potrivit acestuia, înscrierile se pot face, începând din acest an, exclusiv prin formularul online aflat pe pagina https://grafikaiszemle.ro, iar termenul limită pentru trimiterea reproducerilor digitale este 20 martie 2020.

Lucrările selectate pentru etapa a doua vor fi expuse la Centrul de Artă al Transilvaniei în data de 9 octombrie 2020. „Lucrările vor intra în catalogul bienalei şi vor participa şi la expoziţia bienalei. Deci, pe 9 octombrie va fi vernisajul şi festivitatea de premiere, iar, în prealabil, pe 8 octombrie se va deschide şi expoziţia artistului plastic chinez Jing Liu, câştigătorul marelui premiu al bienalei din 2018. De asemenea, bienala din acest an va fi însoţită şi de alte evenimente conexe în mai multe localităţi din zonă”, a mai spus curatorul Ferencz Apor.

Reprezentantul Centrului de Artă al Transilvaniei, Madaras Peter, a declarat că printre beneficiile acestei bienale se numără şi faptul că lucrările câştigătoare rămân în colecţia instituţiei.

Directorul Centrului de Cultură al Judeţului Covasna, Imreh-Marton István, a declarat că la ediţiile precedente au fost înscrise în concurs circa 3.000 de lucrări, iar între 200 şi 300 au intrat în finală, prin urmare se aşteaptă şi în acest an la o participare semnificativă.

Marele premiu va avea o valoare de 2.000 de euro şi va fi oferit de o firmă din judeţul Harghita, iar consiliile judeţene Covasna, Harghita şi Mureş vor oferi câte 1.000 de euro fiecare.

Pe lângă acestea vor mai fi oferite şi alte premii, cum ar fi participarea la expoziţii sau rezidenţe artistice în străinătate, dar şi premiul „Baasz Imre” oferit de către filiala UAP Covasna.

Imreh-Marton István a mai adăugat că printre proiectele de viitor ale organizatorilor bienalei se numără crearea unor legături mai strânse cu universităţile de specialitate din ţară şi din afara acesteia, precum şi găsirea unor mijloace de apropiere a publicului faţă de creaţia artistică şi faţă de artişti.

(Agerpres)

Publicitate