Primăria Sfântu Gheorghe explică semnificaţia drapelului negru arborat marţi pe faţada clădirii
UPDATE! Primăria Sfântu Gheorghe a trimis marţi seară următorul comunicat de presă:
Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe cinstește memoria unui cetățean laureat cu premiul Pro Urbe
Luni, 23 ianuarie 2017, a încetat din viață publicistul laureat cu premiul Pro Urbe Szőts Dániel, prin urmare în semn de compasiune a fost arborat pe clădirea primăriei steagul de doliu. Acesta este un gest clar de compasiune manifestat de către municipalitate cu ocazia înmormântării care a avut loc astăzi, 24 ianuarie 2017 la ora 15. Drapelul negru a fost înlăturat imediat după înmormântare, la ora 16. Este o coincidență nefericită că domnul Szőcs Dániel a fost condus pe ultimul drum tocmai într-o zi de sărbătoare națională, cea a Unirii Principatelor Române. Municipalitatea își exprimă regretul față de pierderea lui Szőcs Dániel și este alături de familia îndoliată.
_____________________________
Ştirea iniţială:
Drapelul negru, care a putut fi văzut marţi pe clădirea Primăriei Sfântu Gheorghe, a fost arborat în memoria unei personalităţi locale, deţinătoare a Premiului Pro Urbe, şi nu are nicio legătură cu sărbătorirea Zilei Unirii, a declarat viceprimarul municipiului, Sztakics Eva.
„Categoric nu are nicio legătură. Săptămâna trecută a murit domnul Laszlo Attila, laureat al Premiului Pro Urbe şi atunci a fost pus steagul de doliu, iar acum a încetat din viaţă şi domnul Szots Daniel, de asemenea o personalitate a comunităţii noastre, care a fost distins cu acest premiu. În memoria lui a fost pus steagul de doliu, aşa cum am procedat de fiecare dată până acum în astfel de situaţii. Este o întâmplare că decesul a coincis cu această sărbătoare şi categoric steagul nu are nici o legătură cu Ziua Unirii”, a declarat Sztakics Eva.
Steagul negru a fost arborat şi anul trecut, pe 24 ianuarie, pe faţada Primăriei Sfântu Gheorghe, iar gestul a fost interpretat de către unii dintre membrii comunităţii româneşti drept o jignire la adresa sărbătorii naţionale.
La acea dată, conducerea Primăriei Sfântu Gheorghe a explicat că însemnul a fost arborat în memoria lui Sinka Mozes, un alt laureat al Premiului Pro Urbe, care murise în urmă cu câteva zile.