Ştiri locale

Statuia Ostaşului român din Sfântu Gheorghe, în atenţia Direcţiei Judeţene de Cultură

Conducerea Direcţiei Judeţene de Cultură Covasna a anunţat, miercuri, că a purtat „discuţii repetate” cu Primăria Sfântu Gheorghe pentru reabilitarea statuii Ostaşului român din municipiu şi urmăreşte ca lucrările să înceapă cât mai repede.

„Statuia este foarte degradată. Aceasta este în proprietatea Primăriei şi am purtat discuţii repetate cu autorităţile locale, care mi-au adus dovezi că în acest an proiectul a fost aprobat, este gata, numai că nu s-au găsit încă parteneri de construcţie care să finalizeze lucrarea. Chiar au făcut patru licitaţii, deci ei au făcut toate demersurile pentru ca lucrările să înceapă. (…) În orice caz, suntem cu ochii pe ei şi dorim să putem să trecem la reabilitarea şi renovarea statuii cât mai repede”, a declarat directorul executiv al instituţiei, dr. Kelemen Antonia Izabella, în cadrul unei conferinţe de presă.

Publicitate

Reprezentanţii comunităţii româneşti din Consiliul local municipal au semnalat în mai multe rânduri că monumentul s-a deteriorat considerabil şi au solicitat intervenţia Primăriei pentru reabilitarea acestuia, arătând că o parte dintre manifestările oficiale ce marchează momente importante din istoria poporului român au loc, în fiecare an, în faţa acestei statui.

Primarul Antal Árpád a declarat recent că autorităţile locale au alocat suma de 220.000 de lei pentru reabilitarea monumentului, însă nicio firmă nu s-a prezentat la licitaţii.

Impunătoarea statuie a Ostaşului Român, realizată din bronz de sculptorul Balogh Péter, a fost dezvelită pe 18 septembrie 1974, în memoria luptelor de eliberare a oraşului, Sfântu Gheorghe fiind primul oraş din Ardealul de Nord eliberat de sub ocupaţie fascisto-hortystă în 8 septembrie 1944.

(Agerpres)

Publicitate
Publicitate
banner we radio