Ştiri locale

Statistică Spitalul Judeţean: Cancerele de sân, prostată și colon, cele mai des întâlnite forme de cancer anul trecut

Mii de pacienți oncologici au ajuns, în cursul anului trecut, în atenția medicilor Spitalului Județean Sfântu Gheorghe, formele cel mai des întâlnite fiind tumorile maligne, cancerele de sân, colon, prostată, renal, gastric și bronhopulmonar, arată o statistică prezentată de reprezentanții unității medicale.

Numai în Ambulatoriul unității medicale au fost realizate 4.250 de consultații, fiind tratați 1.285 de pacienți oncologici (unii pacienți au revenit pentru tratament la fiecare 30 de zile). Alți 179 de pacienți au fost tratați în regim de spitalizare continuă (607 tratamente aplicate în total), iar 271 de pacienți au fost tratați în regim de spitalizare de zi (1.633 de tratamente aplicate).

Publicitate

„Luna februarie marchează 4 zile mondiale de luptă împotriva unor boli rare sau necruțătoare, două dintre acestea fiind Ziua de luptă împotriva Cancerului (4 februarie) și Ziua copilului bolnav de cancer (15 februarie). Scopul acestor zile este reducerea numărului deceselor care pot fi prevenite, prin creșterea nivelului de conștientizare și informare a populației, diagnostic rapid și tratament adecvat (…) O treime dintre cazurile de cancer pot fi prevenite, iar o altă treime dintre ele pot fi vindecate, dacă maladia este detectată la timp și tratată corespunzător!”, au transmis reprezentanții unității medicale, într-o postare pe Facebook.

Aceeași sursă precizează că cel mai tânăr pacient oncologic ajuns în atenția medicilor Spitalului Județean Sfântu Gheorghe în cursul anului trecut avea doar 18 ani.

În cursul anului trecut, în județul Covasna s-au derulat mai multe campanii de screening gratuit împotriva cancerului de col uterin și de prostată, prima fiind parte dintr-un amplu program de prevenţie, depistare precoce şi tratament precoce derulat în Regiunea Centru la inițiativa Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş, în parteneriat cu Universitatea de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie “George Emil Palade” din Târgu Mureș.

Din luna iulie a anului trecut, județul Covasna este parte a primei rețele de screening din România pentru depistarea cancerului de col uterin. De la lansarea programului, caravana mobilă a ajuns în localități precum: Ilieni, Dobolii de Jos, Sâncraiu, Ghelința, Harale, Hilib, Turia, Covasna, Ojdula, Bixad, Micfalău, Belin, Întorsura Buzăului, Dobârlău, Zagon și Zăbala, iar la finalul lunii trecute a poposit și la Cernat.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio