Ştiri

Starea de alertă, prelungită în România. Guvernul a mărit din nou numărul maxim de invitați la nunţi şi botezuri

Starea de alertă va fi prelungită cu încă o lună, din 12 iunie. Guvernul a decis că la nunți și botezuri desfășurate la interior pot participa până la 200 de persoane, dacă toate sunt vaccinate, testate anterior sau au avut Covid.

De asemenea, guvernul a aprobat organizarea de mitinguri electorale cu cel mult o mie de persoane.

Publicitate

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a anunțat, miercuri, după ședința de Guvern, că a fost modificată din nou hotărârea CNSU privind starea de alertă, la capitolul despre organizarea evenimentelor private, respectiv nunți și botezuri, astfel încât să fie mărit numărul maxim de invitați de la 70 la 200. 

Raed Arafat a precizat că se permite un număr de 200 de invitați la interior, într-un restaurant sau locație de petrecere de nuntă sau botez, dar că asta nu înseamnă că vor avea voie 200 de invitați în interior și 200 la exterior. 

„S-a decis extinderea numărului de persoane pentru nunți botezuri, vorbim de  maximum 200 de persoane în interior cu condiția să fie vaccinați, testați sau trecuți prin boală”, a spus Arafat. 

Întrebat dacă limita maximă la exterior rămâne cea de 70 de invitați, ceea ce ar însemna un număr total de invitați de 270, Raed Arafat a răspuns: „În exterior este 70 dar bănuiesc că se aplică ce este în interior și pentru exterior, pentru că atunci facem nuntă cu număr dublu și facem 400. O să discutăm asta și clarificăm. Nu e logic să pui în interior 200 și în exterior 70, dar nu vorbim de o nuntă de dublu”.

Principalele declarații ale șefului DSU, Raed Arafat:

  • Despre participarea la meciul din optimi de la EURO 2020 , cu până la 50% din capacitatea Arenei Naționale: În cazul în care se depășește 25%, va fi permis doar accesul celor vaccinați împotriva Covid, care au trecut prin boală sau sunt testați. 
  • Extinderea numărului de persoane care pot participa la nunți și botezuri la 200 în interior și cu asigurarea a unui spațiu de doi metri pătrați de persoană, cu condiția de a fi vaccinați, testați sau trecuți prin boală. 
  • La evenimentele în aer liber aferente campaniei electorale pentru alegerile locale parţiale din 27 iunie pot participa maximum o mie de persoane.
  • Până la 1 iulie, se va face o analiză, și alte măsuri vor fi anunțate înainte de 1 iulie, dacă este cazul.

Ce prevede noua hotărâre a CNSU: 

„Comitetul Național pentru Situații de Urgență a adoptat în ședința de astăzi, 9.06.2021,

Hotărârea numărul 38.

Prin această Hotărâre, CNSU a propus prelungirea stării de alertă pe teritoriul României .

De asemenea, prin aceeași Hotărâre au fost propuse modificări privind unele măsuri adoptate pentru gestionarea situației create de pandemia de SARS-COV-2, după cum urmează:

• Creșterea numărului de participanți la nunți și botezuri până la 200 în spațiile închise, dacă toți participanții sunt vaccinați, testați sau trecuți prin boală și se asigură o suprafață de minim 2 mp pentru fiecare persoană.

• Desfășurarea nunților și botezurilor în spații deschise fără limită de participanți, dacă se asigură o suprafață de minim 2 mp pentru fiecare persoană și toți participanții sunt vaccinați, testați sau trecuți prin boală.

• Permiterea participării spectatorilor la evenimentul sportiv găzduit de România în cadrul optimilor Turneului Final al campionatului European de Fotbal EURO 2020 până la 50% din capacitatea maximă a spațiului, cu mențiunea că între 25-50% din capacitatea spațiului pot intra doar persoane vaccinate și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare sau persoane vaccinate fără schemă completă, dar prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid nu mai vechi de 24 de ore.

• Aplicarea măsurii carantinei cu privire la cetățenii străini și apatrizi care sosesc în România, pentru participarea la meciurile de fotbal din cadrul Turneului Final al Campionatului European de Fotbal EURO 2020 în funcție de încadrarea țărilor/teritoriilor din care sosesc în zone de risc epidemiologic.”

Anexa Hotărârii 38 poate fi accesată AICI.

Publicitate
Publicitate
banner we radio