Ştiri locale

Stăpânul câinilor care anul trecut au atacat un copil la Sfântu Gheorghe a fost trimis în judecată

Proprietarul câinilor care în luna februarie a anului trecut au atacat un copil pe strada Fermei din Sfântu Gheorghe, în timp ce acesta se întorcea acasă de la școală, a fost trimis în judecată în stare de libertate, fiind acuzat de „neluarea măsurilor prevenire a atacului canin asupra unei persoane”.

Potrivit unui comunicat al Parchetului de pe lângă Judecătoria Sfântu Gheorghe, în urma anchetei s-a constatat că în data de 15 februarie 2022, bărbatul a permis ca animalele să părăsească perimetrul proprietății sale, să ajungă în loc public fără botniţă şi fără lesă, atacând copilul care la vremea respectivă avea 10 ani.

Publicitate

Amintim că Áron a ajuns în stare gravă la spital, după ce a fost găsit într-o baltă de sânge în urma atacului canin. Chiar proprietarul animalelor este cel care l-a găsit pe copil, un medic veterinar care locuiește în apropierea zonei în care s-a produs atacul. Acesta l-a luat în casă, i-a făcut duș cu apă caldă, i-a spălat rănile, l-a învelit într-o pătură și i-a pregătit un ceai. Ambulanța chemată la fața locului l-a dus pe Áron de urgență la Spitalul Județean din Sfântu Gheorghe, însă pentru că rănile sale erau extrem de grave, personalul medical a decis ca acesta să fie transferat la Spitalul Clinic de Copii din Brașov.

Potrivit procurorilor, leziunile suferite de copil au necesitat 55-60 de zile de îngrijiri medicale, fiindu-i pusă viața în pericol.

„S-a reținut că, la data de 15.02.2022, în jurul orei 15:20, în timp ce persoana vătămată M.A., minor în vârstă de 10 ani, se deplasa de la școală spre domiciliu, pe strada Fermei din Sfântu Gheorghe, în apropierea unui imobil proprietate privată, a fost atacat de un grup de câini, care i-au provocat prin mușcare multiple plăgi la nivelul membrelor superioare, inferioare, bilateral cu lipsă mare de substanță, plăgi escoriative, plăgi la nivelul toracelui posterior, plagă la nivelul abdomenului, plagă la nivelul pavilionului auricular stâng, sindrom contuzional, din expertiza medico-legală rezultând că minorul prezenta leziuni traumatice ce necesită 55- 60 zile de îngrijiri medicale, iar leziunile constatate au pus minorului viața în pericol. Față de proprietarul animalelor agresive, inculpatul D.A. (persoană nepublică) s-au dispus măsuri preventive după cum urmează: a fost reținut de la data 18.02.2022 până pe 19.02.2022, judecătorul de drepturi şi libertăți din cadrul Judecătoriei Sfântu Gheorghe a dispus măsura arestului la domiciliu faţă de acesta, iar în contestația inculpatului judecătorii de la Tribunalul Covasna au dispus măsura controlului judiciar, începând cu data de 23.02.2022 până în data de 23.04.2022”, se arată într-un comunicat al Parchetului de pe lângă Judecătoria Sfântu Gheorghe.

Aceeași sursă precizează că măsura preventivă a controlului judiciar a fost prelungită de două ori, prin ordonanțele procurorului de caz, fiind ulterior revocată de judecătorul de drepturi şi libertăți, în data de 27.06.2022.

După atac, anchetatorii au ridicat cei 8 câini considerați deosebit de periculoși, şi i-au transportat la un adăpost pentru continuarea cercetărilor, fiindu-le prelevate probe ADN pentru a se stabili dacă unul sau mai mulți au reușit să scape din curtea casei şi să îl atace pe copil.

Amintim că rezultatele ADN au venit abia în luna iunie a acestui an, însă procurorii au transmis la vremea respectivă că nu le vor face publice decât la închiderea dosarului.

„Prin rechizitoriul nr. 402/P/2022 al Parchetului de pe lângă Judecătoria Sfântu Gheorghe din data de 26.10.2023, inculpatul D.A. a fost trimis în judecată, în stare de libertate, pentru săvârşirea ale infracțiunii de neluare a măsurilor prevenire a atacului canin asupra unei persoane (…) La data de 15.02.2022, în jurul orei 15:20, în calitate de deținător al mai multor exemplare canine catalogate ca fiind câini periculoși sau agresivi (…) nu a luat măsurile de prevenire a atacului canin (…) şi a permis ca animalele să părăsească perimetrul proprietății sale, să ajungă în loc public fără botniţă şi fără a fi ținuți în lesă, unde au atacat persoana vătămată M.A., în vârstă de 10 ani, şi i-au provocat prin muşcare leziuni traumatice pentru care a necesitat 55-60 de zile de îngrijiri medicale şi care i-au pus viața în pericol”, se arată în comunicat.

Povestea lui Áron a sensibilizat comunitatea, după ce s-a aflat că face parte dintr-o familie extrem de modestă. După ce au rămas fără tată, copilul şi fratele său, acum în vârstă de 16 ani, au fost crescuţi în continuare de mamă, într-o casă aflată la marginea pădurii, fără curent electric și apă. Cu toate acestea, Áron străbătea zilnic pe jos drumul dintre casă şi şcoală (10 kilometri dus – întors). La fel s-a întâmplat şi în ziua atacului.

Între timp, după o lungă perioadă de recuperare în urma operaţiilor suferite, şi cu sprijinul comunităţii şi al autorităţilor locale, copilul a primit şansa la o nouă viaţă, alături de mama şi fratele său mai mare. După externare, familia s-a mutat din locuinţa insaubră şi modestă de la marginea oraşului, într-un apartament din municipiu.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
Publicitate
banner we radio