Ştiri locale

Spitalul Veterinar K2 din Sfântu Gheorghe realizează anual până la 15 transfuzii sanguine la câini. Singurul centru de recoltare a sângelui se află în București

Și animalele de companie au nevoie de sânge, în special câinii, care dezvoltă de foarte multe ori afecțiuni medicale similare cu cele ale oamenilor. Dacă în cazul celor din urmă în fiecare județ din țară există centre de transfuzii sanguine, care periodic fac apel la donarea de sânge pentru a-și reface stocurile, în cazul animalelor de companie lucrurile stau foarte diferit.

La nivel național există un singur centru, în București, care recoltează de la câini (rar și de la pisici) și la care clinicile veterinare din țară trebuie să apeleze de câte ori au nevoie de sânge sau produse din sânge.

Publicitate

De asemenea, nu orice clinică veterinară poate face transfuzii sanguine, însă Spitalul Veterinar K2 din Sfântu Gheorghe dispune de aparatura și toate condițiile necesare, astfel că asemenea proceduri pot fi realizate cu succes.

„În România există un singur centru autorizat, Hemopet din București, pentru recoltare de sânge în condiții conforme: mediu aseptic, steril, de la animale sănătoase. Sângele este controlat din toate punctele de vedere ca să nu facă rău câinelui la care va fi transfuzat și este ținut în condiții de refrigerare, integral sau concentrat eritrocitar. Există separat și plasmă, însă noi nu am lucrat până acum cu plasmă. Sângele respectiv este comandat special pentru un pacient anume, asta înseamnă că nu avem mereu în frigider la noi sânge, dar când vine pacientul și considerăm că avem nevoie de un pachet de sânge, sunăm la centru, iar ei ne asigură transport chiar și în weekend, pentru că se poate să avem o urgență vineri seara, și atunci sâmbătă avem deja sângele aici”, ne-a explicat medicul veterinar Kui-Bogdan Szende.

Din fericire, cazurile în care animalele de companie au nevoie de sânge sunt mult mai rare decât în cazul omului, și în general sunt în funcție de anotimp, explică medicul. Câinii au 14 grupe de sânge, iar prima transfuzie poate fi de la orice grupă.

„Sângele este mereu administrat la temperatura corpului pacientului, nu rece, pacientul trebuie pregătit din toate punctele de vedere, să fie sănătos, să fie apt pentru a primi acel sânge, și supravegheat non-stop de medicul veterinar și de asistent. Transfuzia durează 2-3 ore, în total, nu se administrează rapid ca o perfuzie normală la care durata de administrare este de 20-40 minute. Animalul nu este tranchilizat, este proprietarul lângă el, îi păstrează calmul, iar procedura de transfuzie este similară unei perfuzii simple, prin branulă. Singurul lucru care diferă este un aparat special, un transfuzor, care dozează sângele. Trebuie știut că orice câine poate primi o singură dată sânge netestat de la orice alt câine, există pachete de sânge netestate, dar a doua oară trebuie să primească sânge testat. Deci dacă suspectăm că avem un caz care, poate, în viitorul apropiat va avea nevoie de încă un pachet de sânge, trebuie să facem și grupa de testare înainte de prima transfuzie, ca să fim siguri că nu avem reacții adverse”, a mai explicat medicul veterinar.

La Sfântu Gheorghe, anual au loc între 10 și 15 transfuzii sanguine la câini, cele mai multe în perioada februarie-iunie, și în special pentru tratarea bolilor infecțioase, dar nu numai.

„Este foarte interesant, dar cazurile sunt în funcție de anotimp, pentru că transfuziile se fac în primul rând în bolile infecțioase, nu în operații, și predomină aici bolile purtate de căpușe: babesioza care cauzează anemie, trombocitopenie, iar pacientul de foarte multe ori are nevoie de un pachet de sânge integral, sau doar pachet eritrocitar pentru a se vindeca. Sezonul principal pentru transfuziile de sânge este din februarie până în iunie, avem aproximativ una, maxim două administrări pe lună, iar în perioada de toamnă-iarnă avem cam o administrare la două luni. La intervențiile chirurgicale, trebuie să administrăm sânge, cel mai frecvent, în splenectomie, la extracția splinei, datorită tumorilor care se află pe acest organ. În cazul pisicilor, noi nu am avut cerere pentru transfuzie până în prezent”, ne-a explicat medicul veterinar Kui-Bogdan Szende.

Nu orice câine poate dona sânge, însă cei care o fac pot salva două vieți dintr-o singură donare. Stăpânii care înțeleg importanța donării, și care au posibilitatea de a merge cu patrupedul la centrul de recoltare din București, trebuie să știe că există și beneficii pentru donatorii canini, printre care vaccin anual (antirabic și polivalent), deparazitări externe la fiecare donare, deparazitări interne o dată la 4 sau la 6 luni, hemoleucogramă o dată pe an (sau la 12 donări); consultații medicale, test de grupă sanguină după 3 donări regulate, examen microscopic al sângelui pentru depistarea hemoparazitozelor, toaletare unghii și urechi, toate gratuite.

„Recoltarea de sânge nu se poate face la orice clinică, deci dacă cineva din județul Covasna vrea să își ducă animalul de companie, câinele, să doneze sânge atunci poate să ia legătura cu centrul din București, să se deplaseze acolo, cei de la centru testează gratuit câinele ca să fie sănătos, și recoltează sângele acolo. Nu există alte centre autorizate, iar ca să fii centru de recoltare procesul este lung, procedura este lungă, trebuie să ai foarte bune condiții, aproape ca pentru chirurgie”, a mai spus medicul veterinar.

Un câine sănătos poate dona aproape în fiecare lună, dacă îndeplinește anumite condiții, și anume: să aibă între 1 și 8 ani, cel puțin 25 de kilograme, să fie sănătos, cuminte, să nu fi primit transfuzii sau să fi fost operat în ultimele două săptămâni.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio