Ştiri locale

Spitalul Județean vrea fonduri europene pentru creșterea calității serviciilor medicale și reducerea infecțiilor nosocomiale

Două proiecte care vizează creșterea calității serviciilor medicale furnizate în regim ambulatoriu, respectiv dezvoltarea infrastructurii spitalicești publice cu echipamente și materiale destinate reducerii riscului de infecții nosocomiale, vor fi depuse de Spitalul Județean din Sfântu Gheorghe în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), în vederea finanțării acestora.

Consiliul Județean Covasna a aprobat, joi, în cadrul ședinței ordinare a lunii noiembrie, participarea unității medicale la apelul de proiecte, finanțate din fondurile europene, în valoare cumulată de aproape 21 de milioane de lei.

„Am aprobat două posibilități pentru Spitalul Județean de a depune proiecte, unul vizează dezvoltarea infrastructurii medicale ambulatorii – Policlinica – unde lucrează 83 de medici din 26 de specializări. Nu toată lumea știe, dar, anual în Policlinica Spitalului Județean de Urgență se fac aproape 100.000 de consultații (…) Ne-am dat acordul și pentru ca Spitalul să poată depune un proiect pentru reducerea infecțiilor asociate asistenței medicale depistate. În cadrul fiecărui spital sunt cazuri de infecții, și deși în spitalul nostru aceste cazuri sunt sub 1%, ne străduim și ne dorim să fie și mai redus acest procent”, a declarat președintele Consiliului Județean Covasna, Tamás Sándor, în cadrul conferinței lunare Info Județean.

În ceea ce privește primul proiect, a cărui valoare este de 12.734.078 lei și care vizează creșterea calității serviciilor medicale în Policlinică, managerul Spitalului, András-Nagy Róbert, a declarat că în urma investiției vor fi extinse posibilitățile de diagnostic și tratament, iar unitatea medicală are în plan digitalizarea radiologiei.

„Dorim îmbunătățirea calității actului medical prin achiziționarea de echipamente pentru infrastructura ambulatorie. Se vor extinde posibilitățile de diagnosticare, tratamentele în ambulatoriu, inclusiv micile intervenții chirurgicale. Dorim să digitalizăm radiologia”, a explicat András-Nagy Róbert.

Tot în cadrul ședinței, consilierii județeni și-au dat acordul ca Spitalul Județean să aplice pentru finanțarea proiectului „Creșterea siguranței, securității și funcționalității prin investiții specifice reducerii I.A.A.M”, a cărui valoare totală este de 8.197.432 lei.

Potrivit unui comunicat al Consiliului Județean Covasna, scopul proiectului este dezvoltarea laboratorul de analize microbiologice și achiziționarea de echipamente destinate reducerii infecților nosocomiale, respectiv achiziționarea unui sistem de decontaminare a aerului din încăperi.

Aceeași sursă precizează că în cadrul Spitalului Județean Sfântu Gheorghe rata infecțiilor asociate asistenței medicale depistate și declarate este 0,887%.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio