Spitalul Județean Sfântu Gheorghe se va extinde cu o secție destinată îngrijirii și recuperării pacienților, pe strada Țigaretei
Spitalul Județean din Sfântu Gheorghe va avea o secție destinată îngrijirii și recuperării pacienților post-spitalizare, care va cuprinde și un centru de psihiatrie pentru copii şi adulţi, un centru pentru bolnavi cronici, geriatrie şi îngrijirea pacienților. Complexul medical multifuncțional va fi construit pe strada Țigaretei nr.44, pe un teren de 30.256 mp care a aparținut Direcției Județene de Drumuri și Poduri SA, și pe care vor fi ridicate mai multe clădiri.
„Următoarea extindere mare a Spitalului nu va mai fi în cadrul spitalului, ci va fi pe strada Țigaretei. Aici nu mai încape, pur și simplu nu ni se mai dau avize de construcții, având în vedere că este atât de aglomerat cu clădiri acest spital. Pentru strada Țigaretei, acum sunt niște sondaje ca să vedem care sunt specialitățile, conducerea spitalului trebuie să decidă acest lucru, dar eu sper că în două-trei luni va fi o decizie în acest sens și atunci demarăm și acolo un proiect pentru ceea ce vor solicita. E un teren de 3 hectare care a aparținut societății Drumuri și Poduri, apoi Consiliului Județean, și tocmai din acest motiv am recumpărat terenul respectiv de la Drumuri și Poduri, ca să avem unde să extindem”, a explicat vicepreședintele Consiliului Județean (CJ) Covasna, Henning László, într-o conferință de presă.
Investiția va fi realizată din fonduri europene și, potrivit unui raport publicat pe site-ul CJ Covasna, urmăreşte creşterea accesului populaţiei la servicii medicale de calitate, creşterea eficacităţii serviciilor medicale, o mai bună adaptare a infrastructurii la noile cerinţe tehnologice şi de asigurare a unor circuite funcţionale şi eficiente în domeniul serviciilor medicale.
La rândul său, managerul spitalului, Andras Nagy Robert, a declarat că în momentul de faţă în incinta Spitalului Judeţean se derulează mai multe proiecte de investiţii care vizează, printre altele, extinderea Unităţii de Primiri Urgenţe şi construirea noului spital TBC, iar în curând vor începe alte lucrări finanţate din fonduri europene. De asemenea, anul acesta va demara proiectarea noului complex medical de pe strada Ţigaretei, unde există un teren de trei hectare care aparţine Consiliului Judeţean Covasna.
„Anul trecut am câştigat câteva proiecte majore prin PNRR, iar încă unul este în procedura de evaluare. Este vorba despre proiectul de nosocomiale, proiectul de neonatologie şi proiectul de planning familial, asta înseamnă dotare substanţială pentru sectoarele de activitate, aparatură medicală nouă, respectiv proiectul de digitalizare care este în curs de evaluare şi eu sper să primim în scurt timp un răspuns favorabil ca să ne putem apuca de lucru. Anul 2024 va fi anul regândirii, reinventării. Tot anul acesta vrem să terminăm proiectele pe care le-am început, iar, în măsura în care vor exista noi posibilităţi de finanţare, vrem să câştigăm proiecte noi. Extinderea Urgenţei va fi finalizată în curând şi o să urmeze o procedură destul de grea de autorizare, mai ales din punctul de vedere al echipamentelor de imagistică medicală radiologice. Urmează anul acesta şi programul de eficienţă energetică, continuă construcţia spitalului de pneumologie, care avansează într-un ritm ok şi anul acesta intenţionăm să începem lucrările de proiectare pentru complexul de pe strada Ţigaretei. La fel, va fi un proiect în care va trebui să privim în viitor şi să facem o strategie de alocare a spaţiilor pentru zonele medicale încât să corespundă şi necesităţilor, dar şi din punct de vedere medical să fie funcţional şi sustenabil pe viitor. Intenţia este, în prima fază, să avem în cadrul acestui complex o zonă de psihiatrie adulţi şi copii, o zonă de reabilitare şi, ceea ce este de actualitate şi cred că va fi şi mai accentuată în perioada ce vine, o zonă de îngrijire paliativă, o zonă medicală de geriatrie. Nu avem specialişti deocamdată, dar vrem să extindem acest domeniu”, a declarat Andras Nagy Robert, în cadrul unei conferinţe de presă.
Continuă lucrările la noul Spital TBC
În prezent, lucrările derulate în cadrul Spitalul Județean din Sfântu Gheorghe se desfășoară pe 3 șantiere. Construcția noului Spital de pneumologie, realizat cu sprijinul Companiei Naţionale de Investiţii (CNI), a fost reluată, după ce la finalul anului trecut lucrările au fost sistate din lipsă de fonduri. CNI a trimis adrese către firmele de construcții cu care se afla în contract cerându-le sistarea lucrărilor pe motiv că nu mai sunt bani, iar unele facturi nu au mai fost plătite încă din luna mai.
„La Spitalul de pneumologie lucrările au fost reluate după ce CNI a plătit. Eu sper că dacă timpul va fi frumos, atunci se va lucra, pentru că a mers foarte bine. CNI a zis că unitățile sanitare și cele de învățământ au prioritate și vor fi finanțate, celelalte lucrări sunt suspendate”, a explicat Henning László.
În momentul de faţă dispensarul TBC şi Secţia de pneumologie funcţionează în condiţii improprii, în două clădiri separate din municipiul Sfântu Gheorghe, aflate într-o stare avansată de degradare.
Construirea heliportului Spitalului Județean, amânată până la închiderea șantierelor
În paralel, continuă și lucrările de reabilitare, extindere și modernizare a clădirii vechi a Spitalului, unde își desfășoară activitatea secția de Boli interne. Și în cazul acestui proiect, autoritățile județene s-au lovit de o serie de piedici și amânări în finalizarea investiției, pe de-o parte cauzate de fondurile insuficiente, iar pe de altă parte, din cauza restricțiilor și reorganizărilor din perioada pandemiei. Conform contractului încheiat în 2020, investiția ar trebui să fie gata în 2022, până la finalul lunii noiembrie. Potrivit vicepreședintelui CJ Covasna, clădirea aparține Ministerului Sănătății iar lucrările vor mai dura cel puțin un an.
Acesta a mai precizat că planurile pentru amenajarea heliportului care va face posibil transportul operativ al pacienților către și dinspre unitatea medicală au fost amânate până la finalizarea proiectelor conexe începute.
„Momentan se lucrează pe 3 șantiere, deci nu putem discuta de partea interioară, adică și de heliport, până când sunt 3 șantiere în cadrul spitalului. Teoretic, heliportul va fi ultimul, după ce în mare parte clădirile vor fi terminate. Avem un nou proiect și pentru eficientizare energetică, acum l-am depus prin PNRR, încă nu e început dar avem un nou proiect, iar până nu terminăm aceste lucrări, nu putem să ne apucăm, dar ideea de a construi heliportul rămâne”, a mai spus Henning László.
În prezent, elicopterele medicale care ajung la Sfântu Gheorghe aterizează pe stadionul din cartierul Simeria, dar odată ce heliportul va fi funcțional, elicopterele medicale vor putea face inclusiv zboruri de noapte. Până atunci, însă, sunt necesare modificări în cadrul spitalului, cum ar fi regândirea circulației interioare astfel încât să existe zone de protecție de jur împrejur.
(Ioana Ardeleanu)