Ştiri locale

Spitalul Județean Sfântu Gheorghe poate face din nou angajări. 28 de posturi de medici și 23 de posturi de asistenți medicali, deblocate

Ministerul Sănătăţii a aprobat deblocarea a 28 de posturi de medici și 23 de posturi de asistenţi medicali pentru Spitalul Județean din Sfântu Gheorghe, în urma unui memoriu depus de conducerea unității medicale la începutul acestui an. Marți, într-un interviu la We Radio, managerul spitalului, András-Nagy Róbert, a declarat că posturile vor fi scoase la concurs în perioada următoare, și s-a arătat încrezător că acestea vor fi ocupate în totalitate.  

„Anul trecut, nici noi, dar nici alte spitale mari și mici, nu am prins lotul de câteva mii de posturi deblocate, dar anul acesta așa am început: am făcut un memoriu separat prin care am cerut deblocare, iar vineri dimineață am primit răspunsul că s-au deblocat 28 de posturi de medici și 23 de posturi de asistenți medicali doar pentru spitalul nostru. Va trebui să ne așezăm și să facem un grafic de timp în care să putem scoate posturile acestea la concurs, pentru că este mare nevoie. Spitalul acesta întotdeauna a fost într-o situație ciudată, întotdeauna măsurile ne-au prins prost, în sensul că la momentul respectiv chiar eram într-un impas, adică au plecat mai mulți, nu am putut organiza, iar anul trecut când s-au blocat posturile chiar eram în faza de a anunța angajările. S-au blocat și nu am mai putut angaja, și tragem după noi o cocoașă care se numește deficit de personal”, a explicat András-Nagy Róbert.

Managerul Spitalului Judeţean din Sfântu Gheorghe a mai amintit că activitatea secţiei de Neurologie a fost reorganizată după ce cinci din cei nouă medici de specialitate au ales să demisioneze anul trecut şi să lucreze în mediul privat. Astfel, de la 1 iulie 2023, o parte dintre urgenţe au fost transferate la spitalele din Braşov, iar cei patru medici neurologi rămași au fost nevoiți să asigure atât activitatea din cadrul secţiei, cât şi gărzile, consultaţiile din policlinică şi cele interdisciplinare.

András-Nagy Róbert a mai precizat că din acest an secția de Neurologie are doi medici noi, iar un al treilea urmează să se angajeze la finalul anului.

„Sunt și medici care pleacă, spre exemplu, de la 1 ianuarie a plecat un medic de la Urgență, dar, din fericire, a venit o doctoriță. Au plecat neurologii de la noi, dar la fel, din fericire, începând de anul acesta deja alți doi lucrează la noi și așteptăm și o rezidentă începând din ultima parte a anului acesta. Ușor, ușor, se pune la punct și Neurologia (…) La Neurologie s-a dublat volumul de activitate, e solicitant și le mulțumesc colegilor mei că au făcut și fac față în continuare. Vin și ajutoare, avem rezidenți din Târgu Mureș și Cluj care vin și ne ajută, n-au ajutat și colegii din Brașov”, a mai spus managerul spitalului.

Acesta a precizat și că odată cu extinderea Urgențelor, unitatea medicală va avea nevoie de personal suplimentar, însă „există un mare semn de întrebare” cum se va putea face acest lucru.  

„O să fie nevoie de personal la noua Urgență, dar este un mare semn de întrebare cum vom putea face acest lucru. Suprafața este mult mai mare, sunt mai multe spații. Și în cadrul Urgenței vrem să modificăm niște procese de lucru, care țin de acest spațiu larg și frumos amenajat”, a mai spus András-Nagy Róbert.

Amintim că angajările în sănătate au fost blocate anul trecut, pe 18 mai, odată cu adoptarea Ordonanței austerității, aceasta fiind una dintre nemulțumirile sindicatelor, care au ieșit în stradă la jumătatea lunii iunie. În aceeași lună, Guvernul a adoptat un memorandum pentru deblocarea organizării concursurilor, respectiv pentru ocuparea a aproape 4.000 de posturi vacante din cadrul unităților subordonate Ministerului Sănătății. Cu toate acestea, mai multe unități medicale din țară, printre care și Spitalul Județean din Sfântu Gheorghe, au rămas pe dinafară.  

Tot în încercarea de a reduce deficitul de personal din sistemul sanitar și de asistență socială, luna trecută ​Guvernul a aprobat organizarea concursurilor pentru ocuparea a peste 2.000 de posturi la nivel național, după ce la începutul lunii ianuarie au fost deblocate 7.600 de posturi.

Potrivit unui raport al Curții de Conturi (Managementul resurselor umane și dezvoltarea infrastructurii unităților sanitare spitalicești pentru perioada 2014-2021), România se situează pe penultimul loc în Uniunea Europeană în privința numărului de medici, cu 304,7 medici la 100.000 de locuitori. Grecia este în fruntea clasamentului cu 610,4 doctori la 100.000 de locuitori.

Cele mai mari lipsuri sunt în specialități precum anestezia, terapia intensivă, psihiatria, cardiologia, radiologie-imagistică medicală, chirurgia generală, recuperare, medicina fizică şi balneologia, medicina de urgență, medicina de laborator, medicina internă și gastroenterologia.

În luna februarie, premierul Marcel Ciolacu declara că Guvernul și-a propus în acest an să atragă aproape 10 mii de noi medici, asistente, infirmiere şi personal sanitar în spitalele publice.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio