
Spitalul Județean Sfântu Gheorghe, obligat de instanță să plătească tichetele de vacanță neacordate salariaților. Președintele CJ Covasna: „Nu avem bani”
Spitalul Județean de Urgență Sfântu Gheorghe este obligat, printr-o hotărâre judecătorească definitivă, să le plătească angajaților contravaloarea tichetelor de vacanță neacordate în urmă cu 2 ani, însă nu dispune de fondurile necesare.
Președintele Consiliului Județean Covasna, Tamás Sándor, a declarat miercuri, într-o conferință de presă, că salariații au apelat la instanță după ce nu le-au putut fi acordate voucherele aferente anului 2020. Deși instanța le-a dat câștig de cauză angajaților, obligând conducerea unității medicale la plata a 1,2 milioane de lei, suma nu există nici în bugetul spitalului, și nici în cel al Consiliului Județean.
„Am avut și avem probleme majore, nu numai financiare, ci mai ales juridice în țara asta. Bugetul nostru se compune din două părți: secțiunea de dezvoltare și secțiunea de funcționare. În secțiunea de dezvoltare avem bani ca să putem finanța lucrările pe care le-am inițiat sau urmează să le inițiem, însă acolo sunt probleme juridice ca să ajungi corect și concret unde trebuie. La secțiunea de funcționare sunt probleme, le-am rezolvat până acum, însă avem casieria goală. Nu avem probleme financiare cotidiene, dar dacă se ivește o problemă în următoarele săptămâni, s-ar putea să nu știm ce să facem. Spre exemplu, sindicatul angajaților din spital a câștigat un proces împotriva spitalului pentru voucherele de vacanță care nu au fost date în 2020, pentru că în 2020 a trebuit să reorganizăm de o mie de ori spitalul și bugetul. Sindicatul a dat în judecată spitalul, a câștigat, iar acum spitalul trebuie să le plătească 1,2 milioane de lei membrilor de sindicat, este o hotărâre judecătorească definitivă care trebuie executată. Săptămâna aceasta au fost aici 12 reprezentanți ai sindicatului, i-am asigurat de susținerea noastră, dar momentan nu avem bani să dăm spitalului ca să poată plăti această sumă”, a explicat președintele Consiliului Județean Covasna, Tamás Sándor.
Acesta a precizat că instituția pe care o conduce a solicitat de la Guvern o rectificare pentru a include această sumă în buget. În total, peste 600 de salariați reprezentați de sindicatele Sanitas și Solidaritatea Sanitară așteaptă să își primească drepturile.
„Nimeni nu contestă acest drept, dar trebuie să identificăm sursele de finanțare”
Managerul spitalului județean, András-Nagy Róbert, a explicat că voucherele nu au putut fi acordate din cauza crizei generate de pandemia Covid, și a faptului că, la vremea respectivă, prioritară a fost achiziționarea echipamentelor de protecție pentru angajați.
„În 2020, din cauza pandemiei nu am putut să acordăm voucherele de vacanță, din considerente financiare, nu pentru că nu am vrut. Acest fenomen este în toată țara, sindicatele au obținut sentințe pe bandă rulantă, iar acum trebuie să identificăm resursele și modalitatea de plată a acestor drepturi. Nu avem un termen stabilit, dar este o lege la mijloc care reglementează cum trebuie făcute plățile (…) E un drept câștigat, nu contestă nimeni acest drept, numai că nu există bani la buget și trebuie să ne înțelegem cu momentul plății”, a explicat managerul.
„CAS ar trebui să asigure aceste sume”
András-Nagy Róbert consideră că aceste sume ar trebui să fie asigurate de Casa de Asigurări de Sănătate, care este finanțatorul sistemului sanitar.
„Încercăm să identificăm resursele, dar consider că aceste sume ar fi trebuit să fie asigurate de casa de asigurări, care ar trebui să alinieze tariful de decontare al serviciilor la nivelul obligațiilor de plată aferente zilei de azi. Din moment ce aceste drepturi au fost stabilite prin lege, sumele ar fi trebuit să fie asigurate de CAS care finanțează sistemul. Ar trebui să fie un fond, sau să fie făcută o statistică legată de numărul angajaților, iar Casa să vireze aceste sume către spitale (…) În momentul în care noi acordăm aceste sume, periclităm activitatea spitalului. Nu putem să prevedem în buget sume care nu au acoperire, și nu putem să luăm din altă parte, iar la momentul respectiv au fost prioritare echipamentele de protecție, tot pentru angajați”, a mai spus managerul.
Pe rolul instanțelor de judecată din toată țara sunt sute de astfel de procese deschise, majoritatea prin intermediul Sindicatului Sanitas.
(Ioana Ardeleanu)