Ştiri locale

Spitalul Județean Sfântu Gheorghe a lansat înscrierile la cursul gratuit de pregătire pentru asistarea la naștere. Prima sesiune începe pe 19 mai

Spitalul Județean de Urgență din Sfântu Gheorghe a lansat înscrierile pentru cursul de pregătire a viitorilor tătici şi a rudelor de gradul I, pentru asistarea gravidelor la naștere, prima serie din acest an urmând să înceapă în data de 19 mai.

Cursul va consta în 5 ședințe gratuite, fiecare a câte o oră de pregătire. Şedinţele vor avea loc săptămânal, în zilele de joi, de la ora 13:00, în sala de ședințe aflată la parterul spitalului, şi vor fi susținute bilingv (în limbile română și maghiară) de medicii secțiilor de Obstetrică-Ginecologie și Neonatologie.

Publicitate

După parcurgerea cursului și primirea certificatului de absolvire, viitorii tătici și rudele de gradul I vor putea fi alături de gravide în sala de naștere, pentru a asista la magicul moment al venirii copilului pe lume, însă doar în situațiile în care nașterea va decurge normal, pe cale naturală, și nu vor apărea complicații. De asemenea, aparținătorii nu vor fi lăsați în interior în cazul în care în sală se vor afla alte gravide, pentru a li se respecta intimitatea, momentul fiind unul delicat.

„Avem vești excelente pentru viitorii părinți! Am lansat înscrierile la cursul de pregătire pentru asistarea la naștere! (…) Dacă urmează să naști și ești curioasă ce învață partenerul sau aparținătorul tău la aceste cursuri, dar mai ales cum vă va fi de folos ție și bebelușului tău această pregătire, te așteptăm să participi și tu!”, se arată într-o postare pe pagina de Facebook a Spitalului Judeţean din Sfântu Gheorghe.

Printre altele, participanţii vor învăţa despre cele trei trimestre ale sarcinii şi semnele de alarmă care pot necesita internarea gravidei, vor afla despre etapele nașterii, momentul prezentării la maternitate, travaliu, expulzia fătului și a placentei, lăuzie şi îngrijirea imediată și tardivă a nou-născutului. Cursurile vor fi susţinute de medicii obstetricieni-ginecologi dr. Ruszi Csilla, dr. Antal Álmos, Dr. András Pál şi Toma Áron, respectiv de șefa secției de Neonatologie, medicul neonatolog Gyulai Gabriella.

Anul trecut, unitatea medicală a organizat două serii de cursuri gratuite pentru asistarea la naștere, una în perioada 24 iunie – 22 iulie, la care au luat parte 8 tătici, şi alta în perioada 16 septembrie – 14 octombrie, la care au luat parte 9 tătici.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio