Ştiri locale

Spitalul Județean din Sfântu Gheorghe, îndemn la donare de Ziua Mondială a Donatorului de Sânge

Spitalul Județean de Urgență din Sfântu Gheorghe îndeamnă populația să se prezinte la Centrul de Transfuzii Sanguine Covasna pentru a dona sânge, precizând, într-o postare pe pagina de Facebook a unității medicale, că zilnic mii de pacienți internați în spitalele din România, inclusiv la Sfântu Gheorghe, depind de sânge pentru a supraviețui.

Apelul este făcut cu ocazia Zilei Mondiale a Donatorului, marcată anual în data de 14 iunie. Reprezentanții spitalului din Sfântu Gheorghe precizează că o singură donare poate salva 3 vieți, dar și faptul că sângele are o perioadă de valabilitate scurtă, astfel că stocurile trebuie constant refăcute.

„Zilnic, mii de pacienți internați în spitalele din România și inclusiv în Spitalul Județean de Urgență din Sfântu Gheorghe, au nevoie de transfuzie de sânge pentru a supraviețui, iar pentru ca toți să poată fi salvați este nevoie ca oamenii să doneze sânge în mod constant. La ora actuală sângele nu are înlocuitor, donarea fiind singura soluție pentru a asigura  necesarul  de sânge și componente sanguine din spitale. Cu o singură donare poți salva 3 vieți, însă sângele are o perioadă de valabilitate scurtă: dintr-o pungă de sânge se obțin trei produse sanguine, două dintre acestea având perioada de valabilitate de 42 zile (concentratul eritrocitar – globulele roșii), respectiv de 5 zile (concentratul trombocitar – trombocitele). Astfel, este nevoie ca zilnic un număr suficient de persoane să doneze sânge pentru a se putea asigura necesarul de produse sanguine. Pe lângă faptul că le oferim o șansă la viață persoanelor care depind de sânge, cu ocazia prezentării la donare beneficiem de un set de analize, astfel că se pot depista anumite boli (teste pentru anemie, glicemie, Hepatita B / C, HIV/SIDA, Sifilis, etc.). După donare, sângele se reface, iar imunitatea noastră crește”, scriu reprezentanții spitalului, într-o postare pe Facebook.

Donatorii se pot prezenta în zilele lucrătoare, între orele 08:00-12:00, la Centrul de Transfuzii Sanguine din Sfântu Gheorghe (str. Banki Donath nr. 15).

Pot dona sânge persoanele cu vârste cuprinse între 18 și 60 de ani, care au o greutate minimă de 55 kg şi o stare bună de sănătate (fără boli cronice și care nu au luat medicamente în ultimele două săptămâni).

Cu 48 de ore înainte de a dona sânge, participanților le este interzis să consume alcool, iar fumatul este interzis cu două ore înainte și după donare. De asemenea, în seara şi dimineaţa dinaintea donării, aceştia trebuie să mănânce bine (fără grăsimi) şi se hidrateze (apă, ceai, cafea, lapte).

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio