Ştiri locale

Spitalul Judeţean din Sfântu Gheorghe are singurul centru din regiune care face RMN cu sedare în rândul copiilor

Numărul nașterilor premature și, implicit, cel al copiilor care vin pe lume cu diferite afecțiuni neurologice este în creștere în ultima perioadă, numai în acest an, la secția de Neurologie pediatrică a Spitalului Județean de Urgență din Sfântu Gheorghe fiind făcute aproximativ 1.300 de consultații.

Medicul neurolog pediatru Ioana Dumitru, cea care de mai bine de 9 ani tratează aceste cazuri, spune că, lunar, sunt luați în evidențe aproximativ 50 de copii cu diverse patologii, provenind inclusiv din județele limitrofe, media cazurilor din județ fiind de circa 10-15 pe lună.

Publicitate

„Intervenții neurochirurgicale avem doar cam 3 pe lună ca medie, care sunt trimise la București la Neurochirurgie, iar cazuri noi pe cabinet avem undeva la 50-100 pe lună, ținând cont că deservim și județele limitrofe, deci avem și din Harghita, și din Brașov, Vrancea, Buzău, uneori și din Bacău. Anul acesta am ajuns la 1.300 de consultații, în ultima perioadă de când a venit pandemia am preluat urgențe și cazuri noi. Evaluările sunt undeva la 3-6 luni”, a spus medicul într-o conferință de presă.

Aceasta a vorbit despre principalele afecțiuni care pot apărea în rândul nou-născuților și sugarilor, printre care forme severe de epilepsie, întârziere în dezvoltarea motorie și psihică, bolile de metabolism,  sau diferite forme de paralizii cerebrale.

„Tot ce înseamnă naștere prematură sau cu greutate mică are un grad de afectare cerebrală, motiv pentru care, împreună cu colegele de la Neonatologie am pus bazele unei colaborări cu urmărirea dezvoltării copilului de la naștere până în jurul vârstei de 2 ani. Printre problemele care pot să apară pe perioada asta se numără întârzierea în dezvoltarea motorie și psihică, paralizii cerebrale, hemipareze, tetrapareze, monopareze, pareze de plex brahial, asemănătoare ca simptomatologie cu paraliziile de la adulți din accidentele vasculare cerebrale, dar care vin pe prematuritate și pe nedezvoltarea creierului la copilul de greutate mică sau născut mai devreme. Avem și patologia congenitală neurologică, bolile de metabolism, pentru care se face screening deja din maternitate, ca de exemplu pentru fenilcetonurie și pentru hipotiroidii. Chiar avem 4 copii cu fenilcetonurie care merg foarte bine, sunt diagnosticați foarte devreme, puși pe regim, și au dezvoltare normală. Avem forme de epilepsii congenitale severe în care cu ajutorul laboratorului de genetică de la IML București și de la Craiova am reușit să stabilim și să punem inclusiv diagnostic genetic cu evaluare de ADN”, a explicat medicul.

Singurul centru din regiune care face RMN cu sedare în rândul copiilor

Spitalul Județean din Sfântu Gheorghe este singurul din regiune care face investigații prin Rezonanță Magnetică pentru copii utilizând sedarea, fiind singura metodă prin care mai ales sugarii și copii mici rămân nemișcați pe durata procedurii.

„Este mândria mea faptul că pe zona noastră suntem singurul centru care face RMN cu sedare la copii, nici Brașovul nu face (…) Cel mai mic pacient a avut 3 săptămâni, iar cel mai mare 17 ani și 9 luni. Problema la RMN este la 2, 3, 5 ani sau la patologie asociată”, a mai explicat medicul.

Cele mai frecvente afecțiuni tratate rămân, însă, epilepsiile, iar o bună parte dintre investigații se fac cu ajutorul Electroencefalogramei (EEG), fiind realizate de doi tehnicieni din cadrul secției de Neurologie pediatrică a Spitalului Județean din Sfântu Gheorghe.

„Am început cu un aparat de EEG analog, cu 6 electrozi, adică era înregistrare pe hârtie, nu puteai să modifici înregistrările, iar momentan avem un aparat de video EEG pe 24 de canale, cu care facem (investigații -n.r.) de la prima zi de viață și până la 18 ani. Cel mai mic pacient cred că avea o săptămână, și am mutat aparatul în secția de Neonatologie ca să putem face înregistrarea. Facem investigații de zi și de noapte, inclusiv înregistrări de lungă durată, cu polisomnografie, pentru că am reușit tot cu sprijinul Spitalului să trimit două asistente la curs la Cluj pentru a deveni tehnician de EEG (…) Deservim toată partea de patologie epileptică cu toate tipurile de înregistrări”, a mai spus dr. Ioana Dumitru.

Colaborare excepțională cu specialiști din București și Mureș

Extrem de importantă este și colaborarea cu centrele medicale din București și Mureș, unde sunt trimise cazurile mai complexe de neurochirurgie pediatrică, cum ar fi tumorile, hidrocefaliile, abcesele cerebrale, traumatismele, hematoame subdurale sau epidurale.

Medicul spune că înaintea apariției pandemiei, echipa medicală din București cu care Spitalul Județean colaborează a venit chiar cu propunerea ca o parte dintre operații să fie realizate la Sfântu Gheorghe, dat fiind faptul că procesul ulterior de evaluare și supraveghere a copiilor se face mai ușor în limba maternă. 

Diagnostic demn de revistele medicale de specialitate

Printre cazurile diagnosticate cu care medicul se mândrește cel mai mult se numără și cel al unei fetițe de doi ani și 10 luni cu tulburări de mișcare ale globilor oculari și tulburări de echilibru, care în urma unui test genetic a fost diagnosticată cu sindrom Poretti-Boltshauser. Medicul neurolog spune că echipa medicală care a pus diagnosticul intenționează să publice rezultatul în revistele medicale de specialitate.

„Cel mai mândră sunt de un sindrom numit Poretti-Boltshauser. O fetiță de doi ani și 10 luni care a venit cu o patologie de tulburări de mișcări ale globilor oculari și tulburări de echilibru secundare acestor mișcări. Inițial, date fiind debutul și sfârșitul brusc, episodice, primul lucru la care te gândești e epilepsia. Făcute evaluările EEG de zi, de noapte, de lungă durată, video EEG și toate cele s-a exclus diagnosticul de epilepsie (…) La RMN s-a văzut o imagine de afectare severă a substanței albe. În momentul acela prognosticul era cam rezervat: leucodistrofie, una dintre cele mai urâte boli neurologice degenerative. Dar fiindcă nu poți să confirmi tipul de leucodistrofie decât cu testare genetică, (…) am trimis proba de sânge și spre surpriza mea avem acest diagnostic final de sindrom Poretti-Boltshauser care nu este o boală degenerativă din fericire. Sunt foarte mândră și acum ne străduim să publicăm în reviste medicale”, a povestit medicul.

Aceasta spune că în viitor și-ar dori ca testele genetice să poată fi făcute și la Sfântu Gheorghe, pentru a ajuta echipa medicală în diagnosticarea pacienților, fără a mai fi nevoie de sprijinul altor centre medicale din țară.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio