Ştiri locale

Spitalul Judeţean din Sfântu Gheorghe are nevoie de un număr dublu de medici specialişti

În ultimele 12 luni, la Spitalul Județean de Urgență „Dr. Fogolyan Kristof” din Sfântu Gheorghe au fost angajați 9 specialiști, însă numărul acestora este departe de a fi suficient.

În perioada următoare, secțiile de Gastroenterologie, Terapie Intensivă, Psihiatrie, Pediatrie, Oncologie, dar și Unitatea de Primiri Urgențe ar urma să primească medici specialiști noi, însă managerul spitalului, András-Nagy Róbert, spune că numărul acestora trebuie cel puțin dublat pentru a asigura buna funcționare a instituției spitalicești. 

Publicitate

„Întotdeauna este nevoie de specialiști dacă vrei să dezvolți spitalul, dacă vrei să te aliniezi la o tendință. Neurologia este o problemă, recuperarea este o problemă, figurează printre proiectele pe anul 2019. Acestea sunt niște specialități pe care trebuie să te axezi, să te gângești în timp, pentru că datorită îmbătrânirii populației aceste specialități vor fi suprasolicitate. Ar trebui să lucrăm și să dezvoltăm această parte. Și la Psihiatrie trebuie să mai facem angajări. Avem nevoie să dublăm, măcar, efectivul de medici, dar cât ne putem permite depinde în fiecare an de buget. În mod cert, pe partea de Gastroenterologie, Terapie Intensivă, Pediatrie, Urgență, în perioada următoare vom avea angajări. De asemenea, pe partea de Oncologie anul acesta vor veni doi specialiști”, a precizat András-Nagy Róbert.

Lipsa specialiștilor nu este cauzată de plecările acestora

Potrivit acestuia, lipsa specialiștilor nu este cauzată de plecările acestora în căutarea unor  salarii mai mari sau a unor condiții mai bune de muncă, în ultimii ani nefiind înregistrate demisii la nivelul instituției din aceste cauze. Mai mult, spitalul și-a „îmbogățit” în ultima perioadă secțiile cu medici tineri, dornici să contribuie la îmbunătățirea serviciilor medicale oferite pacienților.

„Am tras concluzia că spitalul începe să lucreze bine și acest fapt se oglindește și în creșterea numărului de cazuri din Policlinică și din spital. Desigur, a trecut vremea când clădirea era un șantier, oamenii au văzut că sunt alte condiții de lucru în Blocul operator, în Policlinică, la Terapia Intensivă. Rezultatul este dat și de specialiștii care au venit în spital în ultima perioadă. De la noi nu au plecat medici din cauza faptului că salariul nu este bun. Au plecat din facultăți, din timpul rezidențiatului. Pot spune că cine s-a angajat la noi în spital acum 3 sau 7 ani încă lucrează aici. În plus, încă vin să se angajeze. Au venit mulți medici tineri, cu entuziasm, cu voință, cu atitudine pozitivă și acest lucru se vede și în cifre. La medicină internă, spre exemplu, în momentul de față sunt trei medici specialiști tineri, care fac jumătate din activitatea secției. Lunar, media lor este de peste 90 de cazuri externate. La fel și la Pediatrie, dar și la Chirurgie unde sunt creșteri substanțiale, anul acesta am trecut de 2.100 de operații”, a mai declarat managerul spitalului, care a menționat că numărul total al intervențiilor chirurgicale în 2018 a fost de aproximativ 6.900, dintre acestea 30% fiind intervenții laparoscopice.

El a mai precizat că o altă prioritate a instituției pe care o conduce, în perioada următoare, este creșterea numărului de intervenții minim invazive în toate specialitățile spitalului.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio