Ştiri locale

Spitalul Județean din Sfântu Gheorghe are în vedere extinderea secției de Oncologie și angajarea unui manager de caz

Spitalul Județean de Urgență din Sfântu Gheorghe intenționează să extindă pe viitor secția de Oncologie și să introducă titulatura de „manager de caz”, în ale cărui atribuții ar urma să intre  acordarea de consultanță și monitorizarea pacienților suspecți de cancer, comunicarea constantă și informarea acestora despre etapele pe care urmează să le parcurgă în procesul de diagnostic și tratament.

Șeful secției de Oncologie a Spitalului, medicul specialist oncolog Hajdu Adrian, a vorbit într-o conferință de presă despre importanța introducerii acestui concept, dar și a depistării bolii încă din faza incipientă, explicând că în ultima perioadă tot mai mulți pacienți se prezintă cu forme de cancer în stadii foarte avansate, motiv pentru care și opțiunile terapeutice sunt limitate.

Publicitate

„Avem în vedere extinderea secției de Oncologie și arondarea unei persoane specializate în gestionarea pacientului onco-hematologic, care să îi faciliteze accesul la psihoterapie, să îi ofere informații detaliate despre circuitul pe care trebuie să îl parcurgă înainte de inițierea terapiei. Practic, dorim să introducem și în spitalul nostru noțiunea de manager de caz, sau navigator de pacienți. Acest concept este necesar datorită complexității investigațiilor și consultațiilor pe care pacientul este nevoit să le parcurgă, poate, în cele mai derutante momente din viața acestuia, pentru susținerea psiho-emoțională într-un mod specializat, dar și pentru urgentarea inițierii terapiilor oncologice. Din nefericire acest proiect va putea fi demarat abia după reintrarea în normal din perioada Covid sau post-Covid”, a explicat șeful secției de Oncologie, dr. Hajdu Adrian.

Managerul spitalului, Andras-Nagy Robert, a precizat că ideea a fost preluată de la o clinică din străinătate, iar scopul angajării unei persoane care să găsească răspunsuri cât mai pertinente pentru întrebările și nelămuririle pacienților este de a ține sub control boala și a pune un diagnostic cât mai rapid.

„Conceptul de manager de caz l-am văzut la un spital clinic din străinătate. Prin constituirea acestor Onco Team-uri, acest manager de caz ia în evidență pacientul încă de la suspiciune, de la diagnosticul oncologic prezumtiv. Ținta sau beneficiul acestui manager de caz, concept pe care vrem să îl implementăm și la noi în perioada următoare, este de a ține sub control și de a putea asigura un diagnostic final într-un timp cât mai scurt. Timpul este un factor cheie în această privință”, a explicat managerul spitalului.

Persoana care ar urma să ocupe postul de „manager de caz” va trebui în primul rând să câștige încrederea pacienților, pentru ca aceștia să se simtă în siguranță și liniștiți pe toată durata și după finalizarea tratamentului.

Potrivit conducerii Spitalului Județean de Urgență din Sfântu Gheorghe, anul trecut în evidențele unității medicale erau trecuți aproape 8.000 de pacienți oncologici adulți în diferite stadii de urmărire medicală, dintre care aproximativ 2.700 sub tratament.

Statistica insituției mai arată și că anual sunt luați în evidența specialiștilor în oncologie aproximativ 1.000 de pacienți noi.

Șeful secției, dr. Hajdu Adrian spune că în ultima perioadă a crescut numărul pacienților tineri, cu vârste sub 40 de ani, însă majoritatea au vârste peste 60 de ani și ajung mult prea târziu la tratament.

Cele mai des întâlnite forme de cancer sunt cele mamare, în cazul femeilor, respectiv cele colorectale, pulmonare și de prostată, în cazul bărbaților, iar cifrele sunt în creștere de la un an la altul.  

„Din nefericire, în ultima perioadă am întâlnit și foarte mulți pacienți tineri, pacienți sub 40 de ani. În general, marea majoritate a pacienților noștri au peste 60 de ani. O bună parte dintre acești pacienți, dacă s-ar fi investigat mai repede, ar fi descoperit mult mai repede cancerul și probabil că evoluția unora dintre ei ar fi fost cu totul alt”, a explicat dr. Hajdu Adrian.

Acesta subliniază că după vârsta de 50 de ani, la indicația medicului de familie, fiecare persoană care nu are o patologie specifică ar trebui să își facă investigații de rutină, respectiv colonoscopii, controale urologice sau mamografii, pentru a depista și trata din timp eventualele forme de cancer.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio