Ştiri locale

Spitalul Județean din Sfântu Gheorghe a rămas cu mai puțin de jumătate dintre medicii neurologi. Urgențele majore vor fi transferate spitalelor brașovene

Cinci din cei nouă medici neurologi ai Spitalului Județean de Urgență din Sfântu Gheorghe, printre care și șeful secției, au demisionat, o parte alegând să lucreze în sistemul privat, și deși există discuții pentru relocarea a patru medici din alte orașe, dintre care doi aflați la finalul rezidențiatului și doi specialiști, posturile sunt în prezent blocate.

Managerul unității medicale, András-Nagy Róbert, a declarat, în cadrul unei conferințe de presă, că de la 1 iulie secția de Neurologie va funcționa cu doar 4 medici, motiv pentru care nu vor mai putea fi acoperite toate gărzile. În acest sens, activitatea secţiei va trebui reorganizată, iar o parte dintre urgențele neurologice vor fi preluate de spitalele brașovene.

„La secția de Neurologie au fost angajați nouă medici și, începând de la 1 iulie, o să rămână pe secție patru medici. Cinci dintre medici, din motive personale și nepersonale – ținând cont că două dintre colege făceau naveta din Brașov, (…) iar unele dintre colege au ales să iasă din sistemul public spitalicesc – și-au anunțat demisia și, practic, începând de 1 iulie o să rămână secția fără cinci medici neurologi. Din punctul nostru de vedere, asta înseamnă cel puțin trei chestiuni: primul și cel mai important segment, adică gărzile, o să fie neacoperite integral, din cauză că cele patru colege care o să rămână în spital o să trebuiască să ducă și activitatea de policlinică, și activitatea de pe secție, și activitatea de pe celelalte secții, respectiv Terapie Intensivă și consulturile interdisciplinare. Nu o să poată să acopere integral toate zilele de gardă din perioada lunii. În aceste zile, urgențele majore o să fie preluate de către spitalele din Brașov”, a declarat managerul.

Acesta a mai precizat că  alertele de tromboliză vor fi transferate de către ambulanţă direct la Braşov, pentru ca pacienții cu accident vascular cerebral ischemic să poată primi cât mai rapid tratamentul antitrombotic.

Tot de la începutul lunii iulie, activitatea Policlinicii va fi reorganizată, astfel că, cel mai probabil, doar unul dintre cele două cabinete de Neurologie va mai acorda consultaţii.

„În ceea ce privește urgențele, există două situații: alertele de tromboliză o să fie transferate direct de către ambulanță la Brașov, ca pacientul să poată începe cât mai rapid tratamentul AVC-ului. Pentru celelalte cazuri care ajung la Urgență o să fie un triaj, iar în funcție de gravitate, dacă poate fi temporizat pacientul, atunci va rămâne la noi și va fi preluat a doua zi dimineață (…) Am reintrodus, începând de la 1 iunie, contravizita pe secție, iar în această perioadă medicul care este în contravizită va decide în consecință. Practic, în zilele în care nu există medic neurolog, urgențele care pot fi temporizate vor fi monitorizate fie la noi, în cadrul Urgenței, fie vor fi transferate. AVC-urile ischemice, alertele de trombiliză se vor transfera direct la Brașov (…) În ceea ce privește Policlinica, va trebui să reorganizăm programul de lucru al cabinetelor. De principiu, începând de la 1 iulie ne vom rezuma la un program integral al unui singur cabinet medical”, a mai spus András-Nagy Róbert.

Potrivit conducerii spitalului, aproximativ 140 de pacienți sunt externați, lunar, din secţia de Neurologie, peste 70% fiind cazuri internate prin Urgență, iar în cadrul Policlinicii se acordă, în medie, circa 6.000 de consultații anual.

Medicii rămași în cadrul secției sunt: dr. Popescu Ioana-Elena – medic primar neurolog; dr. Téglás Ágnes – medic primar neurolog; dr. Gál Zsuzsanna – medic specialist neurolog și dr. Dávid Szuhánszky Réka – medic specialist neurolog, dar conducerea unității medicale și-a propus să „reclădească” această secție. Șeful secției, medicul primar neurolog Tompa György, lucra în cadrul spitalului de aproape 3 decenii.

„Ținta noastră este să reclădim această secție, să o punem pe noi temelii, dar în momentul de față posturile sunt blocate. Din acest punct de vedere va fi greu, dar deja avem discuții cu 4 medici neurologi: doi dintre ei termină anul acesta rezidenţiatul, alți doi sunt specialişti, iar discuția noastră a fost în sensul relocării lor dintr-un alt oraş la spitalul nostru. Cu toate aceste impedimente legislative, intenția noastră este ca această durată să fie cât se poate de scurtă, în schimb, sunt anumite chestiuni care nu depind de noi”, a mai spus András-Nagy Róbert.

Spitalul Județean din Sfântu Gheorghe a fost premiat 3 ani la rând în cadrul ESO Angels Awards, pentru rapiditatea și eficiența în îngrijirea pacienților cu accidente vasculare cerebrale ischemice, iar la mijlocul lunii mai a primit cea mai înaltă distincție, respectiv premiul la categoria „DIAMOND”, împărțind podiumul cu Spitalul Județean de Urgență Brașov.

În cadrul ediției din 2021, unitatea medicală a câștigat premiul la categoria „GOLD”, iar anul trecut a mai urcat o treaptă pe podium, obținând distincția „PLATINUM”.

(Ioana Ardeleanu)

 

 

Publicitate
banner we radio