Ştiri locale

Spitalul din Târgu Secuiesc preia medicamentele expirate de la populație. La Sfântu Gheorghe preluarea acestor deșeuri va fi posibilă de la 1 iunie

Spitalul Municipal Târgu Secuiesc preia de două ori pe lună medicamentele expirate sau neutilizate din gospodăriile populației. La intrarea în unitatea medicală a fost amenajat recent un spațiu special pentru colectarea deșeurilor farmaceutice, unde locuitorii se pot prezenta în a doua, respectiv în a patra zi de marți a fiecărei luni, între orele 10:00 și 14:00.

Reprezentanții spitalului atrag, însă, atenția că este interzisă predarea de substanțe stupefiante sau depozitarea unor deșeuri care ar putea provoca incendii sau explozii.     

Publicitate

„La intrarea în spital există o cameră specială, așa-numita colectare a deșeurilor de medicamente, unde puteți preda specialiștilor noștri medicamentația expirată sau nefolosită. Este important să rețineți că este interzis să aduceți la punctul de colectare deșeuri care ar putea provoca un incendiu sau o explozie! De asemenea, nu acceptăm produse care sunt substanțe foarte controlate, cum ar fi stupefiantele, care trebuie predate în farmacii, deoarece distrugerea lor se face separat, după o administrare strictă. Este important să aduceți medicamentele nefolosite, deoarece ingredientele anumitor produse pot reprezenta un risc pentru sănătatea organismului uman și pentru mediu după expirare”, transmit reprezentanții unității medicale.

Contactat telefonic, managerul Spitalul Județean din Sfântu Gheorghe, András-Nagy Róbert, ne-a precizat că și unitatea medicală pe care o conduce va prelua, începând cu data de 1 iunie, deșeurile farmaceutice neutilizate de populație.  

Amintim că, potrivit unei legi adoptate în luna octombrie a anului trecut cu scopul de a reduce și chiar elimina poluarea apei și a solului cu substanțe provenite din industria farmaceutică, medicamentele expirate din gospodăriile populației pot fi preluate doar de spitalele publice și private. Măsura a fost motivată de faptul că, spre deosebire de farmacii, în spitale se face deja colectarea și distrugerea medicamentelor expirate sau a unor dispozitive medicale.

În cazul localităților mici unde nu există spitale, Legea 269/2023 prevede că lângă dispensare se pot ampla containere pentru colectarea medicamentelor expirate. Costurile cu eliminarea finală a medicamentelor expirate vor fi acoperite cu bani de la stat, nu din fondurile spitalelor.

Până recent, unele farmacii se angajau să colecteze aceste deșeuri periculoase de la populație pentru a le preda unor firme specializate cu care se află în contract, însă procesul presupunea costuri suplimentare pentru farmacie, în baza contractului încheiat cu firma care se ocupă de neutralizarea deșeurilor periculoase.  

În România, statisticile oficiale de până anul acesta arătau că circa 1.500 de tone de medicamente expirate ajungeau anual la gropile de gunoi sau în sistemul de canalizare. Poluarea apei și a solului cu produse farmaceutice are un impact negativ major pe termen mediu și lung, deoarece reziduurile farmaceutice din natură sunt transferate, prin intermediul hranei, în organismul uman.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio