Spectacol-documentar inspirat de o tragedie feroviară, pus în scenă la Teatrul „Andrei Mureşanu”
Un spectacol-documentar, al cărui scenariu a fost inspirat de o tragedie feroviară petrecută în judeţul Covasna în urmă cu câţiva ani, a fost montat de regizorul Radu Afrim la Teatrul „Andrei Mureşanu” din Sfântu Gheorghe, premiera urmând să aibă loc în luna septembrie, a declarat directoarea instituţiei, Anna Maria Popa.
Potrivit acesteia, spectacolul intitulat „Despre oameni şi cartofi” nu se concentrează pe accidentul propriu-zis, ci pe urmările pe care le-a avut în familiile celor nouă persoane care şi-au pierdut vieţile în septembrie 2012, când se întorceau de la cules cartofi.
„Este un spectacol extrem de special în repertoriul nostru, se inspiră din realitatea oraşului, fiind bazat pe testimonialele familiilor victimelor care au decedat în urma accidentului de tren din 2012, când au fost surprinse pe calea ferată când se întorceau de la strâns de cartofi, de unde şi titlul ‘Despre oameni şi cartofi’. (…) Spectacolul a plecat de la ce se întâmplă cu familiile dintr-o comunitate romă în momentul în care are loc un accident de genul ăsta şi vorbeşte despre viitor la trecut. Nu se pune accent pe accidentul în sine, ci pe ce se întâmplă cu oamenii respectivi, cum sunt percepuţi, cum se percep ei înşişi, ce au făcut familiile victimelor în toţi aceşti ani, cine a rămas în ţară, cine a fost obligat de conjunctură să părăsească ţara, cum reacţionează copiii, care sunt visele lor, la ce visează oamenii aceştia, care le sunt şansele, ce îşi doresc, cum evoluează. (…) Nu este deloc un spectacol agresiv sau deprimant, ci un spectacol extraordinar de emoţionat, un spectacol poetic, cu o atmosferă, o candoare, o tristeţe şi o poezie aparte. La acest spectacol se reiau repetiţiile în toamnă şi va avea premiera în 11-12 septembrie. E un spectacol pe care nu trebuie să îl rataţi”, a afirmat Anna Maria Popa.
Donaţii pentru familiile victimelor
Ea a mai spus că în culisele spectacolului au fost identificate nevoi concrete ale acestor familii, de aceea echipa teatrului a demarat în paralel o campanie de ajutorare a lor.
„Nu o duc mai bine decât în trecut. Dimpotrivă. În cazul multora, accidentul le-a răpit singura sau cea mai importantă persoană, cea care le asigura venitul, modest, dar mai mult decât necesar. Şi pentru că ne dorim să fim cu adevărat utili, am decis să lansăm o campanie de strângere de bunuri, în special îmbrăcăminte şi alimente neperisabile. Sunt lucrurile de bază de care au nevoie aceste familii în acest moment. Avem nevoie de haine pentru toate anotimpurile pentru fete cu vârsta între 6 şi 8 ani şi pentru băieţi cu vârsta între 9 şi 14 ani. În acelaşi timp, avem nevoie de haine pentru adulţi, femei şi bărbaţi, de toate vârstele şi mărimile. Alimentele pe care le putem colecta trebuie să fie neperisabile sau cu termen lung de valabilitate şi păstrare în condiţii care nu necesită refrigerare, deoarece livrarea lor se va face periodic, în funcţie de necesitate. (…) Nu avem un termen limită, dar ne dorim să ajutăm familiile pe o perioadă mai lungă, motiv pentru care vă vom ţine la curent permanent cu ceea ce am primit deja şi de ce mai avem nevoie. Acesta este doar primul pas dintr-un şir lung de evenimente care vor însoţi spectacolul, pentru a-l face cât mai răsunător, pentru a-l face cât mai grăitor şi a-i spori impactul”, a adăugat Anna Maria Popa.
Donaţiile pot fi făcute la sediul Teatrului „Andrei Mureşanu” din Sfântu Gheorghe de luni până vineri, între orele 9 şi 13 sau înaintea oricăror spectacole programate, dar pot fi trimise şi prin curier sau colet poştal.
În acest spectacol joacă şi patru copii de etnie romă, membri ai ansamblului de dansuri din cartierul Orko din Sfântu Gheorghe, care, potrivit directoarei teatrului, s-au implicat cu foarte mare seriozitate în acest proiect.
„A fost o experienţă extraordinară să lucrăm cu aceşti copii. Au fost de o seriozitate şi de o implicare cum rar întâlneşti. Tatăl lor, un domn extraordinar, şi-a adus în fiecare zi copiii la repetiţii, a avut întotdeauna grijă să vină în hăinuţele perfect călcate şi au fost şi ei impresionaţi că i-am rugat să colaborăm în acest proiect. Pentru mine a fost o experienţă şi mi-am schimbat foarte mult percepţia asupra acestor oameni, adică am descoperit nişte oameni de o rară calitate. (…) Eu am lansat deja invitaţii şi mă aştept ca familiile, prietenii copiilor respectivi să fie prezenţi chiar la premieră, pentru că aşa e normal, să vină şi să vadă la ce au muncit aceşti copii şi o să vedeţi că au făcut o treabă extraordinară. Cu cea mai mare sinceritate, am fost impresionată de ei”, a mai spus directoarea teatrului.
Potrivit acesteia, spectacolul a fost deja selectat în Festivalul Naţional de Teatru şi va fi jucat la Bucureşti în 22 şi 23 octombrie.
Accidentul care a inspirat acest spectacol a avut loc în septembrie 2012, la o trecere de cale ferată semnalizată între localităţile Sfântu Gheorghe şi Ozun, după ce un tren care circula pe ruta Târgu Mureş-Braşov a lovit un tractor cu remorcă în care se aflau peste 15 zilieri, dintre care nouă au murit.