Ştiri locale

Spațiu de joacă modern pentru copii în Parcul Central din Sfântu Gheorghe

Primăria Sfântu Gheorghe va amenaja în Parcul Elisabeta un spaţiu de joacă modern şi sigur pentru copii, conform standardelor europene, care va cuprinde și un spațiu de socializare pentru tineri și părinți, valoarea proiectului fiind de peste 1.2 milioane de lei.

Consilierii locali au aprobat, joi, Studiul de fezabilitate pentru amenajarea terenului de joacă, investiţia urmând să ducă la îmbunătăţirea atractivităţii oraşului şi la creşterea calităţii spaţiului public, potrivit Raportului de specialitate.

„În vederea atingerii acestor îmbunătățiri este indispensabilă dezvoltarea economică și socială durabilă a spațiului urban. Astfel, amenajarea locurilor de joacă noi şi modernizarea celor vechi face parte din obiectivele de investiții propuse privind dezvoltarea durabilă a oraşului Sfântu Gheorghe. În acest sens, este oportună amenajarea unui loc de joacă în Parcul Elisabeta, care să respecte actele normative în vigoare, precum şi standardele europene specifice, în vederea asigurării stării de sănătate şi a unui mediu potrivit dezvoltării fizice, psihice şi emoţionale a utilizatorilor, respectiv folosirea în siguranță a echipamentelor de joacă”, se arată în Raportul de specialitate al proiectului.

Potrivit autorităților locale, terenul va avea un design deosebit și soluții inovative, urmând să satisfacă nevoile de recreere ale copiilor în condiții optime, încurajându-i să facă mișcare. Locul de joacă va fi dotat, printre altele, cu 6 tobogane, o trambulină și diferite elemente de cățărare.

„În momentul de faţă, potențialul sitului este complet neexploatat și este o oportunitate ideală pentru amenajarea unui loc de joacă. Se propune realizarea unui teren cu funcțiuni multiple de joacă, diferite tipuri de tobogane, soluții inovative şi design deosebit. Lucrările de execuție vor cuprinde amenajări exterioare, sistematizare verticală, amenajare loc de joacă, amenajare suprafețe pavate şi spații verzi, precum şi dotarea adecvată destinației acestora. Terenul va fi nivelat, se vor trasa aleile, se va turna tartan pentru suprafeţele de joacă, se vor monta borduri, se vor amenaja straturile de plante, se vor instala echipamentele de joacă şi mobilier urban”, se mai arată în Raportul de specialitate.

Conform Studiului de fezabilitate aprobat în ședința de joi, amenajarea presupune refacerea totală a terenului existent și amenajarea suprafeței de joc cu materiale de protecție (tartan, paturi de plante). Spațiul va fi dotat cu două tobogane tub, două tobogane late, un tobogan pentru copii mici, un tobogat tip „endless”, o trambulină, 6 bănci cu funcție de stocare, frânghii și bile pentru cățărare.

„Progresele, atât în ceea ce priveşte designul cât şi siguranţa, sunt marcate şi prin crearea în aceste spaţii a unor zone din materiale care diminuează rănile provocate de eventualele căderi; dar şi prin faptul că locul de joacă o să fie accesibil și o să ofere posibilități de utilizare a persoanelor cu dizabilităţi (…) Principale obiective prin realizarea investiției sunt: proiectarea/modernizarea/dotarea terenului de joacă pentru copii, asiguarea posibilităţii de transformare în teren multifuncţional pentru activităţi recreative, creând un important beneficiu social. Un spațiu verde pentru recreere și joacă, funcţional, cu echipamente de joacă pentru copii, cu dotări și mobilier urban destinat părinților și tinerilor, pentru diferite activităţi în aer liber generează multe beneficii sociale şi de mediu pe termen lung”, se mai arată în Studiul de fezabilitate.

Valoarea totală a investiției este de 1.260.586 lei, sumă care va fi asigurată din bugetul local, iar durata de execuţie a lucrărilor este de 4 luni.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio