Ştiri locale

Sondaj UDMR: Maghiarii din judeţul Covasna au mai multă încredere în Guvernul ungar decât în instituţiile statului român sau ale Uniunii Europene

Maghiarii din judeţul Covasna au mai multă încredere în Guvernul ungar decât în instituţiile statului român sau ale Uniunii Europene și sunt mulţumiţi de activitatea depusă de administraţiile publice locale şi judeţene, potrivit unui sondaj de opinie prezentat joi la Sfântu Gheorghe, transmite Rador, care citează agenția MTI.

Rezultatele sondajului de opinie, numit „Monitorul din judeţul Covasna”, efectuat pe baza unui chestionar, au fost prezentate în cadrul unei conferinţe de presă de preşedintele organizaţiei teritoriale a Uniunii Democrate Maghiare din România (UDMR) din judeţul Covasna, Tamás Sándor, şi de sociologul Barna Gergő.

Colectarea datelor a avut loc în perioada 21 septembrie – 13 octombrie 2023, pe un eșantion de 1.877 de persoane reprezentative pentru populația adultă maghiară a județului Covasna, cu un număr sporit de subeșantioane pentru patru orașe: Târgu Secuiesc, Covasna, Baraolt şi Sfântu Gheorghe.

În cazul oraşului Sfântu Gheorghe a fost măsurată și opinia locuitorilor români.

În ceea ce priveşte chestiunea încrederii în instituții, majoritatea respondenților – 83 la sută – au indicat Guvernul Ungariei, urmat de administrația locală cu 73 la sută. 31% au încredere în Uniunea Europeană, 27% în NATO, în timp ce 18% dintre maghiarii din judeţul Covasna au încredere în preşedintele României, 17% în Guvernul României și 15% în Parlamentul României.

Potrivit datelor, 18 la sută cred că lucrurile merg în direcția bună în România, 78 la sută cred contrariul.

Gergő Barna a declarat că maghiarii din judeţul Covasna sunt în general pesimiști cu privire la România, dar procentul actual este chiar mai mare decât media.

Pe de altă parte, două treimi dintre respondenţi sunt mulțumiți de propriile condiții de viață, iar 62 la sută au spus că lucrurile merg în direcția bună atunci când au fost întrebați despre dezvoltarea așezărilor. „Acum constatăm că are loc o inversare a tendinței”, a subliniat sociologul, potrivit căruia această proporţie nu a depășit 50 la sută.

La întrebarea privind Uniunea Europeană, 73 la sută dintre respondenți au spus că lucrurile merg într-o direcție greșită; 72 la sută consideră că migranții sunt mai importanți pentru Uniunea Europeană decât problema minorităților naționale, 64 la sută admit în același timp că multe evoluții au avut loc datorită UE şi acelaşi procent consideră că este un lucru bun că România a aderat la comunitatea europeană.

Gergő Barna a declarat: maghiarii din judeţul Covasna sunt în general foarte critici la adresa Uniunii Europene, iar acest aspect este conturat mai mult în contextul situaţiei şi problemelor minorităților. Potrivit a 78 la sută, este totuși important ca reprezentanții maghiari să fie prezenți în Parlamentul European.

Întrebarea centrală a sondajului a fost evaluarea alegerilor din România din acest an. Alegerile locale sunt considerate importante de 83 la sută dintre respondenți, alegerile parlamentare de 74 la sută, alegerile prezidențiale de 73 la sută și alegerile pentru PE de 67 la sută.

În județul Covasna, care înregistrează de obicei o rată scăzută de participare la alegerile din România, procentul alegătorilor siguri la momentul sondajului era de 56 la sută. În cazul Consiliului Judeţean Covasna, 82 la sută dintre alegătorii maghiari siguri ar vota pentru UDMR, 8 la sută pentru Asociația Maghiară din Transilvania (EMSZ) și 1,2 la sută pentru partidul Forța Civică Maghiară (MPE), recent înfiinţat, sprijinul partidelor româneşti fiind chiar mai mic decât al MPE.

Dintre politicieni, Tamás Sándor, președintele CJ Covasna, și Antal Árpád, primar al oraşului Sfântu Gheorghe, conduc în ceea ce privește recunoașterea și popularitatea. La Sfântu Gheorghe, românii sunt de acord în aceeași măsură ca și maghiarii – mai mult de două treimi – că lucrurile merg în direcția bună, iar aproximativ 7 la sută dintre ei ar vota pentru UDMR în locul partidelor românești.

„Comunitatea noastră politică este pregătită, indiferent când vor fi organizate alegerile în România, vom face din acestea un succes în judeţul Covasna”, a precizat referitor la rezulatetele sondajului Sándor Tamás, potrivit căruia tendinţa de creştere în susţinerea UDMR este rezultatul muncii credibile și al reprezentării intereselor comunităţii maghiare.

Publicitate
banner we radio