Ştiri locale

Solicitările pentru eliberarea pașapoartelor au crescut cu 260% în județul Covasna, față de februarie

Românii au luat cu asalt Serviciile pentru Eliberarea Pașapoartelor, în unele zone din țară numărul solicitărilor fiind dublu sau chiar triplu, iar pe site-ul epasapoarte.ro, serviciul de programări online funcționează cu dificultate.

În județul Covasna, cererea pentru eliberarea pașapoartelor a crescut cu 260% față de primele 9 zile ale lunii precedente, cu toate acestea, programul de lucru cu publicul la Serviciul Public Comunitar de Pașapoarte a rămas, deocamdată, neschimbat, asta și din cauza faptului că nu există suficienți angajați.

Publicitate

„Luând ca perioade de referință primele 9 zile ale lunilor ianuarie, februarie și martie, față de luna ianuarie cererea s-a mărit cu 190%, iar față de februarie cu 260%. Programul Serviciului Public Comunitar de Pașapoarte nu s-a prelungit pentru că nu ar avea cine să lucreze, sunt doar 3 angajați pe care nu poți să îi pui în două schimburi (…) Recomandarea este ca oamenii să aibă răbdare, nu s-a renunțat la programările online, deocamdată este singura posibilitate prin care se pot face programări, nu există ghișeu la liber. În felul acesta, cine se prezintă la Serviciul de Pașapoarte este servit sigur, pentru că are programare, dar pe măsură ce crește cererea, aceste programări se vor face pentru o dată din ce în ce mai îndepărtată, și cum există posibilitatea de programare în oricare localitate sau județ indiferent de reședință, cam asta se va întâmpla”, ne-a explicat purtătorul de cuvânt al Prefecturii Covasna, Erdély András.

În ceea ce privește posibilele motive, acesta spune că, cel mai probabil, ieșirea din starea de alertă și ridicarea restricțiilor, respectiv pregătirile pentru Paște și apropierea vacanței școlare stau la baza creșterii semnificative a cererilor.

„În primul rând, numărul solicitărilor s-a mărit din cauza faptului că vin foarte mulți din Brașov, pentru că acolo a crescut și mai mult cererea. În ultimele săptămâni a fost și această mediatizare a faptului că urmează relaxările și se va putea călătorii, se vehicula și că războiul din Ucraina ar fi motivul, dar această creștere a numărului de solicitări datează încă din februarie, cu mult înaintea războiului. Urmează și Paștele și vacanța elevilor, deci acestea ar fi motivele. Creșterea este relativă totuși, pentru că acum un an nu prea aveai unde să pleci, când nu puteai să ieși nici din casă din cauza pandemiei. Probabil a fost o scădere foarte mare la un moment dat, față de perioada de dinaintea pandemiei, dar creșterea nu este atât de mare încât să nu se facă față. La noi încă nu s-a recurs la prelungirea programului de lucru până la 20:00, așa cum s-a întâmplat în anumite zone ale țării”, a mai spus reprezentantul Prefecturii Covasna.

Peste 3.700 de cereri din țară relocate către alte județe, inclusiv către Covasna

Ministerul Afacerilor Interne a transmis miercuri, într-un comunicat de presă, că a dispus prelungirea programului de lucru cu publicul inclusiv în weekend, și suplimentarea până la capacitatea maximă a stațiilor de preluare a cererilor de la nivelul întregii țări, pentru evitarea supraaglomerării.

„Deși termenul legal de eliberare a pașapoartelor simple electronice este de 15 zile lucrătoare, documentul se eliberează în două zile lucrătoare. În vederea reducerii timpului de răspuns, împreună cu instituțiile prefectului, se va lua măsura desfășurării activității de lucru cu publicul și în weekend. În prezent, în vederea personalizării pașapoartelor simple electronice, programul de lucru al Centrului Național Unic de Personalizare a Pașapoartelor Electronice este de la ora 06.00 la ora 22.00, inclusiv în weekend”, se arată într-un comunicat al MAI.

Aceeași sursă precizează că pentru a asigura eliberarea pașapoartelor într-un termen cât mai scurt, s-a dispus relocarea unei categorii de solicitări de la Serviciile de Pașapoarte încărcate, la cele cu un aflux mai mic, inclusiv către județul Covasna.

Astfel, în perioada 3-9 martie au fost relocate 3.713 cereri de la Serviciile Publice Comunitare pentru Pașapoarte București, Constanța, Iași și Suceava, unde cererea era prea mare, către județele Argeș, Buzău, Bistrița-Năsăud, Călărași, Caraș-Severin, Covasna, Gorj, Harghita, Ialomița, Olt, Mehedinți, Mureș, Teleorman și Vrancea.

În plus, programul cu publicul a fost prelungit cu două ore în 20 de județe unde s-a înregistrat un număr semnificativ de cereri.

„Precizăm faptul că în data de 08.03.2022, s-au efectuat 48.593 de programări, pentru un număr de 85.197 de persoane, iar în data de 09.03.2022 până la orele 12:00 au fost efectuate 14.370 de programări pentru un număr de 25.259 de persoane (în scopul prezentării la ghișeu în următoarele de 90 de zile). Reamintim că cetățenii se pot înscrie pe platforma de programare online și în alte județe care au locuri disponibile pentru intervalul dorit”, se mai arată în comunicatul MAI.

La nivel național, față de primele 8 zile ale lunii februarie, numărul programărilor online a crescut cu peste 121% în această lună, iar comparativ cu perioada 1-8 martie 2021, cererea a crescut cu 324%.

Totodată, volumul de cereri depuse la nivel național în primele 8 zile ale acestei luni a crescut cu aproape 192% față de perioada 1-8 februarie, și cu 417% față de perioada similară a anului trecut.

Persoanele care doresc eliberarea pașaportului pot afla mai multe informații referitoare la documentele necesare AICI, iar programul de lucru cu publicul poate fi consultat AICI. Programările se pot face pe site-ul epasapoarte.ro prin completarea datelor personale.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio