Info Trafic, Ştiri

Șoferii care refuză testarea drugtest rămân fără permis până la sosirea rezultatelor testelor de sânge. Marcel Ciolacu: „Nu e o catastrofă că rămâi fără permis pentru 2 zile”. Poliția Română: „Nu toți șoferii vor fi testați, doar cei cu istoric sau comportament nefiresc”

Șoferii care refuză testarea cu aparatele drugtest din dotarea Poliției rămân fără permisul de conducere până la sosirea rezultatelor testelor biologice, potrivit unei Ordonanțe de Urgență adoptată de Guvern pe 28 iunie. Modificarea legislativă a stârnit revoltă în rândul conducătorilor auto, având în vedere că tocmai statistica Poliției arată că nu de puține ori testele antidrog dau rezultate fals pozitive, iar rezultatele de laborator pot dura luni întregi, astfel că unii șoferi riscă pierderea locurilor de muncă. Până la schimbarea legislației, conducătorii auto își păstrau permisul de conducere până la primirea rezultatelor analizelor de sânge și/sau urină. 

O petiție online (AICI), inițiată pe 3 iulie de comunitatea Declic, strânsese deja în weekend peste 170.000 de semnături. Inițiatorii subliniază că jumătate din testele antidrog făcute de poliție sunt fals pozitive, iar șoferii nevinovați riscă să rămână pietoni chiar și 1 an de zile, în condițiile în care la nivel național laboratoarele sunt puține, iar Institutul de Medicină Legală nu are suficient personal.

„Jumătate din testele antidrog rapide sunt fals pozitive. Adică oameni nevinovați se aleg cu dosare penale și își pot pierde chiar locurile de muncă până când se stabilește că testul lor a fost, de fapt, fals pozitiv. Dacă această OUG rămâne în picioare, zeci de mii de șoferi vor fi învinovățiți pe nedrept și nu își vor mai putea folosi permisul de conducere luni de zile. Unii dintre ei își câștigă existența de pe urma permisului, iar alții depind de el ca să ajungă la serviciu”, se arată în textul petiției.

Marcel Ciolacu: „Nu e o catastrofă că rămâi fără permis pentru 2 zile”

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, sâmbătă, că ordonanța de guvern este un pas bun, dar trebuie pusă în practică în momentul în care rezultatele la testele de sânge pot veni într-un timp „rezonabil”, de 48-72 de ore. „Nu e o catastrofă, pentru 2 zile, că rămâi fără permis”, a spus premierul. Ciolacu afirmă că România trebuie să investească în aparatură.

„Am vorbit şi în timpul şedinţei Internaţionalei Socialiste cu domnul ministru Cătălin Predoiu şi domnul vicepremier. În acest moment, ceea ce se reclamă este faptul că aceste teste se fac într-o perioadă mult prea lungă. Eu cred că legea este bună pentru că ne amintim de 2 Mai. Această lege există şi în Germania, există şi în Spania, există peste tot. Statul român trebuie să dea un răspuns în timp real. Între 48 şi 72 ore este un răspuns într-un timp rezonabil la testele de sânge. Primul test am înţeles că, dacă iei două nurofen în acel moment, s-ar putea să fie testul pozitiv. Se face testul de sânge, în 48 ore, se dă răspunsul şi cred că nu e o catastrofă, pentru 2 zile, că rămâi fără permis”, a declarat Ciolacu.

Pentru aplicarea legii e nevoie, însă, de investiţii, mai spune premierul.

„În acest moment, nu este această capacitate, mai ales la IML, la Bucureşti, unde durează în jur de trei-patru luni. Am vorbit cu domnul Predoiu, luni de dimineaţă, o să am şi cu ministrul Finanţelor o discuţie, să vedem. Nu sunt sume foarte mari. Am înţeles că un astfel de aparat de testare costă în jur de 300.000 euro. Deci nu e un capăt de ţară pentru un stat la mărimea României şi vedem procedurile de achiziţii să fie cât mai rapide, iar după ce statul român îşi face treaba şi este capabil să dea un răspuns într-un timp real, venim cu aplicarea legii. Dar, repet, vorbim statistic, se pierd prea multe vieţi ale tinerilor şi am văzut că în Austria s-a introdus confiscarea maşinii pentru viteză, pentru depăşire este şi în Belgia, este şi în Italia, pentru că în momentul când, statistic şi România suntem pe primul loc la mortalitate pe şosele, ai astfel de cazuri, statul are obligaţia să salveze vieţi. Momentan, o avem de aplicat pe aceasta cu drogurile, mai ales după ceea ce s-a întâmplat la 2 Mai”, a declarat Marcel Ciolacu.

Nu toți şoferii vor fi testaţi, ci doar cei care au istoric sau comportament nefiresc

În urma valului de critici, Poliția Română a venit sâmbătă cu o serie de precizări, admițând că anumite medicamente pot fi depistate de aparatele drugtest şi recomandându-le șoferilor să verifice prospectul înainte de a se urca la volan. Potrivit unui comunicat emis de IGPR, nu toți şoferii vor fi testaţi, ci doar cei care au istoric de consum de alcool sau susbstanţe interzise, dacă au un „comportament nefiresc” sau dacă în vehicul se găsesc sticle sau substanţe suspecte.

„Retragerea permisului de conducere exista deja în legislația rutieră anterioară emiterii OUG 84, având un caracter administrativ, neavând un rol punitiv, ci preventiv, fiind dispusă în scris, atunci când, spre exemplu, titularul unui permis de conducere este declarat inapt medical pentru a conduce un autovehicul pe drumurile publice, ori acesta nu respectă obligația legală de a se prezenta la examinarea medicală, necesară certificării aptitudinilor de a conduce un autovehicul pe drumurile publice. Prin actul normativ amintit, s-a extins cadrul de aplicare a acestei măsuri administrative (retragere permis) și în situațiile în care conducătorul unui autovehicul, titular de permis de conducere, refuză să respecte obligația legală de a se supune testării, în vederea stabilirii consumului de substanțe psihoactive ori a concentrației de alcool în aerul expirat, la solicitarea polițistului rutier, deși este identificat în trafic având:

a) sancțiuni contravenționale aplicate, în mod repetat, în ultimii 3 ani, pentru săvârșirea contravenției de conducere sub influența băuturilor alcoolice;

b) a fost condamnat definitiv pentru infracțiuni privind conducerea unui autovehicul sub influența alcoolului sau a unor substanțe psihoactive, a consumat alcool sau alte substanțe psihoactive ulterior producerii unui accident de circulație, a refuzat sau s-a sustras de la prelevarea de probe biologice, a săvârșit infracțiuni privind traficul şi consumul ilicit de droguri;

c) în vehicul recipiente ce pot conţine băuturi alcoolice şi care prezintă urme de consum sau substanţe susceptibile de a avea efecte psihoactive;

d) un comportament nefiresc, care poate fi generat de consumul de băuturi alcoolice sau substanțe psihoactive.

Prin urmare, nu toți șoferii sunt testați, așa cum s-a vehiculat în spațiul public, ci doar cei care se regăsesc într-una dintre situațiile de mai sus”, se arată în comunicatul Poliției.

Suspiciunile de consum de droguri nu mai duc automat la dosar penal

Aceeași sursă precizează că măsura retragerii permisului de conducere nu presupune întocmirea unui dosar penal, și poate fi contestată în contencios administrativ.

„Legislația rutieră are drept scop protejarea unor valori fundamentale, precum viața, integritatea corporală şi sănătatea tuturor persoanelor participante la trafic sau aflate în zona drumului public, care trebuie să primeze în fața unei singure persoane care îi pune în pericol pe ceilalți. Astfel, în urma noilor modificări legislative în domeniul rutier, conducătorii auto care refuză testarea cu aparatele din dotare, fie drugtest, fie etilotest, sunt conduși la unități medicale specializate, pentru recoltarea de probe biologice, în vederea stabilirii prezenței, existenței sau inexistenței substanțelor interzise sau alcoolului în sânge, iar față de aceștia este luată măsura administrativă de retragere a permisului de conducere, până la sosirea rezultatului probelor. Anterior acestor modificări, în situația sus-menționată, pe vechea legislație, în unele cazuri se întocmea un dosar penal in rem, iar conducătorul auto trebuia să aștepte soluționarea dosarului penal”, se mai arată în comunicatul IGPR.

15-20% din testele antidrog au ieșit negative. Șoferii trebuie să citească prospectele medicamentelor pe care le iau

Poliția admite că 15-20% din totalul testărilor efectuate de Poliția Română au ieșit negative la Medicină Legală, însă precizează că „aparatele drugtest nu dau erori”, motivul fiind acela că persoanele testate au consumat unele medicamente pe care „aparatele drugtest de ultimă generație au capacitatea de a le detecta”.

„Cu privire la aparatele drugtest folosite la nivelul Poliției Române, acestea sunt Drager 5000, importate din Germania, cele mai noi de pe piață, de ultimă generație și folosite în toate țările europene, precum și în Statele Unite ale Americii. Este necesar ca cetățenii să se informeze cu privire la medicamentele pe care le consumă și să citească atent prospectul ori să se consulte cu un medic, deoarece unele medicamente sunt contraindicate pentru condusul autovehicolelor. Așadar, șoferii în cauză se pot pune în pericol, atât pe ei, cât și pe ceilalți participanți la trafic, având în vedere faptul că efectul unor medicamente poate reduce capacitatea și timpii de reacție, iar aparatele Drugtest detectează inclusiv substanțe din compoziția acestor medicamente. Testarea reprezintă doar un indiciu în ceea ce privește posibilitatea ca acel șofer să fi consumat substanțe interzise. Tocmai de aceea sunt recoltate probe biologice, la o unitate medicală, iar rezultatul acestora reprezintă probă în ceea ce privește existența sau inexistența substanțelor interzise (…) Sunt anumite infirmări, care provin de la substanța detectată, în urma consumului unor medicamente care sunt contraindicate condusului. 15-20% din totalul testărilor efectuate de Poliția Română au ieșit negative la Medicină Legală, tocmai prin prisma faptului că acele persoane au consumat unele medicamente, iar aparatele DrugTest, de ultimă generație, au capacitatea de a detecta insclusiv substanțe”, mai precizează Poliția Română.

Medicamentele care apar la testarea drugtest

Potrivit medicilor legiști, printre medicamentele care pot genera rezultate pozitive la amfetamine se numără: medicamentele pentru diabet, antiemeticele, antibioticele sau antialergicele. Reacții fals pozitive la cannabinoizi sunt date de antiinflamatorii și antivirale, iar cele antiinflamatorii dau rezultate fals pozitive la barbiturice. Un test poate ieși pozitiv la opiacee și în cazul în care ne tratăm cu antitusive (multe medicamente utilizate pentru răceală și gripă conținând codeină, care pozitivează testele rapide), antibiotice, antialergice, antiepileptice sau vasodilatatoare.

Comprimate ca Nurofen Plus, Codamin, Advil, Parasinus, Modafen și Paduden – Răceală și Gripă, precum și unele băuturi de tip apă tonică pot duce la pozitivarea testului rapid antidrog.

„Interesul societății primează în fața interesului individual”

IGPR mai precizează că, în prezent, analizarea probelor biologice nu este atributul Poliției, ci al serviciilor de medicină legală, iar durata analizării probelor a fost luată în considerare la momentul modificărilor legislative, astfel că Ministerul Afacerilor Interne a introdus posibilitatea legală ca Poliția Română să organizeze și să dețină laboratoare proprii, pentru a analiza aceste probe și pentru a emite cât mai repede un rezultat.

Secretarul de stat din cadrul MAI, Bogdan Despescu, a declarat sâmbătă, la Antena 3, că începând de luni se vor căuta soluții astfel încât să se reducă la 72 de ore timpul de eliberare a rezultatelor de sânge în cazul șoferilor testați cu Drugtest și a celor care au refuzat testarea și li s-a reținut permisul.

„La propunerea Ministerului Afacerilor Interne, în urma unei analize efectuate la nivelul Direcției Rutiere, a fost introdusă posibilitatea legală ca Poliția Română să organizeze și să dețină laboratoare proprii, pentru a analiza aceste probe și pentru a emite cât mai repede un rezultat. Primul astfel de laborator va fi operaționalizat la nivelul Institutului Național de Criminalistică din cadrul Poliției Române, iar cel de-al doilea, la nivelul județului Cluj. De asemenea, vor fi operaționalizate astfel de laboratoare în toată țara, la acest moment documentația pentru laboratorul din cadrul Institutului Național de Criminalistică – I.G.P.R. fiind deja pregătită. Totodată, la data de 4 iulie 2024, de la nivelul Poliției Române a fost transmisă o informare oficială către Institutul Național de Medicină Legală, pentru a evalua modalitatea de analiză a probelor și emiterea cu întârziere a rezultatelor, deoarece o persoană care depinde de permisul de conducere este nevoită să aștepte o perioadă îndelungată (…) Deși până în prezent, în legislația anterioară, nu era atributul Poliției Române, acum, în noua legislație, există această posibilitate și cu siguranță timpul de primire a rezultatelor va fi mult mai rapid. Interesul societății primează în fața interesului oricărui individ. Atât timp cât există indicii cu privire la posibilul consum de substanțe interzise sau alcool la o persoană care este depistată la volan, acel indiciu trebuie verificat, întrucât acel conducător poate fi un potențial pericol pentru ceilalți participanți la trafic”, mai transmite Poliția.

Trebuie precizat și că, din acest an, șoferii prinşi băuţi sau drogaţi la volan pot rămâne până la 10 ani fără permisul auto, iar instanțele nu mai pot dispune amânarea executării pedepsei. Proiectul care a modificat legislația a fost inițiat după accidentul de la 2 Mai, în care doi tineri și-au pierdut viața după ce au fost loviți de un șofer aflat sub influența drogurilor.  

Statistica Poliției arată că anul trecut peste 1.540 de persoane au murit şi alte circa 3.550 au fost rănite în accidente rutiere produse pe drumurile din ţară. În 2023, au fost reţinute 225.887 de permise de conducere, dintre care 16.780 pentru conducere sub influenţa alcoolului (contravenție) şi au fost descoperite alte 8.368 de infracţiuni de conducere sub influenţa băuturilor alcoolice.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio