
Sistemul garanţie-returnare, bătaie de cap pentru clienţi. Unele aparate funcționează greu, iar unele magazine „uită” că trebuie să deschidă containerele de reciclare
O inițiativă bună, în teorie, se dovedește a fi o mare bătaie de cap pentru clienți și magazine. La nivel național, lăudatul sistem de garanție-returnare a ambalajelor, devenit obligatoriu la finalul lunii noiembrie a anului trecut, funcționează și nu prea. În timp ce proprietarii magazinelor se plâng de procedura greoaie și de investițiile pe care au fost nevoiți să le facă, clienții constată că nu mereu își pot recupera garanția de 50 de bani achitată la casă. Unele aparate de reciclat nu funcționează cum trebuie, clienții fiind nevoiți să ceară sprijinul angajaților magazinelor pentru a returna ambalajele. Însă există și cazuri în care chiar angajații sunt cei din cauza cărora clienții nu-și pot recupera garanția.
Este și cazul unui supermarket din Sfântu Gheorghe unde, de la implementarea acestui sistem, s-a întâmplat în mai multe rânduri ca angajații „să uite” să deschidă aparatul de reciclat. Mai mulți clienți s-au plâns că deși automatul de sortare amplasat în curte ar trebui să fie deschis în intervalul 07:30-21:00, conform orarului de funcționare al magazinului, în unele zile nici măcar la ora 08:00 acesta nu era deschis. Mai mult, unor clienți nemulțumiți că au așteptat câteva zeci de minute li s-ar fi răspuns că „pot reveni oricând” întrucât aparatul de reciclare „este deschis toată ziua”.
Astfel de situații au fost reclamate și în alte orașe din țară. Am cerut un punct de vedere oficial din partea reprezentanților lanțului de supermarketuri care admit că la aproape 4 luni de la implementarea SGR, sistemul este încă „nou” pentru angajați, însă transmit că vor remedia „această situație” prin „reinstruirea angajaților”.
Redăm mai jos răspunsul integral al reprezentanților lanțului de supermarketuri:
„Am vorbit cu echipele din magazinele noastre despre existența unor situații cum sunt cele menționate de dumneavoastră. Dorim să începem prin a menționa că și pentru colegii noștri implementarea colectării ambalajelor în cadrul Sistemului de Garanție-Returnare este un proces operațional încă nou. Implementarea SGR reprezintă un proces continuu de învățare și adaptare operațională, însă vă asigurăm că depunem toate eforturile să instruim întreg personalul operațional și să oferim o experiență bună clienților atunci când doresc să returneze în magazinele noastre ambalaje cu garanție. Vom remedia această situație a programului de funcționare a echipamentelor prin reinstruirea colegilor în ceea ce privește colectarea ambalajelor în magazinele PENNY”.
Există și hipermarketuri unde automatele SGR nu primesc întotdeauna ambalajele incluse în acest program. Spre exemplu, la Kaufland, mai multe persoane s-au plâns că au fost nevoite să ceară ajutorul angajaților, după ce au încercat în repetate rânduri să introducă ambalajele în aparatul de colectare, fără succes. Recent, ministrul Mediului a transmis că cei care se confruntă cu astfel de probleme trebuie să facă sesizare la Garda de Mediu.
Momentan, din cei aproximativ 80.000 de comercianți care operează în România, doar aproximativ 20.000 au încheiat contracte cu administratorul RetuRO, ceea ce înseamnă că mai bine de 70% dintre retaileri nu pot accepta ambalaje SGR și nu pot oferi garanția înapoi.
(Ioana Ardeleanu)