Sistemele de alarmare a populației acoperă doar jumătate din zonele locuite ale județului Covasna: „Majoritatea sunt funcționale, dar la o parte din cele electrice există probleme”
Sub 54% dintre zonele locuite ale județului Covasna dispun de sirene de alarmare a populației, potrivit reprezentanților Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Covasna. În general, satele nu dispun de astfel de sisteme, iar autoritățile publice locale încearcă să suplinească această lipsă prin diferite mijloace alternative (clopote de biserici, portavoce etc.).
La nivelul județul Covasna există în prezent 75 de sirene de avertizare, dintre care 70 sunt electrice și 5 electronice, acestea din urmă fiind instalate la Sfântu Gheorghe. Potrivit ISU Covasna, majoritatea sistemelor de alarmare sunt funcționale, însă o parte dintre cele electrice sunt nefuncționale din cauza faptului că există probleme la alimentarea cu energie electrică, nu se găsesc piese de schimb întrucât sirenele sunt foarte vechi, sau pentru că se execută lucrări de modernizare / reabilitare a clădirilor pe care sunt instalate.
„La nivelul județului Covasna, acoperirea zonelor locuite cu mijloace de alarmare (sirene electronice și electrice) este de aproximativ 53,91% (…) Există 75 de sirene de alarmare, din care 70 sunt electrice de diferite puteri, iar 5 sunt sirene electronice, acestea fiind instalate doar la Sfântu Gheorghe. În municipiile Sfântu Gheorghe și Târgu Secuiesc există centrale de alarmare care pot acționa simultan mai multe sirene, iar în celelalte localități, sirenele se acționează local. Singura localitate unde nu există sirenă de alarmare publică este comuna Dalnic. În general, satele aparținătoare localităților din județ nu dispun de sirene de alarmare publică”, se arată într-un răspuns al ISU Covasna, la solicitarea We Radio.
Aceeași sursă a mai precizat că autoritățile administrației publice locale sunt cele care au obligația achiziționării, respectiv asigurării resurselor necesare pentru întreținerea mijloacelor de avertizare și alarmare a populației în situații de urgență. Cu toate acestea, nu există suficient personal tehnic de specialitate cu competențe în domeniu.
„Fiecare unitate administrativ-teritorială alocă din bugetul propriu sume necesare realizării măsurilor de protecție civilă, dar acestea variază, neexistând o prevedere care să constituie sume minime (…) În privința angajărilor de personal la nivelul autorităților publice locale, vă informăm că acest lucru este supus legislației în vigoare, în subordinea ministerului căreia se află entitatea, domeniu care este reglementat la nivel național”, se au mai transmis reprezentanții ISU Covasna.
La nivel național există peste 7.500 de sirene de alarmare, cel mai des aceste sisteme fiind utilizate pe timpul inundațiilor, când este semnalată iminența producerii unor viituri care să pună în pericol viața persoanelor.
Există 4 semnalele de alarmare a populaţiei, respectiv: alarmă aeriană, alarmă la dezastre, prealarmă aeriană şi încetarea alarmei. Durata fiecărui semnal este de două minute pentru toate mijloacele de alarmare, cu excepția sirenelor cu aer comprimat la care durata este de un minut.
Alarmă la dezastre – se compune din 5 sunete a câte 16 secunde fiecare, cu pauză de 10 secunde fiecare;
Prealarmă aeriană – se compune din 3 sunete a câte 32 de secunde fiecare, cu pauză de 12 secunde fiecare;
Alarmă aeriană – se compune din 15 sunete a câte 4 secunde fiecare, cu pauză de 4 secunde între ele.
Încetarea alarmei înștiințează populația că pericolul a trecut. Sunetul se compune dintr-un singur semnal, continuu, de aceeași intensitate, cu durata de 2 minute.
După declanșarea războiului din Ucraina, IGSU a renunțat să mai testeze lunar sirenele pentru a nu speria inutil populația.
(Ioana Ardeleanu)