Și Spitalul Județean din Sfântu Gheorghe a început preluarea medicamentelor expirate de la populație
Spitalul Județean de Urgență din Sfântu Gheorghe a început preluarea medicamentelor expirate sau neutilizate, provenite din gospodăriile populației. În incinta Policlinicii au fost amplasate recipiente speciale unde populația va putea preda deșeurile farmaceutice, în funcție de tipul lor, de luni până vineri, între orele 08:00-17:00.
„Începând cu data de 01.07.2024 se realizează colectarea medicamentelor expirate de la populație! Recipientele de colectare se află în incinta Ambulatoriului integrat al Spitalului Județean de Urgență Dr. Fogolyán Kristóf Sfântu Gheorghe. Colectarea se face în funcție de tipul de medicament”, transmit reprezentanții Spitalului.
Din luna mai, și Spitalul Municipal Târgu Secuiesc preia de două ori pe lună medicamentele expirate sau neutilizate. La intrarea în unitatea medicală a fost amenajat un spațiu special pentru colectarea deșeurilor farmaceutice, unde locuitorii se pot prezenta în a doua, respectiv în a patra zi de marți a fiecărei luni, între orele 10:00 și 14:00. Reprezentanții Spitalului Municipal atrag atenția că este interzisă predarea de substanțe stupefiante sau depozitarea unor deșeuri care ar putea provoca incendii sau explozii.
Până recent, unele farmacii se angajau să colecteze aceste deșeuri periculoase de la populație pentru a le preda unor firme specializate cu care se află în contract, însă procesul presupunea costuri suplimentare pentru farmacie, în baza contractului încheiat cu firma care se ocupă de neutralizarea deșeurilor periculoase.
Potrivit unei legi adoptate în octombrie anul trecut, cu scopul de a reduce și chiar elimina poluarea apei și a solului cu substanțe provenite din industria farmaceutică, medicamentele expirate din gospodăriile populației pot fi preluate doar de spitalele publice și private. Măsura a fost motivată de faptul că, spre deosebire de farmacii, în spitale se face deja colectarea și distrugerea medicamentelor expirate sau a unor dispozitive medicale.
În cazul localităților mici unde nu există spitale, Legea 269/2023 prevede că lângă dispensare se pot amplasa containere pentru colectarea medicamentelor expirate. Costurile cu eliminarea finală a deșeurilor farmaceutice vor fi acoperite cu bani de la stat, nu din fondurile spitalelor.
(Ioana Ardeleanu)