Ştiri locale

SGA și Garda de Mediu Covasna vor verifica dacă primăriile din județ au curățat cursurile de apă unde s-au produs inundații

Pagubele produse în fiecare an de viituri ar putea fi cu mult reduse dacă, pe lângă lucrările hidrotehnice, autoritățile locale ar asigura salubrizarea cursurilor de apă și întreținerea șanțurilor și rigolelor din localități. Inundațiile din urmă cu două săptămâni au afectat mai multe gospodării, anexe, fântâni, terenuri agricole, drumuri, diguri, poduri și podețe din localitățile Aita Mare, Baraolt și Turia, iar Prefectura și Consiliul Județean Covasna au transmis că vor înainta un proiect comun de hotărâre prin care vor solicita sprijin financiar din partea Guvernului, pentru ajutorarea cetățenilor care locuiesc în zonele afectate.

În perioada următoare, reprezentanții Sistemului de Gospodărire a Apelor (SGA) și cei ai Gărzii de Mediu Covasna vor face controale în județ pentru a verifica modul în care au fost salubrizate cursurile de apă, și cum au fost întreținute șanțurile și rigolele din localități, pentru asigurarea secțiunilor de scurgere a apelor mari.

Publicitate

Potrivit unui raport publicat pe site-ul Prefecturii Covasna, în perioada mai-iunie a.c., în vederea diminuării pagubelor produse de inundațiile generate de revărsări ale cursurilor de apă sau de scurgeri de pe versanți, au fost verificate prin sondaj 25 de cursuri de apă din 23 de localități covăsnene, fiind descoperite diferite deșeuri și materiale lemnoase, inclusiv un parbriz auto, pe malurile și în albiile cursurilor de apă, respectiv în secțiunile de scurgere ale podurilor și podețelor.

Conform documentului întocmit de reprezentanții SGA Covasna, în comuna Belin au fost identificate diverse deșeuri de tip menajer (pungi, PET-uri, doze de aluminiu) într-o cantitate totală de aproximativ 0,6 mc, precum și 1 mc de deșeuri provenite din construcții, iar la podul peste pârâul Belinul Mare, în zona DJ 103 E km 18+503, a fost identificată o aglomerare de plutitori/crengi și resturi vegetale care prezenta risc de inundații.

În comuna Hăghig au fost descoperite deșeuri de tip menajer într-o cantitate totală de aproximativ 1,2 mc, iar în comuna Vâlcele s-au descoperit circa 0,2 mc de deșeuri de tip menajer și un parbriz de autoturism.

În comuna Turia, cantitatea de deșeuri menajere a fost de circa 1,2 mc, iar sub podul care traversează pârâul Muncaci, în intravilanul comunei, a fost identificat un blocaj compus din resturi vegetale, prezentând risc la inundații.

În comuna Sânzieni, pe lângă cei aproximativ 0,8 mc de deșeuri, la pilonul de susținere a podul peste pârâul Cașin, în zona DJ 114 km 18+645, a fost identificat un blocaj compus din resturi vegetale, și s-a constatat o reducere a secțiunii de curgere pe malul stâng. Potrivit raportului întocmit de SGA Covasna, Primăriei Sânzieni i s-a solicitat să notifice deținătorul podului în vederea luării măsurilor legale. De asemenea, la podul peste pârâul Cetatea de Piatră, aflat în intravilanul satului Petriceni, aparținător comunei Sânzieni, a fost identificată o aglomerare de crengi și alte resturi vegetale care prezenta risc la inundații.

În urma controlului efectuat în comuna Bățani, au fost identificate diverse deșeuri menajere   într-o cantitate totală de aproximativ 0,4 mc, iar în orașul Baraolt cantitatea de deșeuri descoperită pe cursurile de apă a fost de circa 0,5 mc, însă nu au fost identificate blocaje.

La Întorsura Buzăului, reprezentanții SGA Covasna au descoperit aproximativ 0,8 mc de pungi, PET-uri și doze de aluminiu, iar la podul peste Râul Buzău, pe DN 10, în zona limitrofă a orașului au fost identificate două insule formate pe ambele părți ale pilonului de susținere a podului, de-a lungul cursului de apă. Mai mult, în albia pârâului a fost identificată o cantitate de aproximativ 6 metri steri de crengi.

Probleme similare au fost descoperite și în comuna Chichiș. Potrivit raportului întocmit de SGA Covasna, au fost identificate diverse deșeuri de tip menajer într-o cantitate totală de aproximativ 0,4 mc, iar la pilonul de susținere a podul CF peste Râul Negru a fost identificată o aglomerare de crengi. În acest sens, în data de 14 iunie reprezentanții instituției au transmis o adresă către CNCFR S.A. – sucursala Brașov, prin care au solicitat desființarea blocajului în termen de cel mult o lună, respectiv până în data de 14 iulie.

În urma controalelor efectuate în comuna Dobârlău, s-au descoperit aproximativ 1,2 mc de deșeuri menajere pe cursurile de apă, iar în zona confluenței pârâului Dobârlău cu pârâul Tărlung a fost identificată o eroziune pe malul drept al pârâului Tărlung. În acest sens, SGA Covasna va derula lucrări de stabilizare a malului respectiv pentru evitarea blocării cursului de apă, potrivit raportului instituției.

La Zagon, reprezentanții SGA Covasna au descoperit aproximativ 0,8 mc de deșeuri menajere dar și aglomerări de crengi în mai multe zone, crescând riscul la inundații.

„La podul peste pârâul Zagon, în zona Duca, a fost identificată o aglomerare de crengi în mijlocul albiei pârâului; La podul peste pârâul Zagonul Mic, în zona Nedelcu, a fost identificată o aglomerare de crengi în mijlocul albiei minore a pârâului; La podul din zona La Anton a fost identificată o aglomerare de plutitori/crengi, iar la 100 m în aval de podul La Anton, în albia pârâului Zagon, a fost identificată o punte improvizată dintr-un stâlp de beton”, se arată în raportul SGA Covasna.

Nu în ultimul rând, la Covasna au fost descoperite deșeuri de tip menajer într-o cantitate totală de aproximativ 1,5 mc, dar și circa 0,5 mc de deșeuri animaliere (gunoi de grajd). Totodată, au fost descoperite aglomerări de crengi la podul peste pârâul Chiuruș, pe DN 13E, și la podul peste pârâul Covasna, în zona Valea Zânelor.

„Cu ocazia controlului din perioada mai-iunie 2023 nu au fost aplicate sancțiuni. După împlinirea perioadei de conformare, fiecare UAT va fi verificat de către SGA Covasna și GNM Covasna (Întorsura Buzăului, Zagon și Covasna)”, se mai arată în documentul publicat pe site-ul Prefecturii Covasna.

Aceeași sursă precizează că în urma controalelor pentru verificarea îndeplinirii măsurilor trasate în anul 2022, Primăria comunei Mereni a fost sancționată cu avertisment iar Primăria Vâlcele a fost amendată cu 35.000 lei pentru nerealizarea măsurilor impuse.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio