
Sfântu Gheorghe se reconectează cu natura. Locuitorii orașului, invitați să se înscrie la „Interviu cu Pământul”
Locuitorii din Sfântu Gheorghe sunt invitați să se reconecteze cu natura, în cadrul proiectului „Interviu cu Pământul”, care va avea loc în perioada 23-25 iunie. Timp de trei zile, participanții vor avea parte de discuții pe teme de mediu, vor face plimbări în natură, iar în program sunt incluse și sesiuni de grup conduse de trupa de teatru Playback Sepsi.
Participarea este gratuită, în baza unei programări prealabile (AICI), iar proiectul este finanțat prin programul Erasmus+ al Uniunii Europene.

„În zilele noastre, observăm din ce în ce mai mult fenomenul alienării. Înstrăinarea de natură, de mediul înconjurător, înstrăinarea de oameni sub forma unui contact mai puțin intens, a unei intimități mai reduse, a unei încrederi mai reduse. (…) În aceste trei zile, vă invităm să explorăm împreună posibilitățile de a ne reconecta cu noi înșine, cu natura și, astfel, cu locul nostru pe Pământ. Scopul nostru este să ne simțim bine împreună în timpul diferitelor activități, să conștientizăm și, dacă este necesar, să regândim și să reevaluăm legătura noastră cu natura și cu noi înșine, precum și rolul nostru în păstrarea bunăstării Pământului, alături de bunăstarea noastră personală, respectând limitele sănătății și resurselor Pământului”, transmit organizatorii într-o postare pe Facebook.
Programul primei zile (joi, 23 iunie) cuprinde o plimbare de reconectare cu natura, pornind din Sfântu Gheorghe spre izvorul Büdös kút de la ieşirea din oraş spre Vâlcele, și până la copacul Șamanilor. Plimbarea va fi condusă de câțiva membri ai Asociației Ecopsihologice din Ungaria și de specialistul în silvicultură și mediu László Csákány.
Tot în prima zi, participanții vor împărtăși diferite experiențe, cu sprijinul membrilor Teatrului Playback.
A doua zi a programului cuprinde participarea la un proces de conexiune cu natura prin creație – Land art – process art, la izvorul Büdös kút, iar organizatorii precizează că în cazul în care vremea va fi nefavorabilă programul se va desfășura într-o altă locație.
Ultima zi a proiectului (25 iunie) cuprinde un „Interviu cu Pământul” – o activitate de grup interactivă care va avea loc la Casa de Cultură „Kónya Ádám” din Sfântu Gheorghe
„Este o activitate sociodramatică de grup în care vom explora întrebările legate de apartenența noastră la natură, care sunt valorile și interesele noastre, care sunt valorile și interesele elementelor care alcătuiesc mediul nostru, cum ne definim pe noi înșine și ce fel de relație și strategie de coexistență dezvoltăm între noi și celelalte elemente ale Pământului”, mai transmit organizatorii.
De la ora 14:00, participanții vor purta discuții și vor asista la prezentări împreună cu Teatrul Playback Sepsi, sesiunea de grup urmând să fie condusă de psihodramatistul Enikő Fazakas, iar programul se va încheia cu spectacolul de teatru „Interviu cu Pământul”, de la ora 17:00, la Casa Mives din Sfântu Gheorghe, str.Kós Károly nr 5/A.
Mai multe despre ideea realizării proiectului „Interviu cu Pământul”, AICI.
Programul complet poate fi accesat AICI.
(Ioana Ardeleanu)