Sfântu Gheorghe pulsează pentru a opta oară. Festivalul de arte contemporane pulzArt va fi organizat în perioada 13-16 octombrie
Cea de-a opta ediție a festivalului de arte contemporane pulzArt, care se desfășoară la Sfântu Gheorghe în perioada 13-16 octombrie, va avea ca temă reinventarea. Programul evenimentului a fost prezentat în cadrul unei conferințe de presă comune de către viceprimarul municipiului Sfântu Gheorghe, Vargha Fruzsina, de coordonatorul festivalului, Knop Ildikó, şi de directoarea adjunctă a Casei de Cultură „Kónya Ádám”, Erdei Anita.
„Evenimentul privește artele contemporane într-un mod unitar, oferă un spațiu pentru noi întâlniri și a lipsit nu doar oraşului, ci întregii regiuni, deoarece a fost organizat ultima dată în 2019. În acest an, am organizat cinci festivaluri în oraș, pulzArt va fi cel de-al șaselea festival care va închide sezonul, adresându-se comunității active iubitoare de artă, care a avut puține oportunități de întâlnire dedicate în acest an”, a subliniat viceprimarul Fruzsina Vargha.
Festivalul din acest an va avea un program plin de culoare, cu artiști, interpreți și lucrări din Marea Britanie, Franța, Germania, Belgia, Ungaria, Croația și Iran, printre altele, care vor veni la Sfântu Gheorghe, adresându-se unui public larg, de la copii până la comunitatea profesională.
„Impactul celor doi ani de pauză este palpabil, timpul ne-a oferit spațiu de reflecție și de redefinire ca festival și ca oameni, încercând să aducem o stare de bine publicului. Motto-ul festivalului din acest an este reinventarea, o reinterpretare care oferă un cadru pentru o astfel de gândire, iar noi am căutat lucrări de pe scena internațională care interpretează genul lor într-un mod nou”, a declarat Knop Ildikó, coordonatorul programului.
muzică
Fazer, o trupă de jazz din München, va deschide festivalul, în timp ce Noya Rao, o trupă britanică de soul electronic, va cânta la concertul de închidere. Programul muzical va fi completat de spectacole electronice live, seara, la Zamat Café. Vor concerta Hugo Kant din Franța și Egoless live act din Croația, precum și artiști locali.
spațiu public
Conform tradiției, festivalul va fi prezent și în spațiile publice din oraș, cu o pictură murală și o pictură pe asfalt în centrul orașului: noi modele vor decora fațada grădiniței Csipike și o pictură pe asfalt va fi realizată la intrarea în Parcul Elisabeta. De asemenea, este planificată o instalație luminoasă de mari dimensiuni, iar după lăsarea întunericului, centrul va deveni un loc de joacă interactiv unde vizitatorii pot experimenta diferite elemente vizuale.
literatură
Invitații literari din acest an vor fi autori maghiari și români: scriitoarea Szvoren Edina va vizita clasele de elevi, corespondentul de război Jászberényi Sándor și scriitorul Vasile Ernu.
teatru
Experiența teatrală va include spectacole de marionete și reprezentații pentru copii și adulți. De exemplu, „Spaced”, un micro-spectacol de o jumătate de oră pentru copii, va fi prezentat de compania britanică Strangeface Theatre Company și va fi jucat de mai multe ori. „After All Springville” este o reimaginare a spectacolului artistului belgian Miet Warlop, care prezintă o viață cotidiană ridicol de absurdă, dar foarte reală, într-o societate.
ateliere de lucru
În acest an, patru ateliere de lucru vor oferi cunoștințe și experiențe inedite tuturor celor care participă activ. În timp ce Atelierul de confecționare a măștilor Worbla este destinat profesioniștilor din teatru, celelalte ateliere vor aborda tema reinventării din perspectiva comunității și vor invita publicul să experimenteze și să recicleze. Atelierul de textile reInvent Symbols, condus de Jánosi Ágnes Anikó, designer vestimentar, imprimă simboluri pe diferite materiale textile pe bază de in, folosind printuri linogravură. În cadrul Lego Challenge – un atelier creativ Lego condus de Young Engineers Afterschool, tineri și adulți sunt invitați să creeze diferite obiecte din elemente Lego. Iar atelierul Reborn plastic va crea artă din plastic reciclat la nivel local.
Biletele pentru aceste spectacole vor fi puse în vânzare luni, 26 septembrie, la Casa Municipală de Bilete și online pe www.eventim.ro. De asemenea, voluntarii sunt invitați să se înscrie la festival până la 2 octombrie la acest link.
Festivalul de arte contemporane pulzArt este organizat în acest an de un parteneriat între Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe, Casa de Cultură „Kónya Ádám” și Asociația Culturală și de Tineret Prospero.
(Biroul de Imagine şi Comunicare al Primăriei Sfântu Gheorghe)