Ştiri locale

Sesizări la ITM Covasna pentru că firmele nu au asigurat echipamente de protecţie împotriva COVID-19

Cinci persoane au făcut sesizări la Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Covasna, reclamând că angajatorii nu au asigurat echipamente de protecţie necesare sau că există suspiciuni de infectare cu virusul SARS-CoV-2.

Inspectorii ITM au desfășurat 162 de controale în județ pentru verificarea muncii la negru și a plăților șomajului tehnic, în urma cărora au aplicat o amendă în cuantum de 40.000 de lei după ce au descoperit doi angajați care deși figurau ca fiind în șomaj tehnic, au fost chemați la muncă.

De asemenea, în domeniul Relațiilor de Muncă (RM), în ultimele luni au fost realizate 211 controale pentru verificarea respectării măsurilor privind prevenirea și combaterea efectelor virusului SARS-CoV-2.

Majoritatea firmelor verificate au fost cele din domeniile întreţinere și reparații auto; construcţii de clădiri rezidenţiale și nerezidențiale, confecţii textile; căminele de bătrâni și pentru persoane incapabile să se îngrijească singure; comerţ cu amănuntul în magazine; restaurante, baruri și alte activități de servire a băuturilor.

Reprezentanții ITM Covasna precizează că în timpul controalelor nu au fost descoperiți angajaţi sau angajatori care să nu respecte măsurile impuse pe durata stării de alertă sau a stării de urgenţă, cum ar fi, de exempluu, obligativitatea purtării măștii de protecție în spațiile închise sau aglomerate.

Controalele în domeniul Sănătății și Securității în Muncă (SSM) au fost suspendate parțial pe durata stării de urgenţă, cu excepţia celor dispuse de ministrul Muncii şi de către Inspecţia Muncii, pentru punerea în aplicare a Ordonanţelor militare, și a celor pentru verificarea reclamațiilor privind fapte cu grad ridicat de pericol social sau accidente de muncă.

„Datorită faptului că au existat astfel de sesizări, pe durata stării de urgenţă au fost verificaţi agenţi economici care au ca obiect de activitate colectarea/tratarea şi eliminarea deşeurilor nepericuloase, precum şi agenţi economici care desfăşoară activităţi de asistenţă medicală specializată. Cu ocazia verificărilor la aceste societăţi, s-a urmărit modul în care angajatorii respectă prevederile legale în domeniul SSM, cu precădere evaluarea fiecărui loc de muncă în contextul apariţiei noului risc (coronavirus), măsurile (…) și modul de instruire al lucrătorilor privind măsurile de prevenire şi protecţie împotriva SARS-CoV-2, instrucţiuni proprii de securitate şi sănătate în muncă pentru protecţia lucrătorilor împotriva riscului biologic nou apărut, acordarea materialelor igienico-sanitare și a echipamentului individual de protecţie adecvat, stabilirea legăturilor necesare cu DSP și Serviciul medical de urgenţă, modul de limitare a expunerii lucrătorilor, asigurarea supravegherii stării de sănătate a acestora prin medic de medicina muncii, dezinfectarea suprafeţelor și incintelor”, ne-au comunicat reprezentanții ITM Covasna.

Aceștia mai precizează că „un număr însemnat” de societăți cu sediul în județul Covasna au transmis, pe parcursul stării de urgenţă, notificări, informări sau recomandări privind obligaţiile care le revin angajatorilor în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, iar astfel de acțiuni vor continua.

„Măsurile pentru combaterea efectelor pandemiei sunt, în mare măsură, respectate”

Controale pentru verificarea modului în care angajatorii respectă măsurile pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19 au fost, în perioada 18 – 23 mai, și pe şantierele temporare şi mobile de pe raza judeţului, dar și în atelierele de întreţinere şi reparaţii auto.

„Referitor la respectarea angajatorilor, dar şi a lucrătorilor, a prevederilor legale privind măsurile pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei se poate concluziona faptul că, într-o mare măsură acestea sunt respectate. Acolo unde au fost constatate deficienţe, au fost dispuse măsuri de remediere, cu termene precise”, precizează reprezentanții ITM Covasna.

Printre neregulile constatate s-au numărat semnalizarea necorespunzătoare a traseelor de urmat în incinta societăţii sau lipsa termometrului non-contact.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio