Serviciul de Ajutor Maltez: La Sfântu Gheorghe nicio persoană nu mai doarme sub cerul liber
Pentru persoanele care își duc existența pe străzi, trăind la mila comunității, niciun anotimp nu este ușor, iar ziua de mâine nu este o siguranță. Iarna, însă, cei care nu au un acoperiș deasupra capului duc o adevărată luptă pentru supraviețuire. La Sfântu Gheorghe, odată cu scăderea temperaturilor, oamenii fără adăpost au început să apeleze la serviciile centrului de noapte aflat în administrarea Serviciului de Ajutor Maltez, iar reprezentanții organizației spun că, din acest an, nicio persoană nu mai doarme sub cerul liber.
Motivul este, însă, unul trist: în luna octombrie, una dintre cele două persoane pe care Serviciul le avea în evidenţă de câțiva ani a decedat în urma unui stop cardiac. Din fericire, cea de a doua persoană a fost convinsă de voluntarii maltezi să meargă într-un centru pentru vârstnici.
„Nu mai sunt persoane fără adăpost pe stradă, au fost două persoane – un bărbat şi o femeie – iar bărbatul a decedat la începutul lunii octombrie. A murit pe stradă, dar nu de frig, era bolnav şi a făcut infarct. Pe doamna care era cu el am reuşit să o convingem să o internăm într-un centru pentru vârstnici, şi este în siguranţă”, ne-a spus coordonatorul voluntarilor Serviciului de Ajutor Maltez, Székely Róbert.
Numărul persoanelor care își făceau veacul prin diferite zone ale municipiului, trăind fără un acoperiș deasupra capului, a scăzut de la un an la altul, pentru că majoritatea au fost convinse să intre în Adăpostul de noapte unde pot primi îngrijiri de specialitate și beneficiază de sprijinul voluntarilor.
În prezent, de serviciile Adăpostului de noapte din Sfântu Gheorghe beneficiază între 25 și 30 de persoane, iar începând din luna octombrie, centrul a trecut la programul de iarnă, astfel că persoanele care nu au un acoperiș deasupra capului pot intra mai devreme în adăpost.
În plus, de la începutul lunii septembrie în cadrul Adăpostului de noapte din cartierul Ciucului funcționează și un centru de zi, unde persoanele fără adăpost iau parte la diferite activităţi menite să le ajute să se reintegreze cu ușurință în societate.
„În Adăpostul de noapte până acum beneficiarii intrau de la ora 20:00, acum au două ore la care pot să intre, de la ora 19:00 şi de la 20:00, ca să poată veni şi mai devreme, să nu stea în întuneric şi frig (…) În ceea ce privește centrul de zi, acolo avem program permanent, de la 09:00 până la 16:00. Este un program bine conceput, avem angajaţi specialişti, psihologi, asistenţi sociali şi coordonatori pentru activităţi recreative şi abilităţi de socializare. Acest program funcţionează şi este, spun eu, o activitate foarte reuşită, deja avem rezultate, vedem că oamenii au început să se deschidă, să discute între ei. Uşor, uşor, începem să le găsim punctele-forte şi încercăm să îi ajutăm să le pună în valoare”, ne-a mai spus Székely Róbert.
Potrivit acestuia, în prezent circa 15 persoane participă zilnic la diferite activități în cadrul centrului de zi, fiind ajutate să se reintegreze treptat în societate.
(Ioana Ardeleanu)