Ştiri locale

Serviciul de Ajutor Maltez are nevoie de sprijin financiar pentru a înființa o bucătărie socială la Sfântu Gheorghe

Pentru a veni în sprijinul cât mai multor vârstnici și persoane nevoiașe, Serviciul de Ajutor Maltez din Sfântu Gheorghe va înființa, la începutul anului viitor, o bucătărie socială care va putea asigura zilnic hrana pentru aproape 150 de beneficiari din municipiu.

Lucrările sunt în curs de derulare, iar spațiul aflat la parterul sediului organizației din Sfântu Gheorghe începe să prindă contur, existând speranțe ca în luna ianuarie bucătăria socială să-și poată începe activitatea. Însă pentru ca visul să devină realitate, Serviciul de Ajutor Maltez mai are nevoie de circa 20.000 de euro, astfel că firmele, organizațiile sau persoanele care doresc să contribuie la dotarea spațiului și la ultimele finisaje, pot face donații.

Publicitate

„Sperăm că în ianuarie vom putea deschide această bucătărie socială. Aparatura o avem, dar nu pe toată. Mai trebuie să achiziționăm câte ceva, dar nu ne-au mai rămas bani, așa că suntem în etapa de fundraising ca să mai găsim finanțări. Ne-ar lipsi în jur de 20.000 de euro. Nu va fi o cantină socială, pentru că nu avem o locație unde să aranjăm o sală de mese, ci va fi o bucătărie socială unde vom găti mâncarea și de unde o vom transporta către beneficiari, persoanele fără adăpost, vârstnici, și persoane nevoiașe, în general (…) Suntem optimiști și vom găsi soluția, întotdeauna am găsit-o, iar dacă există persoane care pot să ne sprijine, fie cu bani, fie cu un frigider sau un congelator – lucrurile care ne mai lipsesc – pot face acest lucru. Avem aragaz și tot ce ne trebuie pentru gătit, în momentul de față avem lucrurile cu care putem să începem activitatea pentru 30-50 de persoane, dar dacă va crește numărul beneficiarilor, atunci nu vom putea face față”, ne-a explicat coordonatorul voluntarilor Serviciului de Ajutor Maltez, Székely Róbert.

În prezent, organizația umanitară derulează la Sfântu Gheorghe un program similar, denumit „Masa pe roți”, prin intermediul căruia 30 de persoane vârstnice, singure, cu diferite deficiențe, sau având posibilități financiare reduse, beneficiază zilnic de mese calde. Cu toate acestea, numărul celor aflați în nevoie este mult mai mare, iar cererea crește de la o zi la alta.

„Avem deja o activitate – Masa pe roți – unde avem 30 de beneficiari vârstnici cu care lucrăm, le livrăm mâncare, avem activitate cu ei, în sensul că îi vizităm împreună cu asistenții sociali. Dorim să mărim numărul beneficiarilor la 100-150 și deja avem cereri în acest sens, avem foarte multe înscrieri, ceea ce înseamnă că și ei își doresc. Majoritatea beneficiarilor – peste 90% – sunt vârstnici, sunt și persoane cu diferite deficiențe, în scaun rulant, sau vârstnici care nu se pot mișca, sunt singuri și nu au pe nimeni”, ne-a mai spus Székely Róbert.

„La sate, procentul bătrânilor singuri este enorm…”

În prezent, cu excepția câtorva primării, cum ar fi cea din Micfalău unde autoritățile locale le asigură persoanelor nevoiașe și singure hrana zilnică, Serviciul de Ajutor Maltez Sfântu Gheorghe este singurul care derulează un program de asemenea anvergură, iar organizația speră ca, în timp, să poată extinde activitatea la nivelul întregului județ.

„Ne dorim să putem ajunge și în alte localități, a fost și o posibilitate de a primi finanțare de la Ministerul Protecției Sociale, dar nu am reușit să înscriem proiectul. Ne dorim în viitor să ne extindem activitatea aceasta, atunci când vom avea posibilitatea de a obține finanțare, dar nu se știe când și cum. Este o dorință, pentru că este o lipsă imensă. Și în oraș sunt foarte mulți vârstnici care au rămas singuri, dar la sate procentul bătrânilor singuri crește enorm. Sunt localități unde primăria derulează programe similare programului nostru „Masa pe roți” – la Micfalău, de exemplu – dar sunt foarte multe localități care nu au astfel de programe, deși ar fi nevoie”, ne-a mai spus Székely Róbert.

Persoanele și firmele care doresc să sprijine organizația să poată deschide porțile bucătăriei sociale în luna ianuarie a anului viitor, pot face donații în contul Serviciului de Ajutor Maltez filiala Sfântu Gheorghe, deschis la banca BRD: RO70 BRDE 150S V014 1444 1500CF: 30085114, cu mențiunea: Asociația Serviciul de Ajutor Maltez în România – Filiala Sfântu Gheorghe.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio