Sport, Ştiri locale

Sepsi-SIC, proiect ambiţios pentru secţia de handbal

Sepsi SIC Sf. Gheorghe domină baschetul feminin românesc, campioană în ultimele patru sezoane și singura reprezentantă a României în cupele europene.

Șefii clubului covăsnean și-au dorit pasul următor, iar în vară, pe lângă baschet și tenis de masă, au adus echipe de ciclism, lupte și handbal. Cea din urmă pare să fie un proiect ambițios, scrie gsp.ro.

Echipă de profesioniști

Handbalul înseamnă două echipe înscrise în Campionatele Naționale de junioare. Dar planurile grupării covăsnene duc către formarea unei echipe pentru prima ligă. „Totul cu răbdare! Avem fete valoroase. Trebuie să le pregătim bine pentru momentul în care vor putea juca la senioare”, explică fosta componentă a naționalei, Carmen Cartaș, antrenor în prezent al echipelor de junioare. Aceasta le are alături pe fosta colegă din linia de nouă metri a U Cluj, Mihaela Tivadar (coordonator tehnic) și pe Liliana Ștefan (antrenor cu portarii).

„Am vrut ca fetele să rămână acasă”

Sorin Popica, directorul secției, povestește cum s-a născut ideea proiectului: „Totul a plecat cu mulți ani în urmă, datorită unui grup de fetițe talentate, care se pregăteau atunci la Clubul Sportiv Școlar. Nivelul lor a crescut cu timpul, iar cinci dintre ele au fost selectate pentru Centrul Național de Excelență de la Brașov. Unele au ajuns și la lotul national. Am zis că putem încerca să le oferim condiții bune, acasă, să rămână aici și să ne reprezinte. Am căutat soluții și am găsit deschidere totală la conducerea clubului, dar și la autoritățile locale și județene. Am dat drumul la treabă!”

Planuri pe termen lung

Debutul proiectului n-a fost deloc ușor, spun cei de la Sepsi, dar deja sunt semne bune. „Conducerea clubului este foarte implicată. La anul vrem să consolidăm cele două loturi pe care le avem, dar și să ne îndreptăm către grupele mai mici, prin colaborarea cu celelalte cluburi din județul Covasna. Ne dorim apoi echipă de senioare cu perspectivă pentru Liga Națională. Proiectul este unul pe termen lung, dar cu exigențe pe măsură! Avem tradiție, ca județ, cu nume sonore în handbal, dar și spectatori pătimași și minunați. Potențial există în zonă, nu excludem însă și colaborări cu alte cluburi din țară și din străinătate, în vederea dezvoltării handbalului”, mai precizează Popica.

„Avem condiții foarte bune pentru performanță”

Carmen Cartaș, antrenor în prezent al echipelor de junioare, povestește: „M-a prins această nouă postură. Nu am cum să știu acum dacă voi fi o antrenoare la fel de bună cum eram ca jucătoare. Prefer să iau lucrurile pas cu pas, să fac treabă la Sepsi și să progresez!”.

A evoluat pentru Cetate Deva, U Jolidon Cluj și Corona Brașov, de unde s-a retras în 2017, la 32 de ani. „Am lăsat handbalul într-unul din cele mai fericite momente ale vieții mele, când am devenit mămică. Nu știam dacă voi renunța definitiv. Când aș fi putut reveni, probleme de familie m-au făcut să simt nevoia de a sta în continuare deoparte. Îmi va fi dor mereu de perioada în care jucam, dar viața merge înainte”, spune Carmen Cartaș.

N-a putut însă să stea departe de fenomen, iar după o scurtă aventură ca antrenor la copii, la Transilvania Brașov, a spus da provocării de la Sepsi: „Știind că nu e ușor în sport, am avut și ceva îndoieli atunci când mi s-a spus prima data despre proiect. M-am convins însă repede, după ce am venit la fața locului, că e vorba de ceva cât se poate de serios. Avem condiții foarte bune pentru a ne desfășura, pentru a lucra în liniște și am încredere că vom crește frumos!”.

Publicitate