
Șeful Salvamont România cere măsuri urgente împotriva urșilor, după ce un coleg al său a fost grav rănit de un urs pe o stradă din Predeal
Bărbatul care a fost atacat de un urs, duminică seara, în stațiunea Predeal, este șeful Salvamont din localitate. Acesta se întorcea acasă, la finalul unei zile de muncă, și a fost surprins de animalul sălbatic pe o stradă din oraș. A fost găsit inconștient, în stare gravă, cu răni la cap, față și spate. Potrivit medicilor, bărbatul are traumatisme severe, este ventilat mecanic, instabil, iar prognosticul este rezervat. Prefectul județului Prahova atrage atenția că aceste incidente vor deveni tot mai frecvente, iar președintele Salvamont România spune că această tragedie „ar trebui să constituie un semnal de alarmă pentru toată lumea și acest lucru n-ar trebui să se mai întâmple”.
Potrivit Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, duminică seară, un bărbat a fost atacat de un urs pe strada Tudor Vladimirescu, din localitatea Predeal, judeţul Braşov. În urma incidentului, bărbatul a fost găsit în stare inconștientă. La faţa locului au fost trimise de urgenţă două echipaje SMURD, dintre care unul de terapie intensivă, pentru a acorda asistenţă medicală de specialitate. Victima a fost dusă la spital în stare foarte gravă, inconștientă, cu traumatism cranio-cerebral sever și traumatism toraco-abdominal.
Salvamont Brașov a confirmat că bărbatul atacat de urs făcea parte din echipa sa și că evenimentul s-a produs în afara orelor de program, când el era în drum spre casă.
Sabin Cornoi, președintele Salvamont România, a declarat că este nevoie de soliții pentru ca astfel de incidente să fie prevenite: „Avem pretenția să avem stațiuni turistice, dar uite că nu putem gestiona situațiile. Putea fi oricine, nu șeful salvamont. Trebuie găsită o soluție pentru ca asta să nu se mai întâmple. Animalele au prins curaj, atacurile sunt violente și credem noi că trebuie tras un semnal de alarmă și făcut odată ceva. Nu știu dacă au fost reluate căutările pentru găsirea ursului, animalele stau ascunse foarte bine și asta le face periculoase. Suntem supuși tot timpul acestui risc“. Despre colegul său atacat de urs, președintele Salvamont a precizat că se află într-o stare foarte gravă.
Ministrul Mediului va propune modificarea legislației pentru gestionarea populației de urși
Mircea Fechet, ministrul Mediului, a declarat că va propune, printr-o inițiativă legislativă, ca acei urși ce se apropie la o distanță suficient de mică de intravilanul localității, pentru a reprezenta un pericol pentru oameni, să fie împușcați. Ministrul a susținut că celelalte metode folosite pe lângă împușcare, cum ar fi relocarea sau alungarea animalelor, nu fac decât să mute problema de pe un fond cinegetic pe altul: “Ursul, atunci când ajunge să pună în pericol viața omului, trebuie împușcat”.
Într-o altă intervenție, la Digi 24, Fechet a vorbit și despre cotele de vânâtoare pentru urși: “Opinia mea este aceea că orice urs care pune în pericol viaţa omului, orice urs care intră în localitate, indiferent dacă e femelă sau mascul, dacă e pui sau dacă e adult, dacă e mai mare sau mai mic, toţi aceşti urşi trebuie împuşcaţi. (…) Nu putem fi în situaţia în care să nu îndepărtăm un pericol doar pentru că s-a epuizat o anumită cotă”.
Fechet a transmis că, anul trecut, dintr-o cotă de 426 de urși pentru împușcare, au fost vânate 381 de exemplare: “E adevărat că nicio lege nu poate garanta că un om nu poate fi atacat în pădure de urs. Dar în localități, eu cred că viața omului nu trebuie pusă în pericol”, a mai spus ministrul, cu referire la incidentul din iulie anul trecut, când o tânără a fost atacată și ucisă de un urs, pe traseul montan Jepii Mici.
Anul trecut, Parlamentul a adoptat o nouă lege cu măsuri pentru gestionarea populației de urși, care prevedea că până în 2026 pot fi ucise aproape o mie de exemplare, mai mult decât dublu față de nivelul permis la începutul anului 2024. Concret, legea în vigoare permite ca într-un an să fie vânați 426 de urși în scop de prevenție și 55 de urși agresivi considerați un pericol imediat pentru populația civilă, în toată țara.
