Ştiri locale

Şeful IPJ Covasna: Avem probe şi un cerc de suspecţi în cazul tricolorului de la statuia Ostaşului român

Şeful Inspectoratului de Poliţie Judeţean Covasna (IPJ), comisar-şef Ion Popa, a declarat miercuri că Poliţia are un cerc de suspecţi şi probe că tricolorul românesc de la statuia Ostaşului Român din Sfântu Gheorghe a dispărut anul trecut înaintea Zilei Naţionale a României şi a fost înlocuit cu steagul secuiesc.

Ion Popa a menţionat, în cadrul şedinţei Consiliului Judeţean Covasna la care a fost invitat pentru a face clarificări în acest caz, că drapelul României „a fost sustras” de persoane încă necunoscute şi înlocuit cu steagul secuiesc. Pentru că unele persoane, printre care şi liderul fracţiunii Partidului Civic Maghiar (PCM) din cadrul Consiliului Judeţean, au pus la îndoială acest lucru, Ion Popa a prezentat câteva fotografii, menţionând că „nu e nicio făcătură” şi că Poliţia nu are nicio intenţie de a „denatura adevărul”.

„Avem dovezi concrete că steagul a fost înlocuit. Se fac în continuare cercetări, avem un cerc de suspecţi”, a spus Ion Popa.

Preşedintele Consiliului Judeţean Covasna, Tamás Sándor, a declarat că e regretabil că se întâmplă astfel de lucruri, amintind că alte fapte similare, petrecute în trecut, au rămas cu autori necunoscuţi. Printre altele, s-a referit la distrugerea prin tăiere a tricolorului românesc din faţa Prefecturii din Sfântu Gheorghe şi la stropirea cu vopsea a panoului SIC – Ţinutul Secuiesc.

„Eu condamn aceste fapte, indiferent cine le-a făcut”, a spus Tamás Sándor.

Tricolorul românesc de pe catargul aflat în vecinătatea statuii Ostaşului Român din Sfântu Gheorghe a dispărut în dimineaţa zilei de 30 noiembrie 2015, la schimbarea echipelor de patrulare, potrivit conducerii IPJ Covasna.

La acea vreme, prefectul Sebastian Cucu a catalogat acest lucru drept „un gest de lezare a simbolului naţional” în preajma Zilei Naţionale a României, amintind că, pe data de 1 Decembrie 2014, în municipiul Târgu Secuiesc, au fost arborate mai multe drapele negre pe câteva case din zona centrală, iar în 2013, în preajma sărbătoririi Zilei Unirii din 24 ianuarie, a fost vandalizat drapelul tricolor din faţa Prefecturii din Sfântu Gheorghe.

(Agerpres)

Foto arhiva

Publicitate
banner we radio