Ştiri locale

Șefa secției de Neurologie Pediatrică a Spitalului Județean din Sfântu Gheorghe: „Suntem primii care am inițiat tratamentul pentru copii cu Dravet, când a apărut în România”

Unul din 20 de mii de copii se naște cu sindromul Dravet, o formă incurabilă de epilepsie care debutează în primul an de viață, și pe care încă foarte mulți medici, inclusiv din România, nu știu să o recunoască sau să o trateze eficient.

Șefa secției de Neurologie Pediatrică a Spitalului Județean din Sfântu Gheorghe, dr. Ioana Dumitru, spune că echipa medicală pe care o coordonează utilizează în tratarea pacienților încă din 2009, de la apariția în România, un antiepileptic care s-a dovedit extrem de eficient.

Publicitate

Într-o conferință de presă, medicul a povestit că la vremea respectivă medicamentul nu era trecut pe lista tratamentelor compensate, costa foarte mult, iar mama copilului bolnav nu își permitea să îl cumpere, astfel că timp de 6 luni întreg personalul Spitalului Județean de Urgență, de la portar și până la medici și asistente, au adunat bani pentru a-l ajuta să se facă bine.

„Cu sindromul Dravet suntem primii care în 2009 am inițiat tratamentul cu stiripentol, când a apărut în România. Nici măcar nu era pe lista de compensate, iar la vremea respectivă era aproape 200 de euro pe lună. Copilul provenea dintr-o familie monoparentală care trăia din indemnizația de handicap, așa că toată lumea din spital a donat 5, 10, 50 de lei, și timp de 6 luni am cumpărat medicația pentru Boti, care în momentul de față a împlinit 18 ani și este liber de crize, de unde făcea de la 200 de crize pe zi, după inițierea stiripentolului este fără crize. Deci 6 luni s-a făcut chetă, de la portar și până la infirmieri, toate secțiile au contribuit și am putut să cumpărăm medicația”, a povestit medicul.

Secția de Neurologie pediatrică a Spitalului Județean de Urgență din Sfântu Gheorghe a fost înființată în vara anului 2011, iar medicul Ioana Dumitru face parte din echipa medicală încă din acel an.

În prezent, secția funcționează în clădirea de pe strada Gábor Áron, alături de secția de Psihiatrie pediatrică.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio