Ştiri locale

Secţia de Chirurgie a Spitalului Municipal Târgu Secuiesc, modernizată cu fonduri europene, va fi inaugurată peste două săptămâni

Secția de Chirurgie a Spitalului Municipal Târgu Secuiesc, intrată în renovare în urmă cu aproape doi ani, va fi inaugurată peste două săptămâni. Lucrările de modernizare au fost realizate printr-o finanţare nerambursabilă în valoare de aproape 2,9 milioane lei, alocată prin Programul Operaţional Regional, sumă la care s-au adăugat alte câteva milioane de lei din bugetul propriu al Primăriei.

Investiţia a constat, printre altele, în instalarea unor panouri fotovoltaice ca sistem alternativ de producere a energiei electrice, modernizarea sistemului de ventilare mecanică, schimbarea corpurilor de iluminat cu unele cu performanţă superioară din punct de vedere luminotehnic şi consum de energie redus.

Publicitate

Primarul localităţii, Bokor Tibor, a declarat că lucrările nu s-au desfăşurat fără probleme, astfel că pe lângă finanţarea europeană primită, autorităţile locale au investit aproape încă o dată pe atât.

„Lucrările au început acum aproape doi ani, am început cu fonduri europene însă am mai pus de la noi aproape încă odată pe atât. Am avut vreo 2,9 milioane de lei finanţare prin contract, dar am avut după aceea o serie de probleme, pe care le-am rezolvat din fonduri proprii. Contribuţia Primăriei a fost substanţială. Din păcate e din ce în ce mai greu cu scumpirile acestea, ne gândim să facem dar când ajungem la final ne speriem. Nu prea mai avem curajul să mergem la proiecte pentru că nu ştim apoi cum le finanţăm, asta este problema”, ne-a spus edilul.

În 2018, la momentul anunţării proiectului, autorităţile locale estimau că investiţia va duce la reducerea consumului de energie totală în clădirea reabilitată cu peste 500.000 kWh/an, reducerea de peste 2,5 ori a nivelului anual specific al gazelor cu efect de seră, precum şi reducerea de peste 3,5 ori a consumului anual de energie primară.

(Ioana Ardeleanu)

Foto: Facebook / Primăria Târgu Secuiesc

Publicitate
banner we radio