Ştiri locale

Seceta afectează localitățile din județ. La Belin, oamenii au voie să folosească apa doar în scop potabil și menajer

Lipsa precipitaţiilor şi temperaturile anormal de ridicate din ultima perioadă creează probleme în mai multe zone din țară, iar efectele secetei sunt tot mai vizibile şi pe cursurile de apă din judeţul Covasna. În comuna Belin, spre exemplu, Primăria i-a informat pe cetățeni că nu mai au voie să utilizeze apa potabilă în alt scop decât pentru consum sau menajer, astfel că oamenii trebuie să găsească alte metode pentru animalele din gospodării și culturile agricole.   

„Dragi consăteni, având în vedere seceta cu care ne confruntăm și probleme deja ivite cu neajunsurile apei potabile, vă aducem la cunoștință că sistemul de aprovizionare cu apă este dimensionat doar pentru consum menajer, folosirea apei în alte scopuri este strict interzisă! Vă rugăm nu risipiți apa pentru activități agricole de grădinărit și nici pentru spălarea autovehiculelor, pavajelor sau umplerea piscinelor. Vă rugăm să utilizați apa din rețea NUMAI ÎN SCOP POTABIL ȘI MENAJER. Folosiți apa responsabil!”, a transmis viceprimarul Ferencz Zoltán, care are atribuții de primar.

Contactat telefonic, edilul a precizat că seceta a creat probleme și în anii anteriori, motiv pentru care autoritățile locale au solicitat finanțare în cadrul programului „Anghel Saligny” în vederea modernizării rețelei de apă, respectiv pentru construirea unui bazin suplimentar.

„Am mai avut probleme și în trecut și, din acest motiv, am accesat fonduri în cadrul programului Anghel Saligny, prin care vrem să modernizăm sistemul de apă și să mai construim încă un bazin de apă. Suntem în faza de a lansa licitația, așteptăm încă o autorizație de la Cultură. Eu sper că spre sfârșitul lunii aprilie să avem avizul și să ne putem apuca de treabă (…) Avem probleme și cu pâraiele, au început să sece, așa cum e în tot județul, pentru că nu sunt precipitații și au scăzut. Dar oamenii au fântâni, pot adăpa animalele de acolo, eventual pot să se racordeze la hidrofoare și de acolo pot să stropească și culturile. Anul trecut am avut această problemă prin iulie, dar acum deja din aprilie să avem probleme cu seceta e strigător la cer!”, ne-a spus edilul.  

Potrivit acestuia, afectate de limitarea consumului de apă sunt circa 100 de familii din comună. Întrebat ce se va întâmpla dacă se va constata că oamenii nu respectă recomandarea Primăriei, respectiv dacă vor utiliza apa potabilă în alte scopuri decât pentru consum propriu și menajer, edilul a declarat că, cel mai probabil, Primăria va fi nevoită să sisteze furnizarea apei în anumite intervale orare.   

„Acum, după ora 15:00 nu mai curge apa cu presiune mare, avem mai puțin de 4 bari. Sunt afectate circa 100 de familii (…) Sincer, nu am mers pe amenzi până în prezent, eu nu vreau să amendez pe nimeni, dar vom fi obligați să oprim apa și să dăm drumul doar la anumite ore dacă oamenii nu vor respecta. Avem o populație de 3.200 de persoane, vă dați seama că nu putem verifica pe toată lumea, dar sper că nu vor folosi apa ca să irige culturile. Oamenii au început să planteze în grădini, le stropesc, iar consumul crește din acest motiv. Totuși, sperăm că va venit o ploaie și vom reveni la normal”, ne-a mai spus edilul.

România se confruntă cu o criză majoră pe fondul scăderii nivelurilor lacurilor și extinderii dunelor de nisip, iar seceta pedologică extinsă are consecințe asupra Moldovei, Dobrogei, Munteniei și Olteniei. Situația alarmantă a lacurilor care seacă a fost subliniată zilele trecute de directorul Administrației Naționale de Meteorologie, Elena Mateescu. Potrivit acesteia, lipsa precipitațiilor contribuie la diminuarea rezervelor de apă ale țării.

Previziunile meteorologice indică temperaturi peste medie și precipitații deficitare în următoarea perioadă, amplificând criza deja existentă.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio