Ştiri locale

Se reia programul de lucru la Casa de Pensii, AJPIS și ITM Covasna. Greva generală din instituțiile Ministerului Muncii se suspendă pe perioada negocierilor

Consiliul Național al Federației Sindicatelor din Ministerul Muncii a hotărât suspendarea grevei generale pe perioada negocierilor, astfel că programul de lucru al Caselor de Pensii, al Agențiilor Județene pentru Plăți și Inspecție Socială (AJPIS), al Agențiilor Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) și al Inspectoratelor Teritoriale de Muncă (ITM) din țară se reia începând de luni.

Într-un comunicat al Sindicatului se arată că suspendarea grevei reflectă dorința sindicaliștilor de a evita orice impact negativ asupra serviciilor prestate pentru beneficiari.

Publicitate

„Consiliul Național al Federației Sindicatelor din Ministerul Muncii, reunit joi în ședință extraordinară, a hotărât pe baza consultării organizațiilor membre suspendarea grevei începând cu data de 4 decembrie 2023, în urma negocierilor de la nivelul Guvernului României, pe perioada desfășurării acestora. Următoarea întâlnire va avea loc luni, ora 11.00, la sediul Ministerului Muncii și Solidarității Sociale, unde va fi stabilit calendarul în vederea soluționării revendicărilor formulate de organizația noastră, în calitate de organizație reprezentativă. Suspendarea grevei reflectă dorința noastră de a prioritiza soluțiile constructive și de a evita orice impact negativ asupra serviciilor prestate pentru beneficiari (…) Apreciem înțelegerea manifestată de toate părțile, considerăm că societatea trebuie informată corect, în acord cu valorile și principiile care ne definesc ca organizație. Aceste dificultăți prezentate opiniei publice sunt aspecte pe care organizația noastră le cere a fi rezolvate pentru activitatea profesională,  soluțiile identificate și aplicate conduc, în mod implicit, la îmbunătățirea timpului de răspuns la nevoile beneficiarilor noștri”, se arată într-un comunicat al Federației.

Amintim că greva generală din instituțiile subordonate Ministerului Muncii a fost declanșată la nivel național în data de 27 noiembrie, sindicaliștii fiind nemulțumiți de salarii și de condițiile de muncă. În județul Covasna, programul de lucru cu publicul la Casa de Pensii, AJPIS și ITM Covasna a fost suspendat, greva fiind precedată de proteste spontane, timp de două ore, izbucnite la mijlocul săptămânii trecute.  

Sindicaliștii cer o evaluare justă a salariilor în conformitate cu efortul depus și responsabilitățile asumate, condiţii de muncă adecvate şi un program normal de lucru, de 8 ore/zi, precizând că angajații sunt epuizați din cauza faptului că lucrează multe ore suplimentare și se simt subestimați și discriminați în raport cu omologii lor din instituțiile centrale.

Amintim că săptămâna trecută inspectorul șef al ITM Covasna, Ördög Lajos, preciza că printre efectele declanșării grevei generale se numără blocarea plăților către populație, în cazul caselor de pensii și agențiilor de plăți și inspecție socială, dar și încurajarea fenomenul muncii la negru, dacă activitatea inspectoratelor teritoriale de muncă, în special cea de control, este suspendată. 

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
Publicitate
banner we radio